Társasági kutyák
Kicsi a bors, de erős...
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. december 27.

Kicsi a bors, de erős...

A giccs, a luxus, a gazdagság, a kutya-cipőcskék, a gyémántnyakörvek, a kutyakozmetika világából kiszakadt, elkényeztetett csivava-lány története, aki rádöbben arra, hogy az ő eb-léte messze túlmutat azon a csillogáson, amelyben eddig élt... és felébred benne a nagybetűs csivava-öntudat.


A luxusból Mexikó poros utcáira

Bizony láttunk már tonnaszámra filmet németjuhásszal, tucatjával szánhúzó kutyákkal, de igazi, vérbeli csivava-film még nem sok készült... sőt. A kis méregzsákok rajongói nagy örömére a Gazdátlanul Mexikóban az első olyan film, mely kedvencüket választotta főszereplővé. Bár láthattuk már őket Dr. Szöszi ölebeként, vagy autóvá alakuló robotok oldalán a Transformers filmben, igazán szóhoz Raja Gosnell rendező filmjében jutnak.
A direktor eddigi filmográfiája határozottan visszataszító a filmínyencek szemében. A kriminálisan rossz Reszkessetek betörők 3 után az alpári humorú Gagyi mami következett, majd mindezt megkoronázta a Scooby Doo filmekkel, melyek a rajzfilm rajongói szemében is hatalmas csalódások voltak. Szerencsére ezúttal Gosnell rátalált a helyes útra, és a Disney filmek esetében megszokott bájjal töltötte meg ezt az egyáltalán nem rendhagyó kutyás road movie-t.
Főhősünk Chloe, a luxusban élő csivava-lány, akit az idősödő, milliomos, fotómodell gazdája (Jamie Lee Curtis) a végletekig elkényeztet. Chloe emiatt észre sem veszi a mexikói kertészfiú ugribugri csivava-kutyusát, Papit, akinek a szíve csak érte dobog. Egy üzleti út miatt Chloe-t a gazdája rábízza a fiatal Rachel-re (Piper Perabo), aki egy mexikói kiruccanás során szem elől téveszti az állatot. Chloe-t kutyaviadalra akarja kényszeríteni a mexikói bűnszervezet, ám a bátor németjuhász, Delgado siet a segítségére. A két kutyus ezek után közösen próbál hazatalálni Beverly Hillsbe, miközben Rachel és az őt támogató Papi és gazdája is igyekeznek az értékes csivavát megtalálni.

Csak a számat figyeld!

Talán első pillantásra úgy tűnhet, hogy ismét egy beszélő kutyákkal megtűzdelt tucatfilmről van szó. Hiszen ugyanazzal a helyzettel állunk szemben, mint amit már láthattunk az Úton hazafelé vagy akár a Babe című filmekben. Ilyenkor az állatok egymással a néző fülének érhető módon képesek kommunikálni, viszont a filmben szereplő emberek ezt természetesen állati kommunikációként hallják viszont. Ezúttal azonban a legfinnyásabb kritikusok is elégedetten csettinthetnek a végeredményt látva: ilyen hitelesen és élethűen még sosem sikerült szájmozgást generálni állatszínészeknek. S hogy milyen szinten képes mindez feldobni a filmet? Itt csak emlékezzünk vissza az Úton hazafelé mozdulatlan szájú állataira, vagy a Kutyák és macskák eltúlzottan, félresikerülten és természetellenesen meganimált szájmozgására. A gazdátlanul Mexikóban tökéletesen élethűre sikerült, már amennyiben élethűnek nevezhetünk „beszélő” kutyákat. Annyi azonban bizonyos, hogy ha egyszer egy eb megszólalna, az így nézne ki. George Lopez, a Papi nevet viselő csivava szinkronhangja erről így nyilatkozott: „A modern CGI-nak köszönhetően ezeknek a kutyáknak olyan hiteles szájmozgást kölcsönöztek, mintha valóban kimondanák a szavakat. Emlékszem, régen ezt úgy oldották meg, hogy mogyoróvajat adtak a szájukba, mire ők olyan csámcsogásba kezdtek, ami leginkább hasonlított emberi szájmozgáshoz.”
Lopez kapcsán meg kell jegyezni, hogy a szinkronizáló színészek kiváló munkát végeztek. Tökéletesen sikerült kiválasztani az adott karakterhez a megfelelő hangot. George Lopez lenyűgöző az ötletességével és improvizációjával. Papi szövegkönyvéhez Lopez a kutya viselkedése és mozgása alapján rengeteget improvizált. „Világ életemben olyan voltam, hogy ha egy szövegkönyv esetén úgy éreztem, ennél én jobban is meg tudnám csinálni, akkor nem haboztam. Raja-nak pedig nagyon tetszett a dolog, mert bár az eredeti forma érdekében újravettük a szinkront, a legtöbb esetben az én verziómat tartotta meg.”
A főhős Chloe eredeti hangja, Drew Barrymore nagyszerűen adja vissza a kényes hangnemben beszélő, a mélyen mégis belevaló csivava-lány hangját. Ám a legjobb munkát Andy Garcia végezte Delgado esetén: nehéz eldönteni, hogy a kutyaszínész, vagy a szinkronhangja az elsődleges oka annak, hogy a németjuhász messze a filmtörténelem egyik legszimpatikusabb eb-figurája.

A kutyaszínészek ismét lenyomják ember kollégáikat

A nagyszerű szinkronhangok és állatszínészek mellé rettenetesen teljesítenek kétlábú társaik. Jamie Lee Curtis karrierje már régóta a mélyponton van és rosszabbnál rosszabb szerepeket vállal el. Jelenleg az idegesítően ripacs milliomos nő figurájában sem találhatunk semmilyen szerethető vonást. Piper Perabo, az ígéretes tehetségű színésznő, akit láthattunk már a Sakáltanyában, az Egy szoknya, egy szoknyában vagy A tökéletes trükkben, ebben a szerepben, amellett, hogy karakterét egyáltalán nem rá szabták, semmi különlegeset nem képes nyújtani. Szerencsére az emberek szokás szerint csak asszisztálnak a kutyusok mellett, akik szép számban kaptak szerepet a filmben.
A csivavák mellett rengeteg zsebkutyát láthatunk még, közülük is kiemelkedik a Chloe baráti körébe tartozó mopsz vagy törpespicc. A mexikói jófiú Delgado, gyönyörű németjuhász, míg a rossz oldalon El Diablo, a dobermann áll. George Lopez-t, aki maga is kutyatulajdonos, ám a professzionális eb-színészek trükkjei még őt is lenyűgözték: „Három csivavám van és ők abszolút nem ilyenek, mint a filmben szereplők. Kollégáim mindenfelé elcsászkálnak, kapkodják a fejüket, mindenre odafigyelnek, míg az enyémek képesek akár 90 fokos hőségben is reszketve megbújni a ház küszöbén, mintha csak az Antartiszon lennének, mindezt azért, hogy a lakás kényelmében lehessenek. Ezek a kutyaszínészek a viselkedésük alapján olyanok, mint az ember-színészek. Én nem tudom miféle bacon szalonna képes ezt kihozni belőlük, de ha egy adott irányba kell szaladniuk, nem rohannak tíz különböző helyre.”
Piper Perabo szerint azonban a kutyaszínészek gyakran nagyobb figyelmet igényelnek, mint emberi kollégái: „Rengeteg türelem kell ahhoz, ha állatokkal forgat az ember. Még akkor is, ha a legprofibb kiképzésben vettek részt, a forgatás alatt nagyon csendesnek kell lenni, nehogy megzavarjuk őket.”
A Gazdátlanul Mexikóban kutyahősei olyan jellemfejlődésen mennek keresztül, amit emberi szereplők is megirigyelhetnének. Az ő jelenlétük az, ami nagyban élteti a filmet és kiemeli a hasonszőrű társai közül. A kezdetben visszataszító viselkedésű Chloe a luxus porcelánfalak közül kiszakadva, a belevaló kutyákat megismerve rádöbben arra, hogy ő nem arra rendeltetett, hogy csilli-villi táskában díszelegjen, és akkor érzi igazán, milyen jó a kutyavilág. Társa Delgado, a megkeseredett ex-rendőrkutya pedig amennyire segíti Chloe útját, annyira kap ő is segítséget a csivava-lánytól, hogy visszanyerje az önmagába vetett hitét és rájöjjön, hogy sohasem késő megvalósítani a vágyainkat.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)