A kutyáról általában
Hol vegyünk kutyát?
Négylábú kedvencet venni olyan, mint ingatlant vásárolni?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. június 16.

Hol vegyünk kutyát?

Most, hogy tisztáztuk az ingatlanok szerepét a kutyavásárlásban, talán ugorhatunk is addig, hogy megérett bennünk az elhatározás a kutyavásárlásra. Sőt, már azt is tudjuk, milyen fajta kutyát szeretnénk, s felmértünk minden vele járó – nem csak örömöt, de – felelősséget, anyagi és tartásbeli igényt. Akkor már csak egyetlen kérdés maradt hátra: honnan szerezzük be a kutyát? Ha biztonságos, fajtatiszta kutyát szeretnénk akkor tenyésztőtől.


Őket többféleképpen is elérhetjük: interneten megkereshetjük a kiválasztott fajta tenyésztőit vagy ellátogathatunk  néhány hozzánk közel eső kutyakiállításra, ahol szintén megtaláljuk a tenyésztőket, illetve hirdetéseket böngészve akadhatunk rájuk. Kezdjük rögtön ez utóbbival, ugyanis ez rejti a legtöbb veszélyt magában. Eladó kiskutyákról szóló apróhirdetéseket a szaklapoktól kezdve a helyi napilapok és apróújságokon át a neten keresztül bárhol találunk. Például ilyet (is): „Bullterrier kiskutyák eladók, vagy műszaki cikkre, tangóharmonikára, láncfűrészre, tüzelőre stb. cserélhetők!”  Ha otthon egy fészernyi felesleges tangóharmónika hever, valószínűleg, akkor sem hívjuk fel ezt a telefonszámot, bármilyen édesek a képeken szereplő apróságok. Itt egy másik: „Beagle kiskutyák folyamatosan eladóak. Fiuk is lányok is, oltva, féregtelenítve. Azonnal elvihető!  16 ezer forint.”
Talán nem is kell részletezni, de: az előző vajon tényleg tenyésztő-e, ha egy láncfűrészért, vagy tűzifáért adja oda a kutyát? Az utóbbinál a „folyamatos” kifejezésen akadhatunk fent, és azon, hogy valószínűleg ezek a kutyák a jelzett oltáson és féregtelenítésen kívül nem igazán rendelkeznek pl. törzskönyvvel, hiszen az ár is magáért beszél. Egy ilyen alacsony összegért vehető kutyát lehetetlen ebben az árban minden hivatalos procedúrán keresztülvinni.

Egy ismerősöm egyszer viccesen  azzal példálózott: ha egy törzskönyves kutya 80 ezer, a törzskönyv nélküli 40 ezer, melyiket veszed? A legtöbben az utóbbit, hiszen „féláron” kapnak egy valószínűleg küllemre helyes kutyát. Hogy rosszul választottak azt már fájdalmas lesz megtudni…. Miért? Megtörtént eset bizonyítja az állítást: két éves kutya szaladt gazdija felé, aki munkából jövet üdvözölte kedvencét. Sajnos a nagy ölelést elmaradt, mert a kutya félúton szívinfarktus miatt elment közülünk.

Tenyésztő vagy szaporító?


A szaporító ellenőrizetlen körülmények között, engedély nélkül végzi tevékenységét. Az ezeknél vett kutya „családfája” nem ellenőrizhető, nem tudjuk kiktől származik, így azt sem, hogy azok a kutyák milyen genetikai problémákkal küzdöttek, fennáll-e beltenyészet és még sorolhatnánk. Egyszóval: nem tudjuk, mit veszünk.
Egy tenyésztő ezzel szemben hozzáértő,  elkötelezett, aki arra törekszik, hogy a standardhez leginkább hasonlító,egészséges kiskutyáik szülessenek, akik továbbviszik a fajtára jellemző természetet, temperamentumot is. A szaporítók viszont a minél több szaporulatra törekednek. Ugyanakkor egy szaporító soha nem fogja magáról azt mondani, hogy nem tenyésztő. Nekünk kell tudtunk, hogy ki a tenyésztő és ki nem az.
A fenti típusú hirdetések például egész biztosan szaporítótól származnak, akik azon túl, hogy etikátlanul végzik munkájukat nem adnak törzskönyvet a kutyához, vagy ha igen az egy felülbélyegzett törzskönyv (lásd 27. oldal keretes írásunk – a szerk.) Ha a hirdetésben azt olvassuk, hogy a kutya rendelkezik törzskönyvvel és tenyésztőtől eladó, akkor telefonon kérdezzünk rá, hogy végeztek-e orvosi szűrővizsgálatok a szülőknél és hogy rendelkeznek-e tenyésztési engedéllyel? Ha magabiztos igenlő választ kapunk, akkor is kérhetjük a bizonyító erejű dokumentumokat, majd ezt követően nézzük meg személyesen a kutyát. Ne vásároljunk úgy kutyát, hogy nem nézzük meg a környezetét, hol és miként tartják. A szülők jó egészségei állapota és kiegyensúlyozott viselkedése bizakodásra adhat okot. A szocializálódás folyamata 6-17 hetes korban a legfontosabb, ezért figyeljük az apró jeleket a kölyköknél. Félénken elbújnak-e ha feléjük nyúlunk, vagy érdeklődve ugrálnak, egy kis simogatást kikönyörögve. Ha bármelyik ponton úgy érezzük rejtegetnivalója van a tulajdonosnak, akár az anyaállatot nem akarja megmutatni, akár a kutya tartási helyét, azt tanácsoljuk, hogy ne vegyünk ott kutyát. A korrekt tenyésztőnek nincs mitől tartania!


Megbízható megoldás


Kutyakiállításon megismerni a tenyésztőket tűnik az egyik legmegbízhatóbb megoldásnak. Garantáltan elkerüljük a szaporítókat és tenyésztőkkel vehetjük fel a kapcsolatot, ráadásul az ott kiállítók többsége szívesen beszél a fajtáról, még többet tudhatunk meg a vágyott kutyafajtáról (így még egyszer átgondolhatjuk döntésünket is), illetve tanácsokat kaphatunk.
Minden fajtának megvannak a maga örökletes betegségre való hajlamai, de ha megfontoltan választjuk ki kedvencünket, megteszünk minden annak érdekében, hogy egészséges társat kapunk. Ennek érdekében jobb egy drágább, de biztonságos helyről való vétel, mint egy olcsóbb, de ellenőrizhetetlen szaporulatból származó kutyát venni, ahol később sok pénzbe került a kutyus gyógyítása és sok szenvedésbe, nekünk is.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)