Társasági kutyák
A kis kutya is nagykutya
Társasági kutyák
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Mészáros Judit  |  2012. április 10.

A kis kutya is nagykutya

Látom, ahogy a nagytestű ebeket preferáló tulajdonosok rosszallóan bólogatnak a fenti állítás miatt. Pedig akár tetszik, akár nem, el kell fogadniuk a tényeket: az FCI 9-es fajtacsoportjába sorolt, társasági kutyák (vagyis: az ölebek) elnevezés alatt futó négylábú kedvencek már évezredekkel ezelőtt komoly rangoknak és tisztségeknek örvendhettek.


Hogy milyen alapon nevezhető nagynak egy bokamagasságig sem érő, néhány dekás, uram bocsá' kilós, ugatásra alkalmas élőlény? Nos, a manapság világszinten honos, és egyre népszerűbb, több mint ötven féle társasági kutyák a több ezer éves és évszázados múltjuknak, a réges-régi családi örökségüknek köszönhetik felemelő rangjukat. Akkoriban, az ókori keleti birodalmakban ugyanis minden uralkodó a legbizalmasabb körében biztosított helyet az efféle kiskutyáinak. Már csak azért is, mert a hatalmas uralkodói rezidenciákban némi biztonságot és segítséget jelentettek a hölgyek és urak számára, és sokszor az unalmas percekben, órákban időtöltő-cirógató alapanyagként is szolgáltak hű parancsolóik, és az udvartartás egyéb kiemelt női- és férfitagjai számára. A fontos-felettes lény szerepük később, a XV. századi Európa királyi udvaraiban is megmaradt. Jellemző módon a paloták állandó és dédelgetett lakói voltak, rendszerint tucatszámra. De azon kiskutyák sem jártak rosszabbul, akik szerzetesi közösségek tagjaivá váltak, hiszen egyszerű életet választó gazdáik félistenként tartották és nevelték a maguk mellé választott négylábú barátaikat.

A hosszas bevezető után térjünk a lényegre, és ismerkedjünk meg a társasági kutya, törpekutya, öleb elnevezésekkel illetett kutyákkal. Mert bizony nehéz dolga van annak, aki ezen fajtacsoportból szándékozik maga mellé választani társat, mivel rendkívül széles a választék.
"Csak, hogy a legnépszerűbbeket, legismertebbeket említsem: chihuahua, boston terrrier, shih-tzu, mopsz, francia bulldog, havanese, bolognese, cavalier king charles spániel, kopasz kutyák, pincsik, és persze a 3-as fajtacsoportba átsorolt yorkshire és westhighland terrierek - egytől-egyig mind tüneményesek - sorolja lelkesen Görbe Benjámin, a MKSZ Társasági Kutyák Klubjának elnöke. - Ami sokak szemében hátrány, hogy kistermetűek, valójában előnynek számít a mindennapokban, hiszen bármilyen kis helyen, vagyis kis lakásokban is remekül elférnek. És csakis bent, mert egyik öleb sem tartható kint, a szabadban. Még nyáron sem tanácsos kizárni őket. Intelligens, tanulékony, gyors és aktív kutyák, keveset esznek, általában nyugodtak, nem verekedős típusúak, és nem hullajtják a szőrüket. Változatos a méretválaszték a csoporton belül, és az egyes fajták temperamentumuk tekintetében is eltérnek. De mindegyik kiváló társa lehet gyereknek, felnőttnek, szinglinek, családosnak, nőnek, férfinak, egyszóval mindenkinek, aki színesebbé, vidámabbá szeretné a szürke hétköznapjait varázsolni, vagy egyszerűen csak társra vágyik. Nekem elhihetik, mivel már 1972 óta kutyázom, és bár vannak nagytestű kutyáim is, igazán kedvemet csak a kicsikben lelem. Yorkit és havanese fajtákat tenyésztek, rendkívül szép eredményekkel büszkélkedhetek. És ezek többnyire külföldi díjak, vagyis független attól, hogy a társasági kutyák klubjának az elnöke vagyok."

