A kutyáról általában
Az agresszió
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. május 16.

Az agresszió

Minden állatban van agresszió, máskülönben sose döntenék el, hogy kié legyen az eléjük kerülő étel, a terület vagy kié a szaporodási partner. De miért támadják meg a gazdájukat, mi a teendő az agresszív viselkedésű kutyával? Aki megérti, hogyan működik a háziasítás, annak egyértelmű, hogy a fajták között határozott különbségek vannak, hiszen más-más funkcióra tenyésztették őket. A puska mellett dolgozó vadászkutyák például elképesztő, veleszületett önfegyelemre képesek.


A fegyverhasználat közben a zsákmány után ugráló, szaladgáló, vagy a vadásztárssal verekedő kutyát igen hamar lelőtték (még az sem biztos, hogy szándékosan), tehát nem volt esélye továbbadni a génjeit. Azt azonban, amely képes órákig a hasalni a fagyott földön, vagy állni a tőle két méterre megülő vadat, gondosan továbbtenyésztették a vadászok. Ezek a kutyák még ma is, holott a mai tenyésztők a viselkedéssel többnyire már nem sokat törődnek, alkalmazkodóak, könnyen fegyelmezhetőek és nem agresszívak. A terriereknek viszont a munkájuk során lehetőségük sem volt arra, hogy a gazdájukra figyeljenek, hiszen a föld alatt, sötét üregekben az életükért küzdöttek a rókákkal, egyéb dúvaddal. A kotorékozók azokat a kutyákat tenyésztették tovább, amelyek gondolkodás nélkül, önállóan, a végsőkig és a lehető legvérmesebben küzdöttek. A terrierek bájosak, mert kistermetűek, hogy beférjenek az odúkba, de veleszületett késztetéseik ölésre ösztönzik őket. Vannak kivételek persze, és ma már nagyon sok terrierből kedves családi kutya lehet – ha a modern tenyésztőknek köszönhetően elvesztette ősi génjeit vagy a gazdája kész hatszor annyi energiát befektetni a szocializálásba, mint mondjuk egy vizsla esetében.
Átfutva egy 1982-2006 között az USA-ban gyűjtött adatsort, azt a megállapítást tehetjük, hogy a népszerű arany retrieverek számlájára két haláleset írható: egy veszett volt, egy pedig véletlenül megfojtott egy hat éves gyereket azzal, hogy meghúzta a sálját. A legtöbb halálos támadást pitbullok és rottweilerek követték el, holott ezek a fajták egyébként nem túl gyakoriak. A pitbullok más szempontból is kiemelkedtek a mintából: az összes fajtánál gyakrabban támadtak meg felnőtteket is. Tudnunk kell, hogy az emberöléseknek többnyire nincs előzménye a kutyák életében, hiszen támadások után a kutyát elveszik a gazdájától és elzárják. Sokféle kutya haraphat, és ezt meg is teszik, de míg egy pitbull vagy rottweiler legelső harapása is halálos lehet, a nagy többség nem jut túl ilyenkor egy bőrlyukasztáson. Összegezve: igen, vannak veszélyes fajták. Ezeket csak tapasztalt és a kutya irányítására alkalmas embereknek szabadna tartani.

Miért támadják meg a kutyák az embereket?
Aszerint, hogy az állat milyen cél érdekében száll harcba, megkülönböztetünk területvédő, új területre feltárása során jelentkező, szülői (fegyelmező), párzási viselkedéssel, frusztrációval, félelemmel, birtoklással és rangsorral kapcsolatos agressziót. Az agresszió fajtársak vagy más fajú vetélytársak ellen irányul, a zsákmányszerző viselkedést nem tekintjük agressziónak. A kutya minden fent említett okból megtámadhatja az embert, amikor úgy ítéli meg, hogy ő maga vagy az ő tulajdona veszélybe kerül. De az is előfordul, hogy nem agresszió miatt öl embert – a csecsemőket sokszor azért ölik meg a kutyák, mert zsákmánynak tekintik. A fent említett adatsorból például kiderül, hogy a farkas hibridek – holott más kutyáknál sokkal gondosabban tartják őket – számukhoz viszonyítva hatvanszor gyakrabban öltek embert, mint a német juhászkutyák, és minden áldozatuk hét évesnél fiatalabb vagy kistermetű volt. Az egyetlen felnőtt áldozat két gyerekét védte a hibridtől. Leggyakrabban azonban félelemből harapnak a kutyák – úgy érzik, hogy egy fenyegető személy belenyúlt a személyes terükbe, és ezt harapással torolják meg. Sok kutya megtanulja, hogy a kellemetlenkedő embereket morgással, odakapással lehet távol tartani, és azután később ebből a tanult válaszból lesz a baj. Emiatt fontos megtanítani a gyerekeket arra, hogy ne nyúljanak idegen kutyához, és figyeljenek oda védekező agresszió jeleire: a kutya lesunyja a fejét, összehúzza magát, hátracsapja a füleit, farkát behúzza, a szájzugait hátrahúzza. A támadó agressziót éppen ellenkező irányú jelek kísérik: a kutya kihúzza magát, hegyezi a fülét, felcsapja a farkát, mereven figyeli az arcot, borzolja a szőrét, morog, esetleg vicsorog, a szájzugot előrehúzza.  
A legsúlyosabb eseteket gyakran abnormális agresszió okozza, amelynek nincs kiváltó oka, és korai traumatikus eseményekből, fejsérülésekből vagy veleszületett betegségekből eredhet. Abnormálisnak tekintjük az önagressziót is, amikor a kutya saját magának okoz sérülést például egy frusztrációs helyzetben.

