A kutyáról általában
Milyen idős a kutyád?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2012. május 09.

Milyen idős a kutyád?

A kutyák fölött is eljár az idő – vagy gyorsan, vagy lassan, de elrepül. „Egy kutyaév = hét emberév”, tartja az általánosan elterjedt mondás. De hogy valójában mennyire öreg a kutya, az – az emberhez hasonlóan – nem mindig csak attól függ, hogy hányadik éve él, milyen születési időpontot jegyeztek föl a hivatalos papírjára.


Az igazi, a valós életkort az adja meg, hogy milyen az egészségi állapota, mennyire fitt, és mennyire érzi magát a kutya idősnek vagy éppen fiatalnak. Ennek ellenére tény, hogy általában a kutya élete lényegesen rövidebb, mint az emberé, aminek következtében a legtöbb gazdinak legalább egyszer szembe kell néznie öregedő négylábú barátja problémakörével.

Mit jelent az, hogy „öreg kutya”?

Az elmúlt 30 évben a kutyák átlagéletkora kb. 20%-kal emelkedett. Tovább élnek a kutyák, és egyre több öreg kutya él velünk. Egy felmérés szerint a jelenlegi kutyapopuláció 35%-a a korosabb (testmérettől függően 6-8 évnél idősebb) kutyákból tevődik ki. A korábbi hasonló felméréskor, 1960-ban, az idősebb kutyák csupán az össznépesség 24%-át tették ki. Ezzel együtt – vagy éppen ezért – nem árt, ha a gazdi figyelembe veszi kutyájának előrehaladt életkorát.
Az öregedő kutyák látó-, halló- és szaglószerveinek teljesítménye fokozatosan csökken, a mozgásképesség lassan korlátozódni kezd. Az idősödő korral a fizikai és pszichikai változások révén lassan megváltozik az állat viselkedése is. Azt, hogy egy-egy kutyának milyen korában jelentkeznek ezek a változások, a fajtaspecifikus sajátosságokon túlmenően nagyon sok tényező befolyásolhatja: genetika, táplálkozás, tartási körülmények, megbetegedések, immunrendszer, betegség megelőző intézkedések stb.
Az öregedés természetes biológiai folyamat, amely a születés pillanatában kezdődik, és folyamatosan végigkíséri a kutyát az egész életén. A test sejtjei egyre ritkábban és lassabban osztódnak, ami párosul azzal, hogy az állat szervezete egyre kevésbé tud megszabadulni az anyagcsere-folyamatok során képződő káros anyagoktól, és a fontos szervek – köztük az agy – egyre rosszabb vérellátásban részesül.
A szervi, fizikai jelek mellett az egyre érettebb korba lépő kutyák többségénél pszichikai, viselkedési jelek is mutatják az idő haladtát. Az idős kutya csökönyösebbé, kevésbé engedelmessé válik, és amennyiben a gazdi részéről ezek elviselése nem jelent különösebb problémát, akkor érdemes ezeket elfogadni kedvencétől. Ugyancsak változhatnak az idős kutya tűrőképességének határai is. A korábban gyerekeket kedvelő kutyát idős korában zavarhatja a gyerekricsaj, a fiatalabb korban fajtársaival jókat hancúrozó kutyát a késői életszakaszában idegesíthetik a rámenős, fürge és zajos kiskutyák.
Az idő múltával minden kutya nyugodtabbá válik, és a szervi működése fokozatosan lelassul, ennek következtében nehezebben viseli el az esetleges stresszhelyzeteket és a betegségeket. Az idős kutyával való törődés több időt, odafigyelést és türelmet kíván az embertársától, de ezt egy idős kutya már mindenképpen kiérdemelte a gazdájától. A gazdinak, aki a közös élet során nevelte, tanította a négylábú társát, figyelembe kell vennie, hogy megváltoztak a kutyájának igényei és elvárásai a környezetével szemben, és ennek megfelelően a saját maga hozzáállásán is változtatnia kell.

Az idős kutya táplálása és ápolása
Az idősödő állat szervezete más tápanyag- és vitaminellátást igényel, mint az aktív, fiatal és fejlődésben lévő egyedé. A leginkább ajánlatos a táplálék fehérjetartalmának a fokozatos csökkentése. Ezt tanácsos a hústartalmának csökkentésével elérni, és az idősödő kutyának ezzel párhuzamosan esetleg több zsírszegény tejterméket (sajt, túró, tejföl, joghurt) fölajánlani az étkezések alkalmával. Ha a kutya idősödő kora ellenére is megőrzi a jó látását és a szőrzetének minőségét, az annak a jele, hogy táplálkozása megfelel az életkora elvárásainak.
Jellemző időskori kutyabetegségek közé tartoznak a különféle daganatos megbetegedések. Ilyen esetben ajánlatos a kutya táplálékából teljes mértékben mellőzni a gabonaféleségeket, ami által lecsökkenthető az energia, amit a daganatsejtek a glükózanyagcsere-folyamat során nyerhetnek. Hasonló oknál fogva ajánlott a gyümölcs, répa és burgonya mellőzése is.
A kutya előrehaladt kora némileg megváltoztatja az ápolásával kapcsolatos teendőket is. A szőrzet rendszeres ápolása több figyelmet kíván. A fogak, fülek és a karmok megfigyelése, ellenőrzése gyakoribbá kell váljon. Ha a kutya nem tudja saját maga a testnyílásait megfelelően tisztítani, ajánlott eldobható, egyszer használatos nedves törlőkendővel időnként segítségére lenni.
Az idős korba lépés gyakorta azzal is együtt jár, hogy a kutya megváltoztatja korábbi pihenési és alvási szokásait. Az állat-természetgyógyászattal foglalkozók egybehangzó véleménye szerint előnyös, ha az idős korú állatnak a fekvőhelyét tönkölybúzával töltött, nem műszálas anyagú párnával béleli ki a gazdi.
A mozgásszervek sem maradnak a régiek, ezért az öreg kutyák hajlamosabbak a különféle végtagi gyulladásokra, és a csontozatuk sem bírja már olyan jól az ellenállást a nyirkossággal és hideggel szemben, mint korábban. Érzékenyebben reagál az idős állat, ha alvóhelye huzatos helyen van, és a rövid szőrű egyedeket nedves időben esetleg ajánlott már csak esőköpeny védelmében kivinni az esti sétára.

