Magyar fajták
Évszázados örökségünk a Pumi
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Menyhárt Krisztina  |  2010. június 27.

Évszázados örökségünk a Pumi

Az Országgyűlés 2004. április 19-én fogadta el az "ősi magyar állatok nemzeti kinccsé nyilvánításáról" szóló határozatot. Ide tartoznak magyar pásztorkutyafajtáink, köztük a pumi. Kistestű, terelő fajta, vérbeli munkakutya. A pásztorkutyák terelő munkakutya mivolta csak úgy őrizhető meg, ha a vevőnek fontos a szülők egészsége, természete és külleme.


A régmúltban a kutyák tenyésztése elsősorban a funkcionalitásra épült. Az uradalmakban, királyi udvarokban csak gyönyörködtek eleganciájukban, küllemükben, vagy egyszerűen csak imádták őket "csúfságukért". A kutyák többségét valamely kitűnő tulajdonságuknak köszönhetően munkába állították, és kölykeik közül azokat tartották meg, amelyek rendelkeztek e tulajdonságokkal. Nem volt fontos a küllem, ezért egy-egy fajta eléggé heterogén volt. Pásztorkutya fajtáink is évszázadokon át funkcióra alapuló szelektáláson mentek keresztül. Három kistestű terelő fajtánk csak az 1900-as évek elején kezdett szétválni a tenyésztők tudatos szelektálása révén. Így alakult ki évtizedek alatt a mai pumi is. A gondos tenyésztői munkának köszönhetően maradt fenn a pumi terelőösztöne és munkabírása, valamint ehhez elengedhetetlenül szükséges agyi kapacitása.
Címlap képünk Foto: Menyhárt Krisztina

Mitől pásztorkutya a pumi?

A munkakutyák egy szűkebb csoportja a pásztorkutya. Egyéb kutyafajtáktól alapvetően az különbözteti meg, hogy olyan feladatok végezhetők vele könnyűszerrel, melyekre más kutyafajták még csak meg sem taníthatók. Ösztönösen érdeklődik a jószág iránt, de ez nem vadászösztön. A birkanyájat magától megkerüli, figyeli, s a nyájból kilógó egyedeket beljebb készteti. Nem durva a jószággal. Jó ösztönű kutyánál gyakori, hogy a marhát hátulról a lába száránál csipkedi. Ha a marha ellenszegülés, lehajtja a fejét és fenyegetően ingatja szarvait, a pumi villámgyorsan az állat érzékeny orrnyergébe csíp. Határozott, sokszor kemény fellépése nem engedi, hogy a jószág kerekedjen felül. Ez a terelőösztön veleszületett tulajdonság, nem tanítható. A pumi könnyű irányíthatósága fantasztikus értelmi képességeiben rejlik.
Dr. Csányi Vilmos etológus sorait idézve: "Csak mi tudjuk, ha kutya-elmevilágbajnokság lenne, az első ötben végeznének. Négyben."
 
pumi2.jpg

 Fotó: Takács Ferenc

Ízig-vérig munkakutya

A pumit bohókás, kedves külleme, fajtajellege: kifejező, mókás füljátéka tette kedveltté. Aktív, betegségekre kevésbé fogékony, ún. "extenzív" fajta. A köznyelvben tévesen "igénytelen fajtaként" értelmezik. Bizonyos tartási körülményekre valóban nem kényes, jól bírja a telet, jeget, kánikulát is, ennek ellenére igényes fajta. Világ életében munkára használták, és mindig elvárták tőle, hogy kéznél legyen. Ezért rendkívül rosszul tűri a láncon tartást, megkötést, egyedüllétet, kenneléletet, és számára nem kihívás a házőrzés sem.
A kutyával szemben támasztott igények mára gyökeresen megváltoztak. A nagy állattartó gazdaságok száma megtizedelődött, egyre több település városiasodik el, csökken a zöldterületek száma, a pásztorkutyák alkalmazási lehetőségei. Rendkívüli alkalmazkodó képessége miatt a pumi mégsem vált munkanélkülivé. Egyre inkább teret hódít a sportcélú terelés az aktív kutyás sportokban. Más kutyás sportokban - mint pl. az agilityben vagy a dog dancingben, sőt a nálunk csak mostanában terjedő frisbee sportban - is kimagasló nemzetközi eredményeket értek el hazai pumijaink.

pumi4.jpg

Fotó: Menyhárt Krisztina

Kinek való a pumi?