benjii2.jpg

A tények Görbe Benjámint igazolják, hiszen Babérmenti Antigon névre hallgató havanese kutyája nemcsak, hogy Európa-győztes lett, de eddig két ízben is elnyerte a Championok championja címet. Ezekkel a kiemelkedő, határainkon túlra nyúló eredményekkel még hitelesebb mindaz, amit képvisel országos egyesületével, melynek elnöki székét 1992-ben egy hölgytől örökölte meg. Sőt, miután klubvezető lett, kötelességének érezte, hogy bírói vizsgát tegyen, hogy a törpekutyákat szakszemmel is értékelhesse.
"A megszűnés határán volt a klubunk akkor, amikor felkértek. Szerencsére hamar sikerült talpra állítani, köszönhetően a kiterjedt ismeretségi körömnek - meséli. - Nagyon büszke vagyok arra, hogy folyamatosan fejlődünk, és bővülünk, immáron 17 éve, ami azt is jelzi, hogy a kistestű kutyák idehaza is egyre népszerűbbek. Elsősorban egyedülálló idősek, vagy nyugdíjas házaspárok, magányos, fiatal és középkorú hölgyek kapnak ajándékba, vagy vásárolnak ilyen kutyusokat, vagy éppen szülők lepik meg a kutya után síró gyerekeiket a fajtacsoport valamelyik bájos egyedével."

Ám bármilyen ellenállhatatlan is egy kiskutya, esetükben sem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy tartásuk feladattal is jár. Ezért fontos a kiválasztáskor sorra venni a leendő gazda jellemző tulajdonságait, szokásait, figyelembe venni életritmusát, felelősségtudatosságát, gondoskodó hajlamát vagy éppen nemtörődömségét. Mert nem mindegy például, hogy hosszú, avagy rövidszőrű kutyát választunk, hiszen a hosszú szőrűek bundáját hetente többször is át kell fésülni, és velük a kutyakozmetikust is tanácsos gyakrabban látogatni. Mint ahogy azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, mennyire aktív és ugatós a kis eb. És ha a leendő falkavezér egy férfi lesz, az is fontos választási szempont lehet, hogy az adott kutyakarakter illik-e az úriemberhez. A legfontosabb azonban mindig az, hogy honnan, kitől szerezzük be az újdonsült családi kedvencet.
"Mindenkit óva intek attól, hogy ellenőrizetlen, bizonytalan forrástól vásároljon kiskutyát. Nagy a különbség ugyanis a tenyésztők és a szaporítók között. Ez utóbbiak könnyen felismerhetők: nem engednek az alom közelébe, vagyis a lakásukba, házukba nem mehetünk be, nem mutatják meg az anyát, vagy éppen nem rendelkeznek oltási könyvvel, ráadásul igen kedvező áron kínálják megvételre a kis ebet. No, nekik ne dőljünk be! Azt javasolom, vásárlás előtt kérdezzenek meg egy szakembert, mi a véleménye az eladóról - már ha nyilvántartott tenyésztő, és lehet róla véleménye. A jó minőségű, garantált eredetű kutyákat nevelő kennelek egészen biztos, hogy ismertek a hozzáértők számára, így előttem is. Örömmel nyújtok segítséget mindenkinek, aki bármilyen kérdéssel felkeres társasági kutya ügyben. Minden életmódhoz tudok ajánlani megfelelő egyedet, és ehhez képest megbízható tenyésztőt is" - javasolja az ölebszakértő a leendő vásárlóknak.
Ergo: aki kedvet kapott ahhoz, hogy karácsonyra meglepje szerettét egy kisméretű, ám rendkívül barátságos, és szórakoztató, pontos és biztos jelzőrendszerrel bíró, társként is jól bevált kutyával, válasszon a kilences fajtacsoportból magának.


Társasági, azaz kedvtelésből tartott kutyák:

- azon fajták sorolhatók ide, amelyek tétlenségre kárhoztattak, vagyis főállású, akár ölben is hordozható embertársként kell, hogy funkcionáljanak;
- múltjuk több ezer évre tekint vissza, amikor is a királyi udvarokban élték első virágkorukat (az utóbbi években élik az újabbat, így például Magyarországon is több tízezren választottak maguknak ölebet az elmúlt években);
- régebben, a nemesi családok háza táján ágymelegítőként használták őket (a kutyák testhőmérséklete ugyanis 1-2 Celsius fokkal melegebb, mint az emberé);
- akkor is kiváló szolgálatot tettek, amikor betörők, gyilkosok és egyéb gonosztevők lopóztak be a nemeshölgyek és nemesurak szobájába, hiszen ilyenkor hangos ugatásukkal felverték az egész házat;
- sok közülük Ázsiából származik, ahol császárok, szerzetesek barátaiként tengették kis életüket;
- hazánk is büszkélkedhet több évszázados tenyésztési múltra visszatekintő törpekutyával, mégpedig a tacskóval.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)