Spitzek és ősi típusú kutyák
Törpespitz - FCI 97
Fajtabemutató
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. november 25.

Törpespitz - FCI 97

A törpespitz a kőkorszaki tőzegkutya (Canis familiaris palustris Rüthimeyer), Közép-Európa legrégebbi kutyafajtájának leszármazottja, mely a svájci tóvidék és Finnország környékéről terjedt el 6000 évvel ezelőtt. Modern változata Németországban, Pomerániában alakult ki, névváltozata, a pomerániai innen ered. Ősei az 1800-as években kerültek Németországból Angliába kisspitzként, majd a tenyésztők munkája nyomán a kutya mérete generációról generációra csökkent. Közben az immár törpespitz az angol export során az egész világon elterjedt.


Viktória királynő kedvence

Népszerűsége csak tovább nőtt, mikor 1888-ban Viktória brit királynő Firenzéből hazahozott magával egy példányt. A kistestű kutyák szerelmeseként ismert uralkodót, akinek a törpespiccen kívül többek közt egy Skye terrierje és egy Cavalier King Charles spánielje is volt, számtalan festményen és fotón megörökítették kedvencei társaságában. A királynő olyannyira megszerette a Turinak keresztelt ebet, hogy még halálos ágyán is maga mellé fektette. Így a kutya végig mellette volt utolsó pillanataiban, mikor agyvérzés következtében távozott az élők sorából. Németországba 1970 körül tért vissza a törpespitz, és ott is hamar igen népszerű fajtává vált.

 

Fajtaleírás

 

FCI standard sorszáma: 97

FCI besorolás: 5. fajtacsoport – Spiccek és ősi típusú kutyák

Szekció: 4. szekció – Európai spiccek

Származási helye: Németország

Az érvényes standard kiadása: 1998.03.05.

Munkavizsga nem kötelező

 

Külleme


A spitzek gyönyörű bundájuknak köszönhetően igen megkapó látványt nyújtanak. Feltűnő szőrgallérjuk és gyűrűben testük fölé hajlított farkuk csak fokozzák a hatást.

A törpespitz háta rövid, vízszintes, mellkasa mély, jól fejlett, hasa enyhén felhúzott. Felső vonala a fülektől a hátig enyhén ívelt. Marmagassága megegyezik testének hosszával. Feje közepes nagyságú, felülről nézve az orr felé keskenyedik. Orrnyerge enyhén ívelt (kosorr), stopja mérsékelt. Orra kerek, kicsi és fekete. Ajkai feszesek, az állkapocshoz simulnak, a száj sarkánál nem formálnak redőket. Állkapcsa jól fejlett, harapása ollószerű, fogainak száma 42. Néhány előzápfog hiánya elfogadott. Pofái enyhén kerekdedek, nem kiállóak. Szemei közepes nagyságúak, hosszúkásak, enyhén ferdék és sötétek. Szemhéja fekete. Fülei kicsik, háromszögletűek, felállók, magasan, egymáshoz közel tűzöttek, hegyük feszes. Nyaka közepes hosszúságú, szélesen a vállakhoz illeszkedik, enyhén ívelt, és egy nagy gallért formáló sűrű szőr borítja. Lágyéka rövid állású, hangsúlyos és erős. Fara erős és rövid. Farka közepes hosszúságú, magasan tűzött, a test fölé hajlik, és sűrű szőr fedi. A dupla csavar a farok végén megengedett.

Válla jól izmolt. Mellső lábai egyenesek, mérsékelten hosszúak és masszívak. Lábszára a test arányaihoz viszonyítva közepes hosszúságú, egyenes és határozott. Hátsó részét sűrű szőr borítja. Könyöke erős, sem kifelé, sem befelé nem fordul. Mellső mancsa minél kisebb, kerek és zárt, lábujjai ívesek. Körmei és ujjpárnái mindenféle színben előfordulhatnak. Hátsó lábai izmosak, egyenesek és párhuzamosak. Felső és alsó combja egyenlő hosszúságú. Térde erős, mérsékelten szögletes, és mozgás közben nem fordul sem befelé, sem kifelé. Csánkja közepes hosszúságú, igen erős és merőleges a talajra. Hátsó mancsa minél kisebb, zárt, lábujjai íveltek. Talppárnái érdesek. Körmei és talppárnái minél sötétebbek.

