A kutyáról általában
A nagybetűs SÉTA
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Vámosi-Nagy Nóra  |  2012. március 30.

A nagybetűs SÉTA

A séta a kutya életében az egyik legfontosabb tevékenység. Közös program a gazdával, találkozó a fajtatársakkal, tájékozódás a helyi „hírekről”. De sétálni sokféleképpen lehet… A séta értéke sok mindentől függ, például a hosszától, a helyszíntől, a társaságtól és a tartalomtól. Egy kutyának legalább egy-másfél órányi sétára van szüksége naponta, de ha mondjuk egyik nap hatalmasat kirándulunk, akkor másnap elég lehet kevesebb is.


A farkas ősök egyik legfontosabb szociális eseménye a vadászat. Ilyenkor a csapatnak teljes összhangban kell dolgoznia a siker érdekében, minden érzékszervükre, erejükre, tapasztalatukra szükség van a hatékonysághoz. A kutyák esetében a vadászathoz leginkább hasonlító fénypont a séta. Együtt indul a csapat, a főnök mondja meg merre és csak úgy jönnek az ingerek, események. Ez a kutyának létszükséglete, akár kertben, akár lakásban lakik. Nem csak az egészségügyi dolgok elvégzéséről és némi mozgásról szól, annál sokkal többről. Az utcára kilépve az ingerek hatására felerősödnek az ösztönök és a kutya végre leadhatja energiáit. Egy falkaállat esetében a csoportos tevékenységek kiemelten fontosak, de ezek akkor működnek jól, ha mindenkinek megvan a maga szerepe.
Sokan vannak, akik a sétáltatást nem élvezik, sőt, egyenesen rettegnek tőle, mert nem bírnak a kutyájukkal, aki őrjöng a póráz végén, minden kutyát megugat vagy épp nem lehet elengedni, mert nem fogad szót, nem jön vissza. Pedig mindez nem a kutya hibája! A városi dzsungelben a gazdának kell elkalauzolnia a kutyát, ehhez pedig szükséges a kellő pozíció, tekintély, hogy a kutya érdemesnek találjon minket a követésre. A gazda felelőssége, hogy kutyáját kellően szocializálja, nevelje, hogy el lehessen engedni és teljes életet élhessen. Nevelhetetlen kutya nincsen.

A cikk további részét elolvashatja a Kutya Szövetség márciusi számában!
Jó szórakozást kívánunk!
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)