A kutyáról általában
A javaslat az asztalon van
Terítéken az állatvédelmi törvény
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. május 26.

A javaslat az asztalon van

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról szóló törvényről és az egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló kormányrendelettel kapcsolatosan készült előterjesztést. Az abban foglaltakat a kormány még nem tárgyalta, tulajdonképpen még a - Nem nyilvános - bejegyzés is szerepel rajta, azonban az irat és tartalma máris borzolja az idegeket.


A fedőlappal együtt 57 oldalból álló előterjesztés egyeztetésében több intézmény, egyéb állami szerv és társadalmi szervezetek is részt vesznek. A dokumentum egyik legfontosabb célja egyértelműen kiderül: a veszélyes ebek témakörében fennálló joghézagot kívánja megszűntetni, miközben korszerűsítené az állatvédelmi szabályozást. Az előterjesztők úgy látják, hogy az ebkultúra magasabb szintre helyezése égető feladat, miközben bizonyos állatfajok tartásának korlátozásával a gazdasági és természeti károk megelőzhetők. Félreértés ne essék! A dokumentum nem csupán a négylábúak, hanem a libák tollszedésétől kezdve, a halak tartásán át, az élő nyereményeken keresztül igyekszik mindenre és mindenkire kiterjedően szabályozni. A veszélyes ebek tartásával kapcsolatosan egy újabb joghézagra hívja fel a figyelmet a dokumentum, amelyben egyértelművé válik, hogy meg kell különböztetni az illegállisan tartott harci kutyákat, a felelős gazda által tartott harci ebektől. Ugyanakkor a vizsgálat indítványozója felhívja a figyelmet, hogy míg az amerikai pit bull terrierre, fajtáira, keverékeire vonatkozóan van jelenleg is betarthatatlan szabályozás, addig  nehezményezi, hogy a staffordshire terrier fajtájú ebeket nem sorolta a jogszabály a veszélyes ebek közé. Biztos vagyok benne, hogy a fajta ismerői itt felhördülnek egy kicsit, hiszen a kutyaharapások statisztikájában egyáltalán nem szerepelnek ezek az ebek az első helyek egyikén sem, ugyanakkor egyéb más fajták igen, akikre például nem is gondolnánk. Ki hinné, hogy fellelhető egy amerikai statisztikában előkelő helyen szerepel a legtöbb emberre irányuló támadás témában, a Golden Retriever. Azonban itt sem lehet általánosítani. A kutyatartási kultúra minden országban más és más. Mindenképpen fontos eleme a dokumentumnak, hogy a felelős kutyatartásra felhívja a figyelmet. Egy kedves kis szőrmókból is lehet harci kutyát nevelni, miközben sokszor a harci kutyák vannak olyannyira leszocializálva, hogy már nem is lennének képesek emberre támadni. Eközben megyünk el olyan tények mellett, amelyek igen is azt támasztják alá, hogy leginkáb a gazda nevelésére vezethető vissza mindennemű olyan sajnálatos esemény, amely egy-egy fajtát, hosszú évekre megbélyegez.

Sokat lehet hallani a megadóztatás tényéről is. Itt is nagyon sok még a kérdés. Aki chippel az még adózik, aki ivartalanít is az nem adózik, de ugyanakkor adót szedni csak nyilvántartás vezetése mellett lehet. Nyilvántartást csak állami szervezet vezethet, ugyanakkor Magyarországon egy olyan szervezet van, aki az FCI által elfogadott - hétköznapi nyelvén - törzskönyvet állít ki, az pedig a MEOE. Azonban ezt a törzskönyvet azaz származási lapot - maradjunk a pontos megfogalmazásnál - az állam nem ismeri el, mitöbb, a MEOE nem is vezethetne nyilvántartást sem - ha vezet egyáltalán. A tervezet valamiféle lépcsőzetes díjazást sejtet, aminek mikéntje nincs egyértelművé téve, ami azonban teljesen érthető, kedvezményben részesül, aki menhelyi kutyát fogad örökbe.

Összességében a dokumentum sokkal inkább egy felmérés arról, hogy mi a jelenlegi helyzet és mi az, amin változtatni kellene. A bevont szervezetek felelőssége és kötelessége, hogy a kérdéses pontokat helyükön kezeléjék és kezeltessék. Enélkül nincs és nem is lesz megnyugtató módon rendelkező állatvédelmi törvény.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)