Mindenkinek, aki aktív, pörgős életet él, akinek hobbija a túrázás, a kirándulás, a természet, a sport - és mindebbe belefér a kutyája is! A pumi kitűnő kísérőkutya is. Rendkívül jól alkalmazkodik. Ha gazdájával megfelelő a kapcsolata, ösztönösen beilleszkedik és követi őt mindenhová. Tájfutóversenyekre, teljesítménytúrákra, sőt még terep-kerékpározáshoz is magunkkal vihetjük. Természetesen legtesthezállóbb számára a terelés, s szerencsére ma már sok pumis választja szabadideje eltöltésére ezt a sportot, egyre nagyobb sikereket elérve. Sokoldalúságára jellemző, hogy kitűnően alkalmazható birkák, marhák vagy akár kacsák terelésére is.

pumi5.jpg

Fotó: Menyhárt Krisztina

Domináns fajta

A pumihoz határozott, következetes fellépés szükséges, mert különben kitűnő helyzetfelismerő képessége és rendkívüli intelligenciája lehetővé teszi erőteljes dominanciájának gyakorlását. Abban viszont nincs sok köszönet. Általában azt a családtagot tekinti gazdájának, aki a legtöbbet foglalkozik vele, és aki megfelelő határozottsággal bír. A többi családtagot is szereti, de éles helyzetekben csak a gazdára hallgat, s ha választhat, mindig mellette lesz.
Dominanciája miatt sosem fogja elfogadni a gyereket főnökének. Imádja, de csak társnak tekinti őket, úgy viselkedik velük, mint kutyatársaival. Ha a családban nincs stabil hierarchia a határozott fellépés hiánya miatt, azonnal átveszi a vezető szerepet és öntörvényűvé válik. Ezzel a dominanciával gyakran viselkedészavar társul, amitől elviselhetetlenné válik a család számára a pumi. Ha a határozottság, következetesség legalább egy családtagnál megadatik, és a pumit fizikailag, szellemileg is leterheli, kiegyensúlyozott társ válik belőle. Érzékeny, lelkis, bújós, kedves, ugyanakkor a külvilággal szemben határozott fellépésű, ellentmondást, fegyelmezetlenséget nem tűrő lesz.

Mindig tettre kész

Ne vállalkozzon pumi tartására olyan ember, aki elfoglalt, nem erélyes vagy sokat lakásba zárná. A puminak önmagában kevés a nagy kert, nem tudja kiélni magából a töménytelen vitalitást és ragaszkodást. Nem házőrző, bár mint minden territoriális állat (általában a ragadozók), védi területét. Ez azonban nem jelent számára komoly kihívást. Az unatkozás nem az ő stílusa, mindig talál magának feladatot, amiből viszont többnyire baj származik. Szüksége van a mentális táplálékra, feladatokra. Ezek akár a hétköznapi élethez szükséges fegyelmezett viselkedési formák is lehetnek, séta közbeni labdázás vagy bármilyen közös játék, mókás feladat. Nem kell feltétlenül terelni vele, de legyen sok, gazdával együtt végezhető feladata. A pumi természetét nagyon jól illusztrálja, hogy
SOSINCS ÚTBAN, DE MINDIG KÉZNÉL VAN!

pumi3.jpg
Fotó: Menyhárt Krisztina]nyitókép: Menyhárt Krisztina

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)