A fajtatenyésztés története
Mikor a farok csóválja…
Az Angol Kennel Club meghajolt a közvélemény nyomása előtt
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Szegál Tamás  |  2009. június 01.

Megváltoztatta számos fajtastandardját a tekintélyes Angol Kennel Club, miután a BBC tavaly egy sokkoló dokumentumfilmben tárta a nyilvánosság elé, hogy a jelenleg elterjedt tenyésztői gyakorlat a kutyák egészségét kockára téve hajszolja az esztétikai tökéletességet. A beltenyészet visszaszorítására emellett a klub nem ad ki többé törzskönyvet rokon-tenyésztett kutyáknak.


Eleinte túlzásnak, mi több rágalomnak titulálta a patinás Angol Kennel Club a „Fajkutyák leleplezve” című BBC-összeállítást, a vitatott film mégis olyan vihart kavart, hogy a klub most fajta meghatározásainak helyette sztenderdjeinek általános felülvizsgálatára kényszerült. Ha csak az állatvédők indulatait korbácsolták volna fel a képsorok, a testület minden bizonnyal néhány határozott sajtóközleménnyel letudta volna az ügyet, ám miután az általános felháborodás hatására olyan jelentős szponzorok – mint a Pedigree és a Hill’s - is kiléptek a klub szervezte világhírű Cruft’s kutyakiállítás mögül, egyértelművé vált, hogy reformokra van szükség.
A film szemléletes eseteken keresztül igyekezett bebizonyítani, hogy a standardokban meghatározott, idealizált kutyák kitenyésztése sokszor csak az állatok egészségének kockáztatásával lehetséges. Emellett azt is állították, hogy ennek a káros gyakorlatnak a kiállítások szervezői és bírói is felelősei, hiszen a genetikai rendellenességektől szenvedő kutyákat nemcsak, hogy nem zárják ki a versenyekből, hanem esetenként még a fajtájuk legjobbjainak is választják őket.

Kötelező épség és egészség

A Kennel Club vezetése, miután ráébredt, hogy védekező érveiktől függetlenül szembefordult velük a publikum, több lépéses akciótervet dolgozott ki a hírnéven esett csorba kiköszörülésére. Első körben felülvizsgálták a fajtastandardokat. Az általános kritikára általános választ adtak. Az Angol Kennel Club ezentúl minden fajtaleírást egy bevezető bekezdéssel indít, a következő egységes megfogalmazással:
„A fajtastandard egy irányelv, mely leírja az ideális jellemzőit, természetét és megjelenését egy adott kutyafajtának; valamint biztosítja, hogy a kutya funkciójának megfeleljen. Az abszolút épség és egészség ennek elengedhetetlen része. A tenyésztőknek és bíráknak mindenkor törekedniük kell rá, hogy elkerüljenek minden olyan nyilvánvalóan túlzó állapotot, amely káros lehet a fajta egészségére, jólétére, épségére. Időről időre bizonyos kondíciókkal kapcsolatban felmerül, hogy azok hátrányosan érinthetnek egyes kutyafajtákat; ezek részleteiről és az aktualitásokról a tenyésztőknek és bíróknak a Kennel Club weboldaláról folyamatosan tájékozódniuk kell. Ha egy jellegzetességet a standard megkíván, annak csak a kellő mértékletesség megtartásával szabad megjelennie.”

Császárral szülnek

A „Fajkutyák leleplezve” készítői a konkrét példákkal sem maradtak adósak. Riasztó kórképeket mutattak be; Cavalier King Charles spánieleket, melyeknek agya túlnő a koponyaüregükön, vagy epilepsziával küszködő boxereket. A Kennel Club állítja, korábban is fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy javítson a tenyésztett kutyák egészségi állapotán – ám látszólag nem elég sikeresen. A film arra is rámutat, hogy a nagy múltú kutyafajták – mint a tacskó, a basset hound, a bull terrier, a buldog, a mopsz vagy a németjuhász - milyen drasztikus változásokon mentek keresztül az idők során, hála a klub folyamatosan módosított specifikációinak.
A Basset Hound Club elnökének nekiszegezték, hogy társasága deformált törpéket nevel. A tisztviselő ezt visszautasította, mondván a mai basset houndok egészen úgy festenek, mint 19. századi elődeik; ám nem volt elragadtatva, mikor megmutatták neki egy 60 éve tenyésztett példány képét. A buldog-tenyésztőknek is kijutott az ostorozásból – ami nem csoda, tekintve, hogy ez a kutyafajta a britek egyik nagy büszkesége. A fajta extrém tulajdonságai - mint az erős alulharapás és az arcrész bőrredői – a tenyésztők szerint a harci kutyák történelmi hagyományaiból erednek, ugyanakkor a BBC-dokumentumfilmből kiderül, hogy a kutyák feje mára olyan nagy lett, hogy a szukák többsége képtelen segítség nélkül elleni, ezért általános a császármetszés. A boxerek szívbetegségektől szenvednek, és nagy százalékukat támadják meg rosszindulatú daganatok, valamint gyakori köreikben az epilepszia – taglalja a „Fajkutyák leleplezve”.

