Állatorvos
Ivartalanítás
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2011. december 01.

Ivartalanítás

Egyetlen sebészi beavatkozásról sem vitatkoztak, írtak pro és kontra olyan sokat a négylábú barátaink kapcsán, mint az ivartalanításról. Az ivartalanítás nem vált céltudatos probléma megelőzési gyakorlattá, több a tévhit, mint a valós ismeretanyag. Vannak menhelyek ahonnan ivartalanítás nélkül kerülnek ki az örökbefogadókhoz a kutyák.Az ellentmondásos vélemények és sok esetben erősen érzelmi telítettségű reagálásoknak az oka, hogy az emberek egy része egy kutya ivartalanítása mögött nem csupán egyedül a visszafordíthatatlanul megszüntetett szaporodási képesség érdekében tett állatorvosi beavatkozást látja, ha nem az állat pszichikai-, szexuálérzelmi-, és viselkedési megváltozásával is érzelmileg azonosulni próbál.

kasztral.jpg

Ivartalanítás - sterilizáció vagy kasztráció?
           
A gyakorlatban két változat lehetséges az operatív beavatkozásnak.
 
Sterilizáció:

a szuka kutya petevezetékét elvágják. Ezáltal a kutya fogamzásképessége és egyúttal szaporodási képessége megszűnik, de a szexuális ciklusa, a tüzelés jelensége, - a szexuális hormonok működése, - megmarad. Atraktív marad a kan kutyák számára, a nemi szervein keresztül kibocsájtott szaganyagok alapján. A szokásos vérzési jelenség is változatlan marad.
 
a kan kutya ondóvezetékét elvágják
 
Kasztráció:

- a szuka kutya esetén a kasztráción belül is további két beavatkozási mód különböztethető meg. Az egyik esetben a petefészek kerül eltávolításra (Ovariektomie), a másik esetben a petefészek mellett a méh is teljes eltávolításra kerül (Ovariohysterektomie). Ez utóbbi a legtöbbet használt és legelterjedt módszer, mivel ennek következtében megváltozik a kutya hormonháztartása, természetesen elmarad a periódikus tüzelési jelenség és a kutya elveszti atraktivitását a kanokkal szemben és megtermékenyíthetetlenné válik.
 
- a kan kutya mindkét heréjét eltávolítják
           
Hogy a fenti lehetőségek közül milyen kutyánál, milyen esetben melyik módszer kerül alkalmazásra és miért, - erről szintén széles skálán megoszlanak az állatorvosi sebészek és az önjelölt hozzáértők véleményei. Annyi tény, hogy a sterilizáció mellék- és utóhatásai állategészségügyileg vitatottak, ezért a kasztráció jelenleg az elterjedtebb módszer.

kasztr2.jpg

Ivartalanítás, de mikor?

Az ivartalanítás optimális időpontjával kapcsolatban legalább akkora nagy a zűrzavar, mint magával a beavatkozással kapcsolatban. A legelterjedtebb tévhit, hogy legalább egyszer vagy tüzelni vagy szülni kell a szukának és csak utána végezhető el a beavatkozás. Nemzetközi tapasztalatok és tanulmányok egyértelmű megállapítása, hogy szuka és kan kutyák esetében is egyformán az ivaréretté válást megelőző ivartalanítás a legajánlottabb. Az adatokból megállapítható, hogy az ebben a korban ivartalanított állatok esetében nagymértékben csökken a here-, prosztata-, méh- és tejmirigygyulladás és a különféle daganatok száma.

Az ivartalanítás 4 különböző életkorban lehet a kutyák esetében elvégezni:

·    korai ivartalanítás                     6 - 12 hetes kor között
·    ivarérés előtti ivartalanítás         4 - 6 hónapos kor között
·    ivarérés utáni ivartalanítás         9 - 12  hónapos kor után
·    idős kori ivartalanítás,               - betegség okán
 
Fogamzásgátló tabletták és injekciók

Újabban jött divatba, hogy a szukát nem véglegesen, csak átmeneti időre teszik fogamzásképtelenné. A módszer lényege, hogy rendszeres időközönként beadott hormoninjekciókkal fölborítják a szuka kutya szervezetének periódikus működését, amivel tulajdonképpen a tüzelés biológiai folyamatát elnyomják.
Ezek a kutya szervezetébe bejuttatott hormonpreparátumok jelenleg - mivel egy viszonylag új módszerről van szó, - még nem teljes mértékben belátható egészségügyi károsodás veszélyét hordozzák magukban.
 
 
Az ivartalanítás hatása a viselkedésre

A nem kívánatos szaporulat elkerülése mellett, különösen a kutyát társállatként tartók körében sok esetben viselkedési problémák megszüntetése az ivartalanítás fő, vagy másodlagos célja.
 
Az esetleges mellékhatások

A megváltozott hormonháztartás az esetek egy részénél kihatással van az anyagcsere folyamatra. Amennyiben a kasztrációt megelőző táplálék összetétel és mennyiség súlygyarapodást okoz, akkor mindenképpen változtatni kell a táplálékon. Különösen hosszúszőrű egyedeknél megfigyelt jelenség, hogy az ivartalanítást követően puhább, a kölyök kutya szőrzethez hasonlóvá válik az állat szőrzete. Ivartalanított kan kutyák gyakorta megtévesztik a nem ivartalanított társaikat, főként az egyébként is domináns karakterűeket.
 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)