Nem FCI besorolású fajták
Itt gyűjtöttük össze azon kutyafajtákat, amelyek nem rendelkeznek FCI besorolással
Gazdi vagy felvezető?
A jó handler titka
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2010. augusztus 26.

Gazdi vagy felvezető?

Handlernek lenni nem szakma, nem hivatás, hanem szerelem. Kell valami érzelmi többlet ahhoz, hogy valakiből jó felvezető váljék. A jó emóciós készség elengedhetetlen, ezt azzal nehezítve, hogy jelen esetben nem egy másik ember helyébe kell beleélnie magát, hanem egy kutyáéba. Diczku Anikót egyre többen kérik fel kiállításokon handlernek.


Arról beszélgettünk vele, szerinte mi a jó handler titka?
 
- Fontos a határozottság a felvezetni kívánt kutyával szemben, de ez nem téveszthető össze az agresszív, domináns viselkedéssel. Kedvességgel, dicsérettel hamarabb lehet eredményt elérni bármilyen kutyáról is legyen szó. Amit sok tulajdonos is elismer: a ringben nagyon ideges és ez a hangulat átragad a kutyára is. A profiknál ez szóba sem jöhet. Nyugalom mindenekfelett!
 
 
A handler nem fél a kutyától, sosem?
- A félelem itt fel sem merülhet, hisz bizalmi kapcsolat van a kutya és a handler közt.
 
Mivel tud többet a vadidegen handler, mint a megszokott (esetleg szeretett) gazda?
- Határozottabb, magabiztosabb, valószínűleg jobban tudja a ringben megkívánt etikettet. Ide tartozik a kutya fajtájának megfelelő standard beállítása és mozgatása is. A profi felvezetés fél győzelmet jelent. A győzelemhez természetesen kell egy kiváló minőségű kutya is. Fontos a kulturált öltözet, mely nem hivalkodó, de elegáns, rendezett és kihangsúlyozza a kutya színét. Gyakran a kutyák is úgy kódolnak el minket a fejükben, hogy ha velünk vannak, akkor munka van. Elég a felvezető pórázt a nyakukba tenni és megváltozik a viselkedésük, a feladatra összpontosítanak.
 
Egy kiállításra lélekben kell felkészülni vagy inkább fizikai megterhelés?
- A profi pont attól lesz profi, hogy már nem megterhelőek számára a kiállítások. Vagy ha így is van, az nem látszik rajta. Nem tagadom, nap végére én is elfáradok.
 
A sikeren vagy a sikertelenségen túl mi különbözteti meg a jó handlert a rossztól? Mitől lesz valaki jó felvezető?
- Rossz handler szerintem nincs is hisz azt nem foglalkoztatják. Amit nagyon fontosnak tartok: tudni kell veszíteni is. A bíró aznapi döntése mindig szubjektív. Ezt mosolyogva kell tudomásul venni. Minden kutyának van hibája és minden kutyától van jobb minőségű kutya. Magyarországon sajnos csak a fajtagyőztes címnek tudnak örülni és egyre ritkábban látni a bírói körökben egymásnak gratuláló embereket. Az lenne a jó, ha ez mindenkinek a hobbija maradna, ahová azért jár, hogy barátokat és ne ellenségeket szerezzen magának.  Európát járva, látom, hogy máshol ez mennyivel jobban működik.
 
Ha kezdő tenyésztőként handlert keresek, mi alapján válasszak? A korábban elért eredmények nem számítanak. És mi a jobb kutyának, ha egy állandó felvezetővel dolgozunk vagy, ha állandóan változik?
- A legfontosabb hogy tökéletes legyen az összhang a kutya és a felvezetője közt. Érdemes több handlert is kipróbálni hisz azt a gazda is el tudja dönteni, hogy kivel dolgozik szívesen kedvence. Természetesen a kutya kötődni fog a handleréhez. Ez általában nem munkakapcsolat hanem igazi barátság kutya és handlere közt. A legtöbb kutyába hamar kódolódik is a handler feladata az ő életében, így az idővbel egyre könnyebb a felvezető munkája hisz az állat is tudja, hogy most szereplés következik. Vannak kutyák, akik született sztárok, imádják a szereplést. Nekem volt egy kuncsaftom, aki a hazai kisméretű ringeket nagyon utálta, mozgásban nem lehetett tökéletesen bemutatni. Ennek ellenére mindig fajta győztes tudott lenni hisz kitűnő anatómiai tulajdonságokkal is rendelkezett illetve nagyon szépen be lehetett állítani. Aztán amikor a Best in show program következett akkor mintha kicserélték volna: úgy vonult be a díszkörbe, mint egy igazi sztár. Ennek meg is volt az eredménye, gyakran szereztük meg a csoportgyőztes címet.Tekintse meg írásunkhoz kapcsolódó képgalériánkat itt!

nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)