Távolság a talajtól

A Kennel Club ezekre a felvetésekre is reagált, és jó néhány fajta leírásán változtatott, kisebb-nagyobb mértékben. Így például a basset hound standardjába bekerült, hogy a „kutya mellkasa kellő távolságra legyen a talajtól”, továbbá, hogy „az alsó lábszárakon lehetnek ráncok, de ezek semmiképp sem lóghatnak túlzott bőséggel”, valamint, hogy a kutyának „jó állóképességgel kell rendelkeznie a terepmunkához”. A tacskónál hasonló módosításokat találunk; az eredeti „hosszú és alacsony” helyett most „viszonylag hosszú és alacsony, túlzásoktól mentes” testről beszélnek. Több tucatnyi fajta standardjába került be, vagy tűnt el onnan egy-egy szó, a pontos leírásokat az angolul értők a Kennel Club honlapján (www.thekennelclub.org.uk) tanulmányozhatják.

Mutánsok parádéja

Ám mint ahogy az lenni szokott, senki sem elégedett. Az állatvédők keveslik, a tenyésztők túlzottnak tartják a változásokat. A két tűz közé szorult Kennel Clubnak a kutyatenyésztés céljait, sőt már puszta létezését is újra meg kell fogalmaznia. A „Fajkutyák leleplezve” készítői kitértek rá, hogy a kutyatenyésztést eredetileg praktikus célok vezérelték, de az őrzésre vagy éppen vadászatra szánt ebek formálása idővel (a 19. század közepétől) sport, úri hóbort lett, így a funkció háttérbe szorult az esztétikával szemben. Az Angol Királyi Állatvédő Liga (RSPCA) vezető állatorvosa, Mark Evans kőkeményen úgy fogalmazott, hogy a világ legjelentősebb kiállításaként ismert Cruft’s Show nem más, mint „mutánsok parádéja”, egy „díszes, bizarr szépségverseny, melynek semmi köze az egészséghez és jóléthez”.

A kutyás körökben gyakran szenzációhajhásznak és pontatlannak tartott film egy további kritikus kérdést is felszínre hozott; sokadjára vetődött fel, hogy a kutyatenyésztés legnagyobb rákfenéje még így sem a hibás standard, hanem a beltenyészet. A tacskókkal érvelnek, melyből bár nagyjából 10 ezer él a szigetországban, ezek annyira szoros rokonságban állnak egymással, hogy génállományuk nagyjából 50 állaténak felel meg. A Kennel Club természetesen ezt sem hagyhatta szó nélkül, így 2009. március 1.-től nem adnak ki több törzskönyvet az egymással legközelebbi rokonságban tenyésztett kutyáknak. Mindennek célja a kutyák általános egészségi állapotának javítása. Statisztikák szerint a Nagy Britanniában tartott 7 millió kutya 75 százaléka valamely tenyésztett fajtához tartozik, és gazdáik több mint 10 millió fontot hagynak ott az állatorvosoknál hetente.A felülvizsgálat azonban még nem fejeződött teljesen be, az év második felében további változások várhatóak. A konkrét lépéseknél azonban sokkal inkább a jövőkép foglalkoztatja a kutyás társadalmat. Képes lesz-e a közvélemény és a média nyomása átformálni az évszázados hagyományokat? Milyenek lesznek a következő nemzedékek kutyái, mennyit őrizhetnek meg abból, ahogy ma ismerjük őket? Vajon a versenyek bíráskodása hűen fogja-e követni az új standardokat, vagy az átfogalmazás csak a kevésbé hozzáértő közönség lecsillapítására szolgál majd? Izgalmas kérdések, melyeket a közeljövő eseményei válaszolnak meg majd, de annyit leszögezhetünk, hogy a kutyatenyésztés jelentős változások előtt áll.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)