Hírek a nagyvilágból
A kutyagyilkosnak is vannak állattartási jogai
Ez történt a közelmúltban
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kovács Violetta  |  2010. augusztus 09.

A kutyagyilkosnak is vannak állattartási jogai

Egy kutyagyilkost nem lehet eltiltani az állattartástól, mert a kutya, akit megkéselt, elpusztult. Hogy hihetetlenül hangzik az egész? Egyből hihető a dolog, ha eszünkbe jut, hogy Magyarországon vagyunk, ahol eddig egyetlen brutális állatkínzót ítéltek csak tényleges börtönbüntetésre.


A férfi már régebben is arról volt híres, hogy ütötte, rúgta a kutyáját. Most úgy indult vele sétálni, ha megint nem fogad szót neki, akkor majd „intézkedik.” Az idősebb német juhászkutya persze megint érdeklődve rohant volna a kutyafuttatóban, hiszen a nap nagy részét a lakótelepi lakásban töltötte bezárva. És a férfi most lépett. Szúrt egyszer, kétszer…A kutya felüvöltött kínjában. A lakótelep házainak ablakaiból döbbenten figyelték az emberek, mit művelt a férfi a kutyájával. Az állat utolsó erejével egy bokor alá húzódott. Még percekig lehetett hallani fájdalmas vonyítását, majd egyszer csak elnémult. Örökre…A rendőröket egy felháborodott lakó értesítette. A férfit azonnal előállították a IV. kerületi Rendőrkapitányságon. Ott azzal védekezett, hogy a kutyája mennyire neveletlen volt…Közben a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány feljelentést tett a kerület jegyzőjénél. Mivel a férfi új kutyát akar valamelyik menhelytől szerezni, kérték a jegyzőt, tiltsa el az állattartástól a brutális férfit, hiszen minden esély megvan arra, hogy új kutyájával is ugyanolyan brutálisan fog bánni, mint az előzővel. Legnagyobb megdöbbenésükre azonban a jegyző elutasította a kérésüket.
„ A települési önkormányzat jegyzőjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat és hatáskörről szóló 245/1998.(XII.31) kormányrendelet  bekezdése kimondja, hogy „A jegyző az állatvédelmi és állattartási szabályok megsértése esetén az állattartást korlátozhatja, megtilthatja. Az alapítvány a fenti rendelkezés alapján kérelmezte Majoros László újabb kutya tartásától való eltiltását. Tekintve, hogy az idézett jogszabályi hely az állatvédelemben részesíteni kívánt konkrét állat tartásáról, illetve tartásának megtiltásáról rendelkezik, - ami jelen ügyben az eb elpusztulása miatt lehetetlen – általánosságban állat tartásától a jövőre nézve nevezettet eltiltani nem lehet, mert azzal állattartáshoz fűződő jogai sérülnének, és a jogkérdésben való döntés bírósági hatáskörbe tartozik.” – olvasható az indoklásban.
–    Teljesen megdöbbentünk, amikor olvastuk az elutasítást, de főleg annak indoklását – mondja Újházi István, a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány szóvivője. – Ennek az elutasításnak ugyanis az az üzenete, hogy ha valaki állatot kínoz, akkor úgy tegye, hogy az bele is pusztuljon, hiszen akkor például nem sérülhetnek az állattartáshoz fűződő jogai. Bár egy új rendelkezés szerint bírósághoz fordulhatnánk, hogy mondják ki az állattartástól való eltiltást, de ez sok pénz és idő, amelyekkel nem rendelkezünk. A civil szervezeteknek az önkéntesek napi nyolc óra munkája mellett erre egyszerűen nincsen ideje. Vagy ha még be is szorítják a 25. órába, akkor inkább olyan tömeges állatkínzás esetében fordulnak bírósághoz, mint annak a nagykátai német juhászkutya szaporítónak az ügye, akinek az esetében precedens érétkű pert szeretnénk indítani, és amelyről a kutya.hu olvasói is olvashatnak a következő számban. – tette hozzá a szóvivő.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)