A kutyáról általában
A handlerkedés kemény munka és nem magamutogatás
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2010. január 19.

Turzó János hivatásos handler, rajta kívül csupán néhányan űzik még hivatásszerűen ezt a szakmát Magyarországon. A fiatalember az elmúlt években szinte az egész világot bejárta, sikereiről az érmek és serlegek tanúskodnak.- Rengeteg munka és nagy odafigyelés szükséges ahhoz, hogy abban a másfél percben, míg a kutyákat bemutatom a bírák előtt, be tudjam bizonyítani, hogy az általam felvezetett eb a legszebb – kezdi a beszélgetést Turzó János. - Sokáig nem lehetett saját kutyám, mert édesapám ezt egy vadászvizsgához kötötte. Ennek egyszerű magyarázata volt: negyedik generáció óta vadász-dinasztia vagyunk, én azonban nem éreztem ez iránt semmiféle vonzalmat. Édesapám így akart rám hatni, hogy csak akkor lehetett saját kutyám, ha megcsinálom a vizsgát. Bejött a szülői szigor. Letettem a vizsgát és jöhetett a kutya. Egy pointert szerettem volna, mert akkoriban ez elég ritka fajta volt Magyarországon. Plavecz Jánosnak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászkamara titkárának volt egy nagyon szép szukája, aki szült egy kant, és ő lett az első kutyám, akivel 1996-97-ben már versenyen szerepeltem – meséli a kezdetekről János. Az első saját kutyája is ettől a kantól született, 1999-ben. Sebestyén- Nyíri-Aba-Amádé, azaz Berci több mint 11 országban lett a legeredményesebb pointer és emellett Interchampion győztes is.

A legelső bírálatot Gyárfás Marianntól kapta, ami nagyon jó minősítés volt. A verseny után elkezdett beszélgetni a bírónővel, és innentől ered handlerségének kezdete.

- Mindig volt egy olyan kutya, akihez nem ért oda a gazdája, vagy olyan ideges volt és nem tudta bevinni a körbe, így megpróbáltam én. Egyre jobban ment és nevesebb tenyésztők is felfigyeltek rám. Később, sok mindenben Czeglédi Attila segített nekem. Márczé János halála után, Attila joggal félt attól, hogy az a hatalmas genetikai állomány szétmorzsolódik, ami János több évtizedes munkáját jellemezte. Fantasztikus génállomány maradt meg a Mini Golf és a Golf Kennelben, de nem láttak még tisztán, hogy kihez, mikor, mi került. Az én életemben akkor egy meglehetősen rossz időszak volt és egyszer csak azon kaptam magam, hogy Attilával Jakkel Tamásnál vagyunk, és mind a ketten megjelentek egy tacskóval a hónuk alatt. Akkoriban azt gondoltam, hogy nekem nem kell több kutya. Handlingelni igen, de saját magamnak nem kell. Persze szerelem volt első látásra, és végül elhoztuk Mini Golf Frászt és a Mini Golf Fifedlit. Mindenképpen szerettem volna egy almot Mini Golf Fifedlitől, akit én csak Lilinek hívok. Látta ezt Attila és Tamás is, hogy ez a kutya fajta részemről telitalálat volt. Nem sokkal később egy újabb alomból megszületett Hetyke (Hugó) és Hepcia (Hecc), akiket már négy hetes korukban kiválasztottam, és nyolc hetesen már nálam nevelkedtek – folytatja Turzó, akit a nehézségek sem kerültek el. Négy rövidszőrű törpetacskóval kénytelen volt egy 32 négyzetméteres albérletbe költözni. Azt mondja nem volt semmi gond, azt leszámítva, hogy talpra kellett állnia.

