A kutyáról általában
Ebmanikűr ínség idején
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Mirtse Áron  |  2013. április 20.

Ebmanikűr ínség idején

Reggeli készülődés közben fél szemmel nézem (vagy inkább hallgatom) az egyik kereskedelmi csatorna adását (nem nagy élvezet, de nem árt tudni, mi zajlik a nagyvilágban). A sok celeb közé rendre becsúszik egy-egy valódi eb is; ilyenkor felkapom a fejem, és figyelek.


Ezúttal egy kutyakozmetikai szalon mutatja be legújabb luxusszolgáltatását, a kutya-körömlakkozást. Jobb sorsra érdemes írterrier-keverék a modell, aki meglepő türelemmel viseli a műveletet, amelyet a hölgy a műsorvezető kérésére élesben, a kamera előtt is elvégez. Közben a megjátszottan naiv kérdésekre válaszolva elmondja azt, ami józan elmének (akár ebtartó, akár nem) aligha okoz meglepetést: hogy a kutyaköröm lakkozásának semmiféle gyakorlati haszna nincs, nem is különösebben gyakori igény, de vannak, akik rendszeresen élnek a szolgáltatással, főleg így tavasszal vagy nyáron, amikor többet vannak az utcán, társaságban, ahol számít a megjelenés. Természetesen főleg szukák (feltételezem, többnyire nőnemű) gazdái lakkoztatják kedvencük körmeit, általában a bundájához illő színűre.

Értelmes dolog-e a kutyamanikűr?

Dermedten ülök a karosszékben, ahova első meglepetésemben lehuppantam, és nem tudom, hogy a düh fojtogasson-e inkább, vagy a kacagás. Aztán mégis inkább a harag és felháborodás mellett döntök. A kutyák őszinte és elkötelezett rajongójaként igazán nem tartok feleslegesnek semmilyen kiadást és áldozatot, ami hűséges négylábú barátaink kényelmét szolgálja, még azt sem, amit átlagos polgártársaim nevetséges hóbortnak, aránytévesztésnek titulálnának. A kutya körmének kilakkozása azonban (természetesen kifejezetten állatok számára kifejlesztett körömlakkal, amely nem károsítja a szervezetet, ha a türelmetlen páciens netalán nem várná meg a száradást, és idő előtt lenyalogatná – nota bene: vajon állatokon testelték-e?), ahogy mostanában szokás mondani, nálam is kiveri a biztosítékot.
Nem elsősorban azért, mert teljesen szükségtelen tortúrát jelent az állat számára, hiszen a jólnevelt, gazdájával meghitt kapcsolatban élő kutya megszokta és jónéven veszi a törődést. A körmök festegetése nem fáj, és a művelet rendszeres elvégzésének még haszna is lehet, amennyiben elmélyíti a kutyában a gazda iránti bizalmat. Ha a kutya megszokja a testi érintést a kényesebb helyeken is, mint például a mancsokon, az felbecsülhetetlen könnyebbséget jelent arra az esetre, ha netán egy behasadt karom vagy sérült talppárna miatt valóban kezelésre volna szüksége. A kutyakozmetikában a manikűr nagyon is fontos szolgáltatás, hiszen (főleg keveset mozgó kutyák esetében) a természetes kopás hiánya miatt gyakran lehet szükség a karmok visszavágására.

Az érzéketlenség üzenete
Az értelmetlen körömlakkozás, és kiváltképp annak a televízióban való népszerűsítése azonban felbecsülhetetlen kárt okoz az egész kutyás társadalomnak. Nem is kell sokáig magyarázni, hogy miért: ez adja a tápot azoknak a szólamoknak, amelyek szerint a kutyatartás (főleg városban) felesleges luxus. Ugye, mindannyian hallottuk már a jól ismert szólamot: „ahelyett, hogy inkább gyereket nevelne” – miközben tudjuk jól, hogy a kutyák nem kis része éppen a gyerekek kérésére kerül a családba; hogy a kutyáról való gondoskodás felkészíti a fiatalokat a családalapításra, a gyerekneveléssel járó rendszerességre és áldozatvállalásra; hogy az állattartók állásukat veszítve könnyebben térnek vissza a munkaerőpiacra; hogy az ebtartás egészségesebb életmódra kényszerít és meghosszabbítja az életet; hogy számos társát vesztett, idős embernek gyerekei „kirepülése” után a kutya marad az egyetlen élőlény, akihez szólhat, aki megtöri a hétköznapok magányát.
Sokan támadják a kutyák számára kínált kényelmi szolgáltatásokat és eszközöket is: a mai napig tömegekben tartja magát makacsul az a nézet, hogy a kutya az udvarba való, deszkabódéba, rövid láncra, táplálékként pedig megfelel az ételmaradék, minden egyéb csak felesleges urizálás. Sokan még a mindennapi sétát is úri passziónak tekintik, s nem hajlandók tudomásul venni azt, hogy az állatnak testi, sőt, uram bocsá, szociális, lelki és szellemi(!) igényei is vannak, s ezek kielégítése is hozzá tartozik a természetes szükségleteknek megfelelő bánásmódhoz, amit az állatvédelmi törvény ma már hivatalosan is megkövetel. Még az olyan, sokakat mosolygásra vagy fejcsóválásra késztető dolgok is megindokolhatók, mint például a kabátkába, cipőbe való felöltöztetés, hiszen a kistestű vagy fázékonyabb fajtáknak nagyon is szüksége lehet a védelemre a hideg, az eső vagy éppen az utak síkosságmentesítésére használt só ellen.

Védhető a védhetetlen?
Az olyan szembántó luxus azonban, mint a színesre festett kutyaköröm, semmilyen érvvel nem védhető, kiváltképp gazdasági válság idején, amikor milliók küzdenek a létbizonytalansággal. Az ötszáz forint, amit a kutyakozmetikus a két mellső mancs csinosításáért felszámol (mind a négy láb esetén persze duplázva), nem nagy összeg, de sok család van, akinek nem jut ennyi ebédre, arról már nem is beszélve, hogy hány szerencsétlen sorsú, menhelyi kutya napi ellátmányát fedezné. Az ilyen szolgáltatások hirdetése és a média általi közzététele azt az üzenetet hordozza, hogy a kutyásokban nincs szolidaritás, hogy érzéketlenek mások (akár két-, akár négylábúak) gondjai iránt, hiszen a felesleges luxusra kidobott pénznek ezer jobb helyet lehetne találni.
Az olyan szolgáltatásoknak, mint a kutya-körömlakkozás, egyetlen létjogosultsága lehet tehát: ha az így befolyt összeget a vállalkozó teljes egészében nemes célokra, például állatmenhelyek támogatására fordítja. Így mindenki jól járna: a kutyakozmetika reklámhoz jutna, a tehetős ebtartó lehetőséghez, hogy felesleges mennyiségű pénzét hasznosan verje el, az éhező állatok pedig betevő falathoz – és talán még a kutyások összességének becsületén sem esne csorba. Ennek már valóban volna hírértéke, ami megérné, hogy nyilvánosságot kapjon a televízió által.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)