A koros kutya tapasztalatainak előnyei
Aki úgy dönt, hogy valamelyik állatmenhelyről idősebb kutyát fogad örökbe, az természetesen néhány előnyt is hazavisz. Az idősödő kutya ugyanis bizonyos vonatkozásban könnyebben kezelhető, mint egy fiatal, szeleburdi, nagy mozgásigényű, neveletlen, az ivaréréssel együtt járó viselkedési megnyilvánulások széles skáláját mutató fajtársa.

Az idős menhelyi kutya előnyei:

·    nyugodtabb és higgadtabb, mint egy fiatal kutya,
·    nagy valószínűséggel ismeri azokat a külső ingereket, amelyek egy szocializálatlan, fiatal kutyának esetleg problémát jelentenek,
·    szerencsés esetben ismert, hogy miként viselkedik más állatokkal, pl. macskákkal szemben,
·    ha korábban lakásban tartották, akkor már szobatiszta,
·    egy tapasztalt, idős kutya jobban megfelel olyan gazdinak, akinek nincs előzetes tapasztalata a kutyaneveléssel kapcsolatban.

Hogy az öreg kutya mennyire jelent terhet vagy örömet a gazdinak, az én véleményem szerint nagyban a gazdi hozzáállásától és elvárásától függ. Annak ellenére, hogy a legújabb statisztikák szerint a kutyák átlagéletkora emelkedik, egyszer mégiscsak eljön a búcsú pillanata – ezért élveznie kell a gazdinak minden napot, amit idős, de hűséges társával még együtt tölthet…

Gondoljon rá, Ön most a kutyája helyett is olvasott – az ember és a kutya jobb együttéléséért.

Az alábbi tesztlap kitöltésével ajánlott a hét évnél idősebb kutyák gazdáinak meggyőződni arról, hogy valójában mennyire számítható igazán korosnak négylábú kedvencük.

Miden IGEN válasz 1 pont, minden NEM válasz 0 pont, ehhez kell hozzáadni még a testsúlyért adott pontszámot.

1.    Gyakorta látod a kutyádat fáradtnak és kimerültnek?        

2.    Úgy veszed észre, hogy a kutyád gyakrabban liheg, mint azt régebben tette?        

3.    Az utóbbi időben kevesebbet és étvágytalanabbul eszik a kutyád?        

4.    A keményebb, szárazabb táplálék rágásánál mostanában problémája van a kutyádnak?        

5.    Az utóbbi időben a kutyád több alkalommal is hányt?        

6.    A korábbi időszakhoz képest mostanában büdösebb a kutyád lehelete?        

7.    Úgy látod, már nem olyan könnyen közlekedik a lépcsőn, mint fiatalabb korában?        

8.    Többet iszik és gyakorta szomjas?        

9.    Mostanában mindig lemaradozik a séták alkalmával?        

10.    Hosszabb séta után sántít, vagy esetleg fájdalma van?        

11.    Már nem érdekli úgy a játék, már nem reagál olyan lelkesen, mint korábban?        

12.    Észrevetted már, hogy a kutyád nem tud úgy tájékozódni odakint, mint régebben?        

13.    Már nem rohan úgy oda az ajtóhoz, ha csengetnek, mint ahogyan azt korábban mindig tette?        

14.    Néha nem reagál, vagy nem is hallja, ha a nevén szólítod?        

15.    Mostanában megváltoztatta az alvóhelyét a kutyád?        

16.    Az utóbbi időben problémák mutatkoztak a szobatisztaság terén?        

17.     Mostanában nem szereti a gyors mozdulatokkal tett erősebb simogatásokat?    
  
PONTSZÁM:  
 
A fentiekhez még egy fontos tényező kapcsolódik: a kutyának a méretével arányos testsúlya. Válaszd ki, hogy az alábbiakból melyik illik rá leginkább a kutyádra, és a megfelelő pontszámot add hozzá a kérdésekre adott pontok összegéhez!

A kutyád testsúlya alatta van az ideálisnak: a bordái kidomborodnak, és csak egy vékony szövetréteg van a bőr és a csontozat között.    1    0
    
A kutyád testsúlya ideális: a bordák enyhe körvonalakban láthatóak, vagy nem láthatóak, csak tapinthatók.    0    0
    
    A kutyád túlsúlyos: a bordák nem láthatók, és csak nehezen tapinthatók.    2    0
    
    A kutyád el van hízva: a bordák a zsírréteg miatt alig tapinthatók.    3    0

ÖSSZES PONTSZÁM:    

Eredmény:

0 – 5 pont: TOP FITT

Alig hihető, hogy a Te kutyád már idős, hiszen rendkívül fitt, és szinte ugyan olyan aktív, mint néhány évvel korában volt.

6 – 12 pont: IDŐSÖDŐ
A fiatalos, vad idő már eljárt a kutyád fölött, lassan eljön az az időszak, amikor már oda kell figyelned idősödő kedvenced egészségére, táplálkozására és mozgásigényére.
                   
13 – 20 pont: ÖREG
A kutyád viselkedése megváltozott, nyugodtabbá vált, mert az öregedés jeleit már nem tudja leplezni.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)