 - Sok olyan handlinges kutyát nem tudtam vállalni, akik bentlakásosak voltak. Viszont nagyon sok gazda kitartott mellettem. Volt olyan, hogy csak azért elhozták a kutyát egy kiállításra, hogy én vezessem fel, ezért a mai napig hálás vagyok nekik. A 2007-es év életem legkeményebb éve volt, az 52 hétvégéből 48-at kiállításon töltöttem. Megfordultam Mexikótól kezdve, a Zöld-foki-szigeteken át, Ciprustól, Spanyolországig. Nagyon kemény handlinges időszakom volt több fajtával: német vizslák, amerikai típusú, de osztrák tulajdonú angol szetterek, ír szetterek, kerry blue terrier, afgán agár, aztán jöttek a tacskók. Velük nagyon sok munkám volt, mert két héten belül ringbe kellett őket tenni, hogy a junior championátusukat be tudják fejezni, mivel a világkiállítás ideje alatt töltötték be a 9 hónapos kort. Ebben a sűrű évben, Mexikóban Hugó fiatal világgyőztes lett, a Hecc pedig a legszebb világgyőztes szuka lett. Mérhetetlenül boldog voltam. Sokan azt mondják, hogy az egész az ölembe hullott, pedig ez emberfeletti küzdelem volt. Mindenki előtt ott van az út és a lehetőség, hogy ugyanezt végig csinálja – mondja büszkén a handler.

És, hogy kiből lesz a jó handler?
- Azt szoktam mondani, hogy a handlerség olyan, mint a feltűnési viszketegség, amit el kell osztani kettővel és nézzük meg, hogy mi marad utána. Elsősorban a kutyákról szól. Hozzáöltözhetsz, felveheted vele a megfelelő tempót, de egy igazán jó bírót nem lehet ezzel megtéveszteni, és nem is ez a cél. Sokszor hallom, hogy a bírók is keresik a szemkontaktust a kutyákkal. Ha látják bennük azt a pluszt, amitől 10 centivel a föld felett járnak, akkor annak működnie kell minden irányba. Ha hiányzik ez az érzés, akkor inkább ne is fogja meg az ember a pórázt. Nagyon kemény munka, amikor valaki bevállal akár 3-4 fajtát. Ám a bírót nem érdekli, hogy hány kutyád van, és ne is legyen rá tekintettel, ő a maximumot várja el, és ennek így is kell lennie – hangzik a magabiztos válasz. – Hivatalosan talán 4-5-en vagyunk Magyarországon, akik ezzel foglalkoznak. A mai junior handlerek helyében azonban nem szeretnék lenni. Hiányolom a részükről a kapcsolatkeresést az idősebb generációval. Egy handler olyan szituációkkal találkozik a kiállításokon, amiket azonnal meg kell tudnia oldani. Több szem, többet lát, és van olyan bíró, akitől rengeteget lehet tanulni.

János mosonmagyaróvári otthonában, nyugalomban él együtt a tacskókkal. A kutyák, mint mondja, a nap huszonnégy órájában igénylik az odafigyelést, de olyan is van, amikor magukban vannak és az éjszakát is a mindenki a saját bokszában tölti. Minden egyebet hozzájuk igazít. Ez azonban, eddig meg is hozta a gyümölcsét, és a sikeres folytatásban sem kételkedhetünk.

Keretbe:

Ki a profi handling?

Nagyon sok országban külön iskolák, tanfolyamok állnak rendelkezésre ennek elsajátításához, egészen fiatal kortól. A junior handlingek versenyét például minden kiállításon a Best In Show program keretén belül rendezik meg. Ez, a hazánkban is egyre népszerűbb versengés nem csak arról szól, hogy milyen aranyos a gyerek a kutyával. Ez komoly felkészülést igényel az ifjú felvezetőtől, hiszen itt komolyabb dolgokat kérnek tőle, mint ha egyszerűen csak a ringben vezetne fel kutyát a bírálatra. Egyre több gazda ismeri fel a handlerek jelentőségét, hiszen nem mindegy, hogy kutyánk hogy mutat a ringben. A profi handlereknek rendelkezniük kell egyfajta kutyás alapismerettel. Hogy egy-egy fajtának hogy kell kinézni, az alapvető fajtajellegekkel tisztában kell lenniük. Ez alapján tudnak csak elvállalni kutyát, hiszen a handler szakma egyik legfontosabb alappillére, hogy a kutyát a lehető legjobb formában mutassa be a felvezető, annak apróbb hibáit eltakarva, vagy legalábbis leplezve. Persze a jó bírót nem csaphatja be még a legprofibb handler sem, de egy kis optikai csalással sok mindent el lehet érni.

Szöveg: Fekete Luca
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)