A kutyáról általában
Nyaralás kutyával vagy kutya nélkül?
Lelki kérdés, fizikai döntés
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. július 16.

Nyaralás kutyával vagy kutya nélkül?

Az ebtartók nagy többségénél az utazás számtalan lélektani kérdést vet föl a kutya és a gazdi szempontjából egyaránt, akár magunkkal visszük kedvencünket, akár nélküle kelünk útra. E pszichés labirintusban való tájékozódáshoz próbálunk most némi segítséget nyújtani. Számtalan esetben fejtörést okoz, hogy egy bizonyos tárgyat - ami nem kötődik hozzánk, legfeljebb mi ragaszkodunk hozzá - magunkkal vigyünk e amikor elutazunk.


Nem csoda, hogy kutyánk esetében, akivel kölcsönös lélektani kapcsolatban vagyunk, egyrészt komoly kérdésként merül fel, hogy vele vagy nélküle utazzunk el hosszabb időre, másrészt bárhogyan is döntünk, fontos, hogy ne csak fizikai, de lelki értelemben is gondoskodjunk róla a távollét idején, ha velünk van azért, ha nem, akkor azért. Kovács László tenyésztő szerint a kutya pszichés felkészítése az utazásra és az új környezetben való időtöltésre, illetve az otthon maradásra és a megszokottól eltérő felügyeletre, elengedhetetlenül fontos annak érdekében, hogy kedvencünk számára a napi ritmusból való kibillenés minél kevésbé legyen megterhelő. Így a gazdi számára is kellemesebbé válik a nyaralás, hiszen ha a lelki felkészülés után együtt utaznak, akkor kevesebb váratlan helyzettől kell tartania, amennyiben viszont kutyusa nélkül kel útra, otthon hagyhatja a lelkiismeret furdalást is, hiszen minden téren gondoskodott kedvencéről. –vallja a szakember, aki az alábbiakban foglalt tanácsokkal segít abban, hogyan tudjuk pszichésen felkészíteni kutyánkat és magunkat egyaránt a várva várt kikapcsolódásra.


Kódolt és tanult kötődés
A kutya számára a mi nyaralásunk mindenképpen valamilyen fokú krízist jelent. Ha velünk jön, akkor azért mert a környezetéből szakítjuk ki, ha nem visszük magunkkal, akkor pedig a  gazditól való elszakadás okozta stresszhelyzettel kell megküzdenie. Döntésünk meghozatalánál fontos figyelembe venni, hogy a kutya mennyire ragaszkodik a területéhez illetve mennyire a gazdijához.  Ez egyrészt fajta másrészt egyedfüggő, így részben kódolt, részben a szocializáció során alakítható. Ez utóbbi céljából érdemes már kölyök korától rendszeresen magunkkal vinni kisebb-nagyobb utakra, hogy ne legyen számára idegen az autó, a tömegközlekedési járművek és feltalálja magát az otthontól távol. Valamint időnként ajánlott más ember felügyeletére bízni rövidebb időre, hogy megismerje az ilyen helyzeteket is.
·    TIPP: Kifejlett területőrző ösztönnel rendelkező fajtáknál (juhászkutyák, őrzővédő fajták, nem utolsó sorban az ázsiai fajták, kiemelkedően az eurázsiaiak és a dél-oroszok) elgondolkodtató, hogy vigyük e magunkkal, mivel nem tudja leküzdeni ösztöneit, lehetséges, hogy ott is őrizni fog, ahol nem kéne, ráadásul a napi rutinból és megszokott környezetből való kiszakítás ezeknél a fajtáknál átmeneti személyiségzavart okozhat, ami számtalan kellemetlenségbe torkollhat.

A cikk további részét elolvashatja a Kutya Szövetség júliusi számában.
Keresse az újságárusoknál, vagy digitális kiadásunkat.

juliuscimlap.jpgnyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)