Magyar fajták
A nagykutya a kutya
A komondor tenyésztő
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2010. június 12.

A nagykutya a kutya

A juhász, pásztor szavak hallatán általában férfire gondol az ember, talán ennek a rossz társításnak is köszönhető, hogy a komondortenyésztő is inkább férfiemberként jelenik meg lelki szemei előtt. Másrészt a komondor egy erős, nagytestű kutya, akivel erős kézzel kell bánni. Mit keres egy törékeny nő az óriás komondorok közt?


- Mindig nagytestű kutyák vettek körül - meséli Korponai Brigitta komondortenyésztő, a Bácskaszéli Bundás Komondor Kennel tulajdonosa.

- Édesapám schnauzerekkel foglalkozott, az első saját kutyám németjuhász volt, majd később belga juhász fajtájú kutyákat tartottam.  A kutya legyen bármilyen nagytestű, elsősorban nem a fizikai erőt igényli, hanem a határozott és következetes nevelést. A komondorral miért is kéne erős kézzel bánni? A jó idegrendszerű komondor tudja a dolgát magától is, egyszerűen csak szeretni kell.

6887_3.jpg

- A puli, a mudi vagy a pumi kisebb testű, játékosabb, pajkosabb fajták, olyan, amely lehet akár házi kedvenc is...

- A puli, a mudi és a pumi is nagyszerű munkakutyák, pajkosságukról talán azokat a birkákat kéne megkérdezni, akik egy vakkantásra feltétel nélkül elindulnak a terelőkutya által kívánt irányba, és igencsak kapkodják a lábukat, nehogy elérje őket a pásztor hű társának szemfoga.

Kennele egyik szépsége - bár fiúra ilyet nem tudom helyes-e használni - az Ispán nevű kan, akivel bármikor találkozunk, éppen pihen. És ez a legtöbb komondorra is igaz. Nem egy izgága fajta. Milyen őrzője a nyájnak egy ilyen kicsit lusta jószág?

- Ispán komondorunkról, kinek törzskönyvi neve Almádi Hársasúti Táltos, a külső szemlélődő valóban úgy látja, hogy nem egy kapkodós típus. Ispán, mint minden normális komondor, idegen területen, tehát kiállításokon, bemutatókon visszahúzódóan, tartózkodóan viselkedik. Mivel nem a saját területén van, tudja, hogy neki ott az égvilágon nincsen semmi dolga, csak annyi hogy szép legyen, és hagyja, hogy megcsodálják az emberek. Ennek a feladatnak eleget is tesz ott a helyszínen. Saját területén természetesen más a helyzet, ott, ha szükséges, pillanatok alatt szolgálatba helyezi magát, és intézkedik. A komondor saját területén úgy helyezkedik el, hogy jól szemmel tarthassa a védendőt, felesleges mozdulatokat soha nem csinál. A lustálkodásnak, heverészésnek tűnő helyzet a komondor figyelő testtartása, majd ha kell, akkor egy szemvillanás alatt elemi erővel indul el a betolakodó felé.

6887_2.JPG

Egyre inkább növekszik a lakásban tartott kutyák száma, minden fajtából társasági kutya lesz a belvárosban. Elképzelhető a komondor egy ötven négyzetméteres lakásban?

- Sajnos, van olyan komondor, aki ennél kisebb kennelben éli le életét, és csak kiállításokra vagy fedezéskor veszik elő onnan. A komondornak szüksége van a területre, szüksége van a szabadságra. Nem szükséges tanya, vagy majorság a tartásához, egy kis kertes ház udvarán is nagyszerűen elvan, de lakásban nem érezné jól magát.

Nagytestű kutya, erős felépítéssel, amikor dolgozni kell, akkor erőt kell felmutatnia. Egy vagyon lehet az ilyen kutya etetése...

- A komondornak nem nagyobb a táplálékigénye, mint egy közepes testű kutyának. Régen a pásztorok mellet sem volt bőséges a táplálék, és igen jól hasznosítja a bevitt táplálékot. Természetesen a fiatal, növekedésben lévő komondornak szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálásra.

Miért lett kutyakozmetikus?

- Amikor schnauzereztünk, akkoriban rengeteget hordtam őket kozmetikába, pláne a  kiállítások előtti felkészülési időszakban. Egyszerűbb volt, ha inkább kitanultam a szakmát.

Szóval kutyakozmetikusként sokféle kutyával találkozik. Van még egy olyan fajta, aminek ennyire macerás a szőrét karban tartani?

- A pulinak is hasonló a szőre, és hasonló gondozást igényel, de bizton állíthatom, hogy a komondor szőrápolása sem igényel nagyobb munkát, mint a fésülős kutyák rendszeres karbantartása, vagy a trimmelős-nyírós fajták rendberakása . A komondor szőrét a napi kapcsolatban, a simogatások alkalmával is karban lehet tartani, nem olyan macerás dolog ez, mint amilyennek első pillanatban látszik.


6887_1.JPG

Hadd provokáljam egy kicsit tovább! Valami kutyás sporthoz ajánlja a komondort? Elképzelem, ahogy dog dancingolnak egy ekkora kutyával...

- Nyilván egy teljes szőrben lévő, kifejlett komondor nehezen bujkálna a gazda lábai között dog-dancing közben, de amúgy a komondort a zsenialitása bármilyen más kutyával végezhető feladat elvégzésére képessé teszi. Nem fog soha úgy nyomot követni, mint egy véreb, de miért ne lehetne megpróbálni?

Így a beszélgetésünk végére kiderül, hogy a komondor a nyáj és a család őrzésére tenyésztett, tartott fajta. Mióta van velünk a komondor?

- A népvándorlás idején is hasonló kutyák kísérték őseinket, és a kunok is ilyen típusú kutyákkal együtt érkeztek hozzánk. A legvalószínűbb azonban az, hogy a komondort az Isten a világ teremtésével egy időben teremtette, a saját gyönyörűségére és a világ javainak védelmezésére

Nem kell attól tartanunk, hogy elveszti ősi erejét, ösztönét?

- A komondor élettere megváltozott. Az urbanizáció és a globalizáció hatásai manapság már mást követelnek meg, mint akár csak száz évvel ezelőtt. Ahogy sok minden másban, a komondor tenyésztésében is vissza kell kissé kanyarodni a gyökerekhez. Óriási erőfeszítésbe és hatalmas munkába fog kerülni az elkövetkezendő időkben a komondor jellemének és belső tulajdonságainak előtérbe helyezése a tenyésztésben, hiszen ezek az értékek az elmúlt időszakban kissé elsikkadtak a küllemtenyésztés erőltetése miatt.

Ha már a nő és a komondor kapcsolatával kezdtünk, zárjunk is azzal. Három nő van a Komondor Klub vezetésében, ennek ellenére vagy éppen ezért látványos eredményeik vannak, szép sikereket hoz a fajta - pozsonyi világkiállításon is jól szerepelt -, nagy létszámú klub rendezvényekről számoltunk be idén is. Mégis megfér három nő egy csárdában?

- Nagyon jól kiegészítjük egymást, és közösen gondolkodva, állandó kapcsolattartás mellett dolgozunk.  Rendezvényeink színvonalassá tétele, a klub működésének stabilitása közös célunk, és a fajta érdeke. Valóban sikeres évet zártunk, a nehéz gazdasági körülmények ellenére is. Ha sikerülne felrázni a tagságot Csipkerózsika-álmából, akkor a következő év még sikeresebb lehetne.

Tóth Tamás Antal
nyitókép: juhász
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)