A kutyáról általában
Kutyagumi: gazdi fizet?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. augusztus 09.

Kutyagumi: gazdi fizet?

Az ország egyik fele kutyát sétáltat, a másik fele pedig bosszankodik emiatt. Komoly ellentét feszül a kutyatartók és nem kutyatartók között. Mi oldhatná fel ezt az ellentétet? Odafigyelés? Korrektebb jogszabály? Jobb körülmények? Na és mit tesznek a közterületesek? Kell egyáltalán jogszabály ahhoz, hogy a kutyán piszkát összeszedjük?


Kutya sétálni akar, de múltkor is egyértelműen kinyilvánította: nem megy oda ahol múltkor voltunk. Én mégis megpróbálom a nemszeretem kutyafuttató felé terelni, de amint észreveszi milyen irányba megyünk átszalad a másik oldalamra és eliszkol, amíg engedi a póráz. Megértem őt, ÉN sem akarnék odamenni az ő helyében, sőt a saját helyemben sem akarok odamenni. Menjünk inkább a játszótérre – üzenik rámvetett szomorú szemei. Bocs Kutya, nem lehet – mondom a könyörgő szemű négylábúmnak, majd hétvégén megyünk a másikra. Nos, nálunk így kezdődik minden hétközbeni kutyasétáltatás, vagy inkább embersétáltatás, mert Kutya menne oda, ahol zöld a fű és van fa, és persze vinne (rángatna) engem is magával. De jó lenne neki a játszótér is, vagy bármilyen megoldás, ami kicsit több izgalmat nyújt a nagyjából 3 méter széles kijelölt kutyafuttatónál, ahol Kutyát szabadon ereszthetem. Amit viszont nem szívesen teszek, mert a bérházakból ide lehordott kutyák össze nem szedett nyomai, mint tankcsapdák merednek az úton. Én szlalomozok köztük, Kutya az egyik rakástól a másikig szalad, én meg csak kántálom „nem szabad”, „fúj, nem szabad”,  „Kutya fúj!.... fujfujfujfujfuj!!!!!!!!!!!” Egyszóval: ahova vihetem Kutyát, az egy nagy fúj. Mások, vagyis inkább így helyesebb: a többség nem tartja be a szabályokat. A négylábúakat szabadon eresztik a játszótéren, a kutyagumit ott hagyják a park közepén… nem csoda, hogy a nemkutyás társadalom erre kifakad, de azok sem nézik ezt jó szemmel, akik kutyájukkal odafigyelnek a tisztaságra, és igyekeznek tiszteletben tartani, hogy a játszótér a gyerekeké. Kutyától meg is kapom a visszaúton a megrovó pillantást, amikor egyik fajtársa éppen a játszótéri homokozó mellett csinálja dolgát. Neki sem lehetne – mondom Kutyának magam mentegetve és egy szörnyetegnek érzem magam.

A városi betondzsungelben nem biztosított, hogy megfelelő távolságokban legyenek normális, négylábú barátaink számára élvezhető és használható területek, miközben a kormányrendelet és a helyi rendelkezések  egész világosan lefektetik, hogy hol és hogyan (nem) lehet sétáltatni kedvencünket . Ez a gyakorlatban – mint látható – mégsem működik.

Mit mond a jogszabály?
A kutyatartás szabályait kormányrendelet, valamint helyi rendelet is szabályozza. Utóbbi határozza meg hogy hol lehet házi kedvencünket szabadon ereszteni. Bár a helyi rendelkezések eltérnek egymástól, abban egységesek, hogy kutyát játszótérre vinni nem lehet, illetve, hogy a gazdiknak kötelességük környezetüket tisztán tartani. És pont ez a két dolog okozza a legnagyobb feszültséget kutyások és nem kutyások között. Ráadásul a közterületesek nehéz helyzetben vannak, mert maga a vétség, azaz a kutyagumi elhelyezése gyakran fél percig sem tart, a felügyelők láttán pedig gyorsan elsietnek a gazdik. Büntetni pedig csak tettenérés esetén lehet.

A példa kedvéért a Fővárosi Közterület-felügyelet (hozzájuk négy kerület tartozik, rajtuk kívül több kerületi, önálló közterület-felügyelet tevékenykedik) idén május 31-ig 3 esetben összesen 10 ezer forint bírságot szabott ki és 1 feljelentést tett veszélyeztetés kutyával szabálysértés miatt. Tavaly égész évben volt ilyen ügyben 1 feljelentés és 25 bírság összesen 145 ezer forint értékben – tudtuk meg S. Durdon Marianna sajtószóvivőtől.
Ebből is látszik: az ellenőrzés szinte teljesen hatástalan, az pedig elég világos, hogy nem bújhat minden játszótér és kutyafutatást tiltó park mellett a bokorban egy közterületes, fényképezőgéppel a kezében. A gyakorlat szerint ott a leghatásosabb az ellenőrzés, ahonnan több lakossági bejelentés is érkezik, a  közterületesek  ezekre a helyekre ugyanis többször visszatérnek.
Mint ennyiből ki is derült: a jogszabályok, megfelelő ellenőrizhetőség hiányában, nem fogják megoldani a helyzetet. Hogy mi oldaná meg? Nyilvánvalóan hatásosabb ellenőrzés, nagyobb oldafigyelés tudva, hogy a szabadon szaladgáló kutyáknak nem mindenki örül (a kutyagumiról már nem is beszélve) kiváltképpen a játszóterek környékén, valamint több és élvezhetőbb kutyafuttatóra lenne szükség – egyszerűen hangzik, nemigaz?  Nos, kezdetnek az is elég lenne, ha minden gazdi eljutna odáig, hogy összeszedi kutyája végtermékét.

KERETES: /KORMÁNYRENDELET/
Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Kormány rendelet 3. §-a kimondja:
„(1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát
a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, illetőleg kóborolni hagyja,
b) természeti vagy védett természeti területen, illetőleg vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,
c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - szállítja,
d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - beenged, illetőleg bevisz,
e) aki harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát,
harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott magatartással másnak nyolc napon belül gyógyuló sérülését okozza, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (a továbbiakban: ÁNTSZ) regionális vagy kistérségi intézet erre felhatalmazott ügyintézője, valamint a természeti és védett természeti területen természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr helyszíni bírságot szabhat ki.”
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)