Juhász- és pásztorkutyák
Szemmel ver
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Szegál Tamás  |  2011. október 27.

Szemmel ver

Ki ne hallott volna már a világ legokosabb kutyájáról, a terelő és agility versenyek sztárjáról, a gyönyörű fekete-fehér bundájú border collie-ról? Akit azonban levett a lábáról ez a csodakutya és úgy érzi, nem teljes az élet nélküle, készüljön fel: az állandóan tettre kész, kifogyhatatlan energiájú eb hasonló adottságokat vár el gazdájától.


A border collie sikertörténete sajnos éppen olyan, mint bármelyik más felkapott fajtáé, amely kivételes képességeivel keltett feltűnést, majd ezektől megfosztva vált a showbiznisz csillagává, és mára nem is egy fajta, hanem inkább kettő. Hogy megértsük ki ő, látnunk kell honnan jött és mit csinált "előző életében". A border collie Skócia vadregényes határvidékéről származik - és ez bármennyire közhely, nem lehet elégszer elmondani. Mert az itteni táj és a birkatenyésztés sajátosságai határozták meg a fajta jellemzőit. A terelőkutyákat ugyanis munkaképességük alapján válogatják a tenyésztők, és külső megjelenésüket sem az esztétika, hanem a célszerűség alakítja. Ezért sem lehet csodálkozni azon, hogy a border collie évszázadokig mindenféle néven és külsővel végezte feladatát, és csupán száz éve érte el végleges formáját.

border4.jpg

A sziklákkal, meredek lejtőkkel szabdalt vidék a durva éghajlatnak ellenálló, mozgékony, kitartó kutyát igényelt, amely képes megbirkózni a terepviszonyokkal, és a kis legelőkön szétszóródó juhokat kordában tudja tartani. Merészség, fürgeség, logika, jó memória, kreativitás kell itt a sikeres munkához, ezért a juhászok kisebb termetű, éles eszű, fürge kutyákat válogattak. Praktikus okokból a dús, de mégsem túl hosszú szőrzet lett a befutó, többféle színben, de fehér foltokkal tarkítva, hogy a kutyák a sötétben is láthatóak legyenek. A hegyvidéki munka nagyfokú önállóságot igényel, a collie-knak a juhásztól messze távol, egyedül kellett dolgoznia, döntést hoznia. A gyapjú régebben a brit birodalom egyik legfontosabb árucikke volt, így a jó juhászkutyát nagyra értékelték.

border7.jpg

A feladat bármennyire is nehéznek tűnt, a derék angol tenyésztők csak megalkották ezt a szinte mesébe illő képességű kutyát. Igaz, a fajtának hosszú ideig egységes neve sem volt, munka collie-nak, farm collie-nak, angol collie-nak hívták. A border collie névvel először 1915-ben illették, méghozzá a Nemzetközi Juhászkutya Társaság vezetője, James Reid. A borderek kivételes képességeit vidéki szokásoknak megfelelően helyi munkaversenyeken mérték össze eleinte, ebből később valóságos sport nőtt ki, a ma megszokott, jól körülírt szabályrendszerrel. (Az elsőt állítólag 1873-ban rendezték Wales-ben.) Azonban korántsem csak juhászok látogatták ezeket a megmérettetéseket, hanem laikus érdeklődők is, akik egyszerűen csak gyönyörködtek abban, ahogy a collie-k dolgoznak.

A border collie jellegzetesen oson a birkák körül, fejét előre lógatja, ás átható, szúrós tekintetét egy pillanatra sem veszi le a prédájáról. Bizony prédájáról, hiszen a border, mint egy ragadozó közelíti meg a birkákat, vagy bármilyen és bármekkora állatot, amit gondjaira bíznak. Nézése egészen dermesztő, még egy bátor embert is képes zavarba hozni. Ez, az angol kifejezéssel erős szeműnek hívott technika merőben eltér például a magyar kutyáknál megszokott zajos, csipkedő tereléstől, érdemes testközelből is megnézni, kivételes élmény. Szerencsére már Magyarországon is megerősödött annyira a border collie-s közösség, hogy versenyeket tartsanak az angolszász kutyafajtáknak, ahol ezt bárki megfigyelheti.

A border fantasztikus munkateljesítményéhez kivételes intelligencia kell, és ezzel a tulajdonságával közismerten az összes többi kutyafajtát felülmúlja. Többféle kutya IQ-tesztet végeztek már, és ezekből mindig a border collie kerül ki győztesen. Az agility versenyeken szintén kitűnik a border, olyannyira, hogy ez a fajta külön kategóriát alkot, mert a többi fajtának nem sok esélye van mellette. A borderek hihetetlenül játékos ebek, a frizbi, a labda teljesen lázba hozzák őket. Emellett kitartóak, folyton tettre készek, éberek, ugyanakkor kötélből vannak az idegeik, főszabály szerint sosem lehetnek agresszívek vagy támadó kedvűek. Mindezt összevéve teljesen érthető, hogy a border collie meghódította a világot - kár, hogy ez nem ment fájdalommentesen.

border1.jpg

Manapság mind több tenyésztő kesereg azon, hogy a népszerűség átka utolérte ezt a csodálatos fajtát, a border állomány felhígult, a kutyák megváltoztak és már töredékét sem képesek elvégezni eredeti feladataiknak. A border collie több színben elfogadott: lehet fekete-fehér, kék-fehér, barna-fehér, vörös-fehér, sable-fehér, tricolor, sőt a melírozott változatok is engedélyezettek - de a legnépszerűbb mind közül a fekete-fehér; ez köszön vissza minduntalan a reklámokból és hollywoodi vígjátékokból. Míg az eredeti munkakutya-border nem a legesztétikusabb kutya, ez utóbbi filmcsillagok testarányit, szőrzetét fokozatosan megváltoztatták, és a show ringekben is leginkább velük találkozni. Eközben származási helyén továbbra is népszerű pásztor, valamint az Egyesült Államokban, Ausztráliában és mindenütt, ahol nagy területen kószáló jelentős birkaállományra kell felügyelni.

Border collie - a standard szavaival

Arányos felépítés és lágy vonalak. Könnyed, tökéletesen kiegyensúlyozott kutya. Vékonyság, betegségre való hajlam nem kívánatos. Koponyája széles, a fülei között lapos. Ajkai feszesek, orrtükre viszonylag nagy, zömmel fekete, viszont a kék, barna és vörös egyedeknél a szőrszínhez hasonló árnyalatú. Szemei oválisak, közepes méretűek, kicsit távol ülnek egymástól. Fülei közepes méretűek, félig felállnak, és kissé egymástól távol helyezkednek el. Vállai hosszúak, lábai párhuzamosak egymással. Törzse mérsékelten hosszú, mellkasa mély, mérsékelten izmos, lágyéka felhúzott. Fara széles, izmos. Farka mélyen tűzött, a csánkjáig ér, dús szőrrel borított.
Mozgása szabad, és lágy, mancsát alig emeli fel közben, így olyan hatást kelt, mint ha osonna. Dupla szőrzet borítja. A fedőszőrzet mérsékelten hosszú, sűrű, míg az aljszőrzet rövid, sűrű és puha. Közepesen hosszú szőre a nyakrészen sörényt alkot, a pofán, a füleken, a mellső lábakon (kivéve a zászlókat) a hátsó lábakon és a