Bőre feszesen simul testére, sehol sem vet ráncokat. Szőre két rétegben takarja testét: a felső réteg hosszú, egyenes, az alsó rövid, sűrű, gyapjúszerű. Fejét, füleit, mellső és hátsó lábai elülső oldalát, illetve lábfejét rövid, sűrű, bársonyos szőr fedi. Testének többi részét hosszú, gazdag szőrzet borítja. Szőre nem lehet hullámos, göndör vagy bordázott, és a hát közepén nem választódhat ketté. Nyakát és vállait sűrű szőr (sörény) takarja. Mellső lábai hátsó részét és hátsó lábait a fartól a csánkig dús szőr fedi. Farka bozontos. A szőrzet fehér, barna, fekete, narancssárga, farkasszürke és egyéb színű is lehet. Ha a bunda fekete, az alsó és felső szőrrétegnek, illetve a bőrnek is feketének kell lennie. A felső réteg fényes, tiszta fekete, mindenféle fehér vagy más színű minta nélkül. A barna szőrzet egységesen sötétbarna az egész testen. Ha a bunda fehér, hófehérnek kell lennie mindenhol, sárga árnyalatok nélkül, melyek gyakran előfordulnak, kiváltképp a fülön. A narancsszínű szőrzet az egész testen egyenletes, közepes színárnyalatú. A farkasszürke bunda esetében az ezüstszürke szőr vége fekete. Az orr és a fülek sötétek, a szemek körül egy finom fekete vonal húzódik a szem külső sarkától a fül alsó sarkáig. A fekete árnyalat rövid szemöldököt rajzol ki a szem felett. A sörény és a váll világosabb, a mellső és hátsó lábakon a könyök, illetve a térd alatt semmilyen fekete minta nem található, kivéve a lábujjakon kirajzolódó finom vonalakat. A farok hegye fekete, a farok alsó része egyszínű ezüstszürke. A fentiek mellett a bunda számtalan más színben is pompázhat, lehet krémszínű, krémszínű-fekete, narancs-fekete, kék, fekete-cserszínű és tarka (ez esetben az alapszín mindig a fehér). A fekete, barna, szürke és narancsszínű foltok az egész testen eloszlanak.

Mozgása könnyed, ruganyos, energikus. Marmagassága 20 cm, de 18 és 22 cm között ingadozhat. Testtömege 2-4 kg. Alomszáma 1-3 kölyök. Várható élettartama 10-11 év. A kan egyedeknek két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük. Minden, a fent leírtaktól való eltérés hibának minősül, és súlyosságától függően értékelendő.

 

Jelleme

 

A törpespitz ragaszkodó, családcentrikus kutya. Eleven, vidám, mozgékony és energikus, igen értelmes, nagyon szeret tanulni, az új ismereteket könnyen elsajátítja. Előszeretettel alkalmazzák különböző kutyás sportokra és terápiás kutyaként. A gazdájához hűséges, de nem erőszakos, éber és szeret ugatni. Kis termetű kutya létére határozott és magabiztos. Ha egy nála sokkal nagyobb kutya megtámadja, vagy erőszakosan viselkedik vele, hajlamos megfeledkezni szerény méreteiről. Az idegenekkel szemben bizalmatlan, és hiányzik belőle a vadászösztön, így ideális őrzőkutya. Határozottsága figyelemre méltó. Általában jó a viszonya fajtársaival. A túl nagy zaj és a nyüzsgés könnyen felidegesítheti, így izgatott természetű gazda mellé nem való. A háziállatokkal, például a macskákkal remekül kijön.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)