Terrierek
„Künn a bárány, benn a farkas…”
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2010. december 03.

„Künn a bárány, benn a farkas…”

„Báránykutya” „milyen furcsa uszkár” - üti meg fülét a bedlington tulajdonosnak ez, és ehhez hasonló megjegyzések. Sokan nem tudják, hogy a báránybunda nem ölebet rejt, hanem egy fantasztikus ősi vadászkutyát. Terrieres-agársága vagy agaras-terriersége, küllemében, természetében, számtalan viselkedésmódjában tükrözi a kettősséget.


Mint több terrierfajta, így a Bedlington családfája is Észak-Angliából ered. . A terrierek csoportjának egyik legrégebbi tagja, valószínűleg az angliai Northummberland-i Hanny Erdők vidékéről származik.  Feltehető őseinek az egyik legkoraibb megemlítése 1702-ben, épp egy magyar nemes, Molar Z. naplójában fordul elő:. Molar Z. meglátogatta Lord Charlest, és említést tesz egy vadászatról a Rothbury-vidéken: „….Épp hazafelé tartottunk még alkonyat előtt. Elmentünk egy cigánytábor mellett. Kisebb agárszerű kutyáik voltak, de a szőrük mint a bárányé. Lord Charles elmondása szerint kiváló nyúlvadászok voltak, és többen pont erre tartották őket. „
A leírás szerint az angliai Rothbury erdőben lakó cigányok, valamint orvvadászok használták őket nemesek földjein. Gyorsasága, kitartása, és azon képessége, hogy gyorsan végzett áldozatával, jó szolgálatot tettek. A nemesség annyira meg volt elégedve a fajta tudásával és ügyességével, hogy maguk is bérbe vették a legjobb egyedeket, így épp az orrvadászok kutyáival vadásztak nyúlra, vidrára, rókára, borzra. Bár bizonyosság nincs róla, mely fajták vehettek részt kialakulásában, néhányan állítják, hogy a Dandie Dinmont Terrier és az Otterhound is szerepel ez ősök között, sőt említik néhol a Bullterriert is. A ívelt hát minden bizonnyal a Whippetnek köszönhető, melyet a gyorsaság és rugalmasság fejlesztése érdekében keverhettek bele. Egy biztos, a terriereknek és az agárnak igen jól sikerült keveréke.
A fajtát eleinte Rothbury terriernek nevezték. 1825-ben a Bedlington városban élt Joseph Aynsley keresztezte 2 saját tulajdonú Rothbury terrierjét, és a születendő kölyköket innentől nevezték már hivatalosan Bedlington terriernek. Ebből az alomból származik „Piper”, akire szinte minden mai bedlington származása visszavezethető. Az iparosodás idején a fajta érdemeire más területen is felfigyeltek. Az angliai Bedlington bányavárosban hamarosan a szénbányászok kedvence is lett, mint megbízható kísérő, jelző- és őrzőkutya. A bányajáratokban kis termetével könnyedén mozgott, nemcsak a patkányokat kapta el, de a szórakoztatást is szolgálta, amikor futtatásokon indították, ahol a jobb kutyák még a Whippeteket is legyőzték, egyes példányai pedig kutyaviadalokon is szerepeltek. A kiállítási ringekben csak a késői XIX. században jelentek meg.
A XX. Század elején kezdték el, mint társasági kutyát tenyészteni, mely egy újfajta nyírásmódnak köszönhetően a bárányra kezdett el hasonlítani, de a megtévesztő külső alatt egy terrier lapul, és tagadhatatlanul az agár is.
Kifejezetten könnyen tanul akár a terrierek, ám nem annyira önfejű. Verekedést jellemzően nem provokál, de ha fenyegetve érzi magát, vulkán ébredésével tör ki belőle a támadó terrier.