Mit lehet tenni egy kutyával, ha már megbizonyosodtunk róla, hogy agresszív?
Nagyon nehéz és veszélyes együtt élni egy agresszív kutyával. Az agresszió nehezen kezelhető, és elég, ha csak egyszer történik baleset… Aki veszélyesnek tartott fajtát szerez be (mert például a munkája ezt kívánja), csak kellő kutyanevelési tapasztalatok birtokában tegye, és ügyeljen a szocializációra. Ha ezen már túlvagyunk, és a kutya mégis problémás, akkor először is pontosan meg kell figyelni, hogy mi váltja ki belőle az agressziót. Például, ha a lakásunkba lépő vendégeket akarja megharapni, akkor közömbös helyen, az utcán, parkban kezdjék az ismerkedést, úgy, hogy a vendég jutalomfalatokat dob biztonságos távolságból a pórázon tartott kutya elé, amikor az a megkívánt viselkedést mutatja. Ne bámuljon a kutya előtt állva, hanem viselkedjen természetesen, sétáljon együtt a gazdával, és időnként, mindig akkor, amikor a kutya szép nyugodtan viselkedik, dobjon felé egy jutalomfalatot. Ha otthon mégis riasztó jeleket észlelünk, a kutyát azonnal különítsük el a vendégtől, zárjuk másik szobába vagy biztonságos rács mögé. Ha következetesen elkülönítjük, amikor helytelenül viselkedik, megtanulja, hogy érdemes önfegyelmet gyakorolnia, különben nem élvezheti a többiek társaságát. Sokszor segít a szájkosár is – amint látjuk, hogy a kutya kezd agresszióra hangolódni, tegyük rá a kosarat. Később már a szájkosár felmutatásakor tudni fogja, hogy vissza kell fognia magát.
Ha a kutya, akkor morog, amikor eszik, akkor változtassunk az étkezési szokásokon, és kapja meg az ételt több kis adagban, hogy megtanulhassa, az étel a gazdától származik, ő a táplálék forrása. Ha már nyugodtan viselkedik a közelünkben, körültekintően megpróbálhatunk kézből is adni neki pár falatot. Mindig jutalmazzuk a helyes viselkedést.
Előfordul az is, hogy egy játékot vagy a kedvenc fekhelyét védi a kutya. Természetesen nem engedhetjük meg ezt a viselkedést. A játékokat zárjuk el, és csak tőlünk kaphat újat, amikor jól viselkedik. Azt, amivel foglakozik, ne vegyük el tőle, hanem próbáljuk elérni azt, hogy cseréljen, egy hasonlóan csábító játék felkínálásával. Ha a fekhelyén morog, ne nyúljunk hozzá, hanem csalogassuk le, például úgy, hogy egy falatot ledobunk elé a földre, és zárjuk ki a szobából. Apránként megtanulja, hogy a helytelen viselkedésért elzárás a büntetés, a helyes viselkedést pedig jutalom követi. Mindebben természetesen sokat segíthet egy kutyaiskola, és az ott megtanultak napi rendszeres gyakorlása.
Ha abnormális agresszióval találkozunk, mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni.

Az agresszióról sokat megtudhattak az érdeklődők októberben, az ELTE Etológia Tanszék által szervezett Kutyaviselkedés-terápia szimpóziumon. Számos információ az ott elhangzott előadásokból ered (http://etologia.aitia.ai/main.php?folderID=938). A cikkben említett adatok forrása: http://www.dogbitelaw.com/.

Dr. Kubinyi Enikő
kubinyi.eniko@kutya.hu
keretes az Enikő aláírása után:

Agresszivitással és más kutyaviselkedési zavarral keresse fel a kutya.hu szakértőit: http://kutya.hu/Cerberos_Szakerto.aspx vagy látogasson el személyesen a Cerberos Kutyaiskolába (a honlapjukról tájékozódhat: http://cerberoskutyaiskola.hu).nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)