A kutyáról általában
SEGÍTSÉG!
Halálra etet a gazdám
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2011. december 11.

SEGÍTSÉG!

Egyre több a dagadt, kövér, hájas - tehát egészségtelenül túltáplált kutya. Pedig a felelős állattartásnak az is része, hogy néha megforduljon a gazdi fejében a kérdés: "Normális a kedvenc négylábú testtömege?"


Kövér kutya, csúnya kutya     
Angliában futópaddal és más mozgásra motiváló, bújkálós, mászós szerkezetekkel felszerelt játszótereket építenek a túlsúlyos kutyáknak. Ezeken a helyeken a gazdik segítségével lemozoghatják fölösleges kilóikat. Erre azt követően került sor, hogy a brit szakemberek 700 kutyát vizsgáltak meg 5 különböző állatorvosi rendelőben. Az eredmény pedig az lett, hogy az állatok közül csak alig több mint az 1/3-ának volt a testtömege a fajtájának megfelelő.  Túlsúlyosnak  bizonyult 59 %, kritikusan elhízottnak pedig 20 % és csupán egyetlen 1 kutya volt soványnak mondható, mert a testtömege elmaradt az ideálistól.
Figyelemreméltó az német kutatási eredmény is amelynek megállapítása szerint azok a házi kedvencek vannak kitéve legjobban az elhízás veszélyének, ahol a gazdi maga is túlsúlyos. A második helyen ebből a szempontból az idős emberek kutyái állnak, aminek az a magyarázata, hogy egy ezeknek a gazdiknak az állat folyamatos, szinte egész nap tartó táplálása, egy fajta időtöltéssé válik az évek során.
Egy szaklap közvélemény kutatása szerint a Németországban és Ausztriában élő kutyáknak a 30 % - 50 % -a túlsúlyosság valamilyen állapotában van.
A közelmúltban két Budapest környéki állatmenhelyen is jártam, ahol tucatszámra totyogtak vagy heverésztek az udvaron és a kifutókban az elhízott, csüngő hájtömegű kistermetű kutyák. Voltak közöttük olyanok is amelyek már az etetési szertartásra sem igen reagáltak mert évek óta hihetetlen mennyiségben kapják a menhelyek támogatóitól az ételt, amelyet a kevés hűtőhelykapacitás miatt a dolgozók igyekeznek minnél rövidebb idő alatt, minnél nagyobb mennyiségben a kutyákkal megetetni.
A menhely egyik önkéntese mondta: "Ezeket már senkinek nem tudjuk örökbe adni, mert ilyen kövéren nem viszik ki őket, már évek óta itt vannak és csak híznak."
Kutyakozmetikus körökben szintén jól ismert az egyre terjedő jelenség: a fajta standardjában szereplő testtömeg értéknek 1/5 - 1/3 részével súlyosabb kutyák kerülnek a munkaasztalra és a fürdetőkádba. Hogy a standardban szerepel-e a testtömeg, és ha igen akkor esetleg miért annyi-amennyi, - ez már egy másik mese lehetne: "Az FCI és a kövér kutyák" címmel. Adódik a kérdés: látott már valaki mérleget használni egy magyarországi kutyakiállításon vagy tenyész-szemlén?
Visszatérve néhány fotóval dokumentált példa erejéig a kutyakozmetikai mindennapok valóságába (lapunkból a lenti 3 kép kimaradt, ezért a szerzőtől és az olvasóktól is elnézést kérünk - a szerk.):
1.    A Coton de Tuléar, - vagy, ha úgy tetszik: olyan mint a Bolognese, csak nem olasz, ha nem francia származású - kutya standarjában a kanok testtömege 4 - 6 kg, a szukák testömege 3,5 - 5 kg között van megadva. A képen látható idősödő kedvencnek a 8,5 kg körüli tömegét megmagyarázó igazi hájdomborulatai, valójában a vizes szőr révén válnak jól láthatóvá.


kk_01.JPG

2.    Jól kifejlett háj-redőkért a másik képen látható, 11 kilón felüli Shih Tzu nak sem kell a szomszédba mennie. Neki az FCI szerint, a nemétől függetlenül a 4,5 - 8,1 kg közötti határon belül kellett volna maradnia. Hogy a standard miért enged meg a közel 100 % -os testtömeg eltérést egy fajtán belül az szintén gyanús  kérdés.

kk_02.jpg

3.    Egyébként a keverék kutyák közt is bőven találni hizlalt változatokat, mint ahogyan ezt a harmadik képen látható kutyán hátulról is és fölülről is jól sikerült dokumentálnia a fényképezőgépnek.


kk_03.JPG

Miért kövér egy kutya ?
A túlsúly, az elhájasodás (Adipositas) - mint betegség, egyre fokozódó probléma a kutyák körében. Bár a kutyák elhízásának még több oka van mint az emberek túlsúly problémáinak, de a két fő ok megegyezik:
·    mozgáshiány
·    túlzott táplélék mennyiség bevitele

A cikk további részét elolvashatják a Kutya Szövetség decemberi számában!nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)