Retrieverek, spánielek
Dél-Karolina kutyája
A boykin spániel
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Szentivánszky Viktor  |  2011. július 08.

Dél-Karolina kutyája

A boykin spániel viszonylag fiatal fajta, amelyet a XX. század folyamán, Dél-Karolina államban tenyésztettek ki. Hazájában a vadászok nagyon kedvelik, a világ más tájain ritkán találkozhatunk vele. Rokonságban áll a cocker spániellel, de a két fajta külseje és temperamentuma is különbséget mutat.


A boykin spánieleket eredetileg csak a Dél-Karolina államban élő vadászok tartották. Kezdetben, az 1900-as években a Wateree folyó mocsaras vidékein elő szárnyasokra, elsősorban vadpulykákra vadásztak velük. A fajta tenyésztésének megkezdése egy kiemelkedő vadászösztönnel rendelkező kóbor spánielhez vezethető vissza. A kutya Spartanburg városka metodista templomának környékén bolyongott, amikor egy helybeli vadász, Alexander L. White úgy döntött, hogy befogadja az ebet. Ekkor még úgy gondolta, hogy kedvencként tartja otthon. Pár hónap múlva azonban a kutya vadászösztöne is kezdett megmutatkozni.
White szerette volna, ha spánieljének képességei tovább fejlődnek. Egyik vadásztársát, Whitaker Boykint kérte meg, hogy legyen a segítségére a kutyája kiképzésében. Whitaker hozzá is látott a feladathoz, és rövid idő múlva a munka meg is hozta a gyümölcsét. Whitaker szerette volna megőrizni White spánieljének kedvező tulajdonságait, ezért felvetette a továbbtenyésztés gondolatát. Boykin szintén Dél-Karolinában élt, Camden közelében. Ezen a vidéken, továbbá Sumter környékén is szerették, és gyakran tartották a springer és a cocker, valamint az amerikai vízispánielt. Feltehetően White spánieljét ezekkel és chesapeake bay retrieverekkel keresztezték.

Hol tart a fajta az elismerés felé vezető úton?

Camden és környéke mindig is népszerű téli pihenőhely volt. Az ide érkező turisták megismerték a boykin spánielek jellemét és munkabírását. A kutyák hamar átkerültek a kutyák más államokba is. Az Amerikai Kennel Klub (AKC) régóta figyelemmel kíséri a fajta fejlődését, s a boykin spánielt az FSS listán regisztrálták. Ez a fajtaalapításhoz szükséges állományt nyilvántartó rendszer, melyben vezetik a kutyák származását, az új almok születését és a kölykök számát. Az FSS rendszerébe való bekerülés egy lépés, hogy a boykin spániel az Amerikai Kennel klub által elismert fajták közé sorolódjon.
Az Amerikai Kennel Klub regisztrációja azért fontos, mivel ez az Egyesült Államokban a legrégebbi kennel klub. Ez azt jelenti, hogy náluk működik a legátfogóbb fajtaregisztrációs rendszer. Az Amerikai Kennel Klub számos ismeretterjesztő programot szervez a kutyatartók és a kenneltulajdonosok részére. Lehetőség nyílik arra is, hogy a gazdák az ebek számára egészségügyi biztosítást kössenek, és hogy a kutyáik részt vehessenek a gyógyulást elősegítő rehabilitációs programokban.
2006. júliusa óta a boykin spániel részt vehet a nemzetközi Társasági Kutya Eseményeken, az agility és különféle engedelmességi versenyeken. 2008. január 1. szintén fontos dátum a fajta történetében, mivel ekkor a fajtához tartozó egyedek száma elérte az AKC által megkívánt mennyiséget. Ennek következtében a boykin spánielek átkerülhettek a „miscellaneous” (vegyes) csoportba. Ez a kategória azt a lehetőséget nyújtja, hogy a boykinek 1-5 éven belül teljes AKC-regisztrációt nyerhetnek. A boykin spánielek jelenleg is benevezhetnek a kiállításokra, de az AKC champion címért még nem indulhatnak.

AKC vadászati teszt a spánielek számára

Az AKC a spánielek vadászatra való alkalmasságát három szinten méri: a fiatal, az idősebb és a mester szinteken. 2006. január 1. óta a boykin spánielek is részt vehetnek ezeken a megmérettetéseken. A teszt során a bírák a spánielek ösztönös képességei mellett a betanított munkájukat is pontozzák. 1977-ben, Camdenben (Dél-Karolina állam) megalapították a Boykin Spániel Társaságot, mely már az első évben több mint 300 tagot vett fel, 25 államból. Napjainkra a taglétszám 2000 főre duzzadt. Fontos változás volt, hogy Kanadából, Svájcból, Ausztriából és Németországból is érkeztek felvételi kérések.
1984. április 20-án a dél-karolinai Vadvilág és Tengeri Erőforrás Bizottság a boykin spánielt választotta Dél-Karolina állami kutyafajtájának. Ezt a döntést Richard W. Riley kormányzó aláírásával 1985. március 26-án törvényi erőre emelte. A kormányzó elrendelte azt is, hogy 1984. szeptember 1. a boykin spánielek napja legyen. Ez a dátum egyébként egybeesik a vadgalamb-vadászati idény kezdetével. Az 1988-89-es dél-karolinai kacsás bélyegsorozat egyik tagjára Jim Killen minnesotai festő a boykin spánielt helyezte. A kutya egy vadkacsát tart a szájában.
Európában a boykin spániel nem túlságosan ismert, de Németországban, Svájcban és Ausztriában, a szárnyasvadban gazdag vidékeken már él néhány eb. A jövőben talán még több államba eljuthat a fajta.

A boykin spániel küllemi adottságai

A boykin spániel közepes termetű vadászkutya. Az ideális marmagasság a kanoknál 39-45 cm között van, és 35-42cm a szukák esetében. A színe a májszínűtől a sötétbarnáig sokféle árnyalatú lehet. Kisebb fehér folt a mellkason és a lábujjakon elfogadott, más testrészen azonban tiltott a megjelenése. A szőrzet jellegzetessége, hogy hullámos és közepesen hosszú. A bundához aljszőrzet is tartozik. Az aljszőrzet hiánya, a drótszőr és a túlságosan hullámos szőrzet nem elfogadott.
A koponya közepesen hosszú és kissé kerekded a két oldalán és a hátsó részén, a stop mérsékelt. A kutya szemei barnák, fülei a szemek magasságában vagy kicsit feljebb tűzöttek, az orra sötét májszínű. Az ajkai szorosan záródnak. A nyaka közepesen hosszú és izmos. A háta egyenes és erős.
A fajta tenyésztése során nagy hangsúlyt helyeztek a vadászösztön fejlesztésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ettől a kutyák természete vadabbá vált volna. A tipikus boykin spánielek szeretetre éhes, intelligens, könnyen tanítható és jó munkabírású kutyák. Imádják az emberek társaságát. Más kutyák felé nem mutatnak agresszív viselkedést. Jellemző rájuk, hogy éber, nagyon magabiztos és elegáns megjelenésű ebek. Sokak szerint kellemesebb a jellemük, mint az unokatestvérüknek mondható angol cocker spánieleké.
A boykin spánielek nagy munkabírású, szívós kutyák, ennek ellenére a fajta esetében néhány betegség előfordulása tipikusnak mondható. Az egyedeknél megjelenhetnek a szem- és bőrproblémák, valamint a csípőízületi diszplázia. A boykin spániel nagyon gyakran munkakutyaként él, szereti a rendszeres mozgást, de hely hiányában egy kisebb udvar is elegendő számára. Alacsony termete miatt lakásban is jól tartható.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)