A kutyáról általában
Fajtatiszták munka nélkül
Ízelítő a Kutya Szövetség júniusi számából
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. június 10.

Fajtatiszták munka nélkül

A hosszú távú munkanélküliség nem csak az emberek, hanem a kutyák esetében is okozhat személyiségzavart. A harapások számának jelentős része adódhat abból, hogy a kutyák nem tudják beteljesíteni a fajtájuk által kijelölt küldetésüket és feleslegessé vált energiáik agresszióba torkollnak.


Azzal, hogy a kutyákat egyre inkább, elsősorban kedvtelésre nem pedig feladatok ellátására tartják az emberek, romlik a fajták funkcionális helyzete és az egyedek többsége „munkanélkülivé” válik. A foglalkoztatottság hiányából adódóan az állatnál idegrendszeri problémák léphetnek fel, melyek bizonyos mértékben kiszámíthatatlanná tehetik némely egyed reakcióját, akár szeretett gazdájával szemben is. –mondja a kutyák viselkedését, hivatásából adódóan kitűnően ismerő ebtenyésztő, Kovács László, aki azt vallja, a kutyaharapások a legritkább esetben adódnak a kutyák hibájából. A szakember, tények ok-okozati levezetésével és példák bemutatásával segít átlátni az idáig vezető folyamatokat és feltárni, milyen összefüggés lehet a fajtatisztaság és a kutyaharapások között.


Ember tervez és végez


A fajtatiszta kutyák kitenyésztése során az ember évszázadokon keresztül szelektálta a tenyészebeket azon tulajdonságaik alapján, amelyek továbbörökítése fontos volt számára ahhoz, hogy olyan kutyát hozzon létre, amelyet bizonyos feladatok ellátásához (őrzés-védés, terelés, szánhúzás, vadászat, stb…) saját szolgálatába tud állítani. Az elmúlt évtizedekben azonban a világ fajtatiszta kutyáinál sorra válnak feleslegessé az imént említett tulajdonságok, ugyanis a kutyák nagy része ma már csupán kedvtelésre tartott. Igen ám, de az évszázadok bevésődéseit nem tudja felülírni néhány kutyaöltő. Az ember által kialakított, aztán éppen az ellenkező irányba fordított folyamat, amelynek jelenlegi szakaszában a kutyák „állástalanná” válnak, rossz hatással van az állatokra...

A cikk további részét elolvashatja a Kutya Szövetség júniusi számában.
Keresse az újságárusoknál!nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)