A külleme, légies mozgása, futása kifejezetten esztétikai élmény. Agárként imádja a futást. Kellő tér esetén partner nélkül is hatalmas köröket fut, mulatságos whippetes szaggatott nyüszögéssel. Lakásban alapvetően hedonista lustálkodó, ez is agaras természetét mutatja.
A bedlington terrier kedvessége sosem tolakodó, amolyan finom udvariassággal környékezi meg gazdáját. Viselkedését cicás jelzővel is illették már.
Gazdája iránti ragaszkodásáról, Konrad Lorenz: Ember és Kutya c. alapművében is említést tesz:
"ha valaki érzelmességet, simulékonyságot keres a kutya természetében, s az olyan kutyákat kedveli, amelyek fejüket gazdájuk térdére fektetve, hűséges borostyánszemeket rászegezve, hosszú órákig képesek elmerülni imádatában, annak a gordon-szettert (mégikább a bedlington terriert) vagy valamelyik hasonló, hosszú szőrű, lógó fülű fajtát ajánlom."
A fajta alapvető nyugodtsága már korán megtapasztalható, kölyökkori elevensége takaréklángon működik más terrierpalántákhoz képest. Szüksége van szellemi és fizikai terhelésre egyaránt, hiszen szelleme és fizikuma egyaránt mozgékony. Kutyássportokban (pl. agility, dogdancing, obedience, coursing) is jó társ. Éberségét jelzőkutyaként is kamatoztatja.
Napjainkban lakáskutya lett, mégis ha alkalma nyílik rá, megmutatja rágcsálóírtási tudományát, akár vaddisznóvadászaton is megállja a helyét. Mezei sétánk során nyúllal való találkozás esetén azonnal tudja, mire tenyésztették őt eredetileg.
Különleges külleme, különleges jellemet takar. Furcsaságai vidámságot visznek a hétköznapokba, kifejezetten hajlékony, ennek következtében hihetetlen pózokban képes aludni, álló helyzetben lehajtott fejjel percekig is elmereng a világ dolgain. Nem egy tulajdonos számol be arról, hogy a kozmetikai ellátást, melyet más fajták sokszor folyamatos ellenkezéssel vesznek tudomásul, bedlingtonjuk mintegy „állva-alva” szendergi végig.
Kifejezetten egészséges fajta, egy ismert fajtaspecifikus betegségük van, ez a Copper Toxicosis (réz tárolási májbetegség). A szülők szűrésével a beteg kiskutyák születése megelőzhető, így kizárólag a tenyésztő felelőssége, hogy beteg kiskutya ne születhessen. Ezért ismerni kell a leendő szülők DNA teszt eredményeit, valamint a biztonság kedvéért kölyköket is szűretik a fajtát valóban szerető, kennelük jó hírére adó tenyésztők.
Puha, vizet szivacsként magába szívó szőrtípusa miatt sem javasolt az állandó kertben tartásra, de alapvetően a gazda közelében érzi jól magát.  
Nagy előnye, hogy nem szőrhullajtó fajta. Ápolása néhány naponkénti átkeféléssel, illetve 6-8 hetente nyírással történik. Ilyenkor igazítja bundáját a bohókás „bárányformára” a kutyakozmetikus.
A bedlington terriert – leírások alapján – éppen szőrének nem hullatása okán kutyaszőrallergiás személy is tarthatja.
Színük lehet kék, májbarna, és homokszín valamint ugyanezek cservörös jegyekkel. Születéstől a felnőttkori szín eléréséig nagy változásokon megy át, mely a kék példányoknál a feketéből a kékesfehérbe, valamint a májbarnánál, és homokszínnél, barnából a rózsaszínes-fehérbe történik. Egész élete folyamán sötétebb-világosabb árnyalatokban változtatja színét, szinte évszakról évszakra.
A bedlington terrier az egyik legkönnyebben kezelhető terrier, gazdacentrikus agár, és öntörvényűségtől mentes cica. Rohanó világunk egyik nyugodt kutyafajtája.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)