A kutyáról általában
Amitől a kutyák is szenvednek: a táplálékallergia
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2010. december 12.

Amitől a kutyák is szenvednek: a táplálékallergia

Nem mindegy, mi kerül az etetőtálba: a kutyák is éppúgy allergiásak lehetnek egyes ételekre, mint mi, emberek. Az ételallergia kialakulásáról, tüneteiről és kezeléséről dr. Boda Attila László állatorvost kérdeztük.


Az allergia napjainkban sajnos nem csak az embereknél egyre gyakoribb jelenség, hanem a kutyák esetében is: a különböző élelmiszereken kívül a pollenek, penészgombák, a bolhanyál, sőt, az emberi hámsejtek is kiválthatják. Az ételallergia kialakulása sem fajtához, sem életkorhoz nem köthető, a hajlam azonban örökölhető. A legtöbb kutya a magas fehérjetartalmú ételekre, például a csirkehúsra allergiás, hiszen a tápokban ez a legáltalánosabb alapanyag, illetve a házi koszton élő állatok is csirkefarhátat vagy csirkenyakat kapnak a leggyakrabban. Allergiát válthat ki továbbá a marhahús, a hal, a tojás, a különböző tejtermékek, a búza, a kukorica, zabpehely, a kenyér, a liszt vagy az élesztő. Az eledelekben található segédanyagokkal szemben is kialakulhat allergia, azonban ezt nagyon nehéz felfedezni; általában akkor derül ki, ha a gazda áttér egy másik tápra, és attól fogva a tünetek megszűnnek. A más típusú, például pollenallergiában szenvedő kutyáknál sokkal nagyobb eséllyel alakul ki élelmiszer allergia is. Mivel a legtöbb kutyát gazdája éveken keresztül eteti ugyanazzal az eledellel, a tünetek megjelenésekor ritkán gyanakodik ételallergiára, pedig az, akárcsak az emberek esetében, bármikor kialakulhat, nem feltétlenül függ össze az új étrend bevezetésével

A cikk további részét a Kutya Szövetség decemberi számában olvashatják!
Keresse az újságárusoknál!



nyitókép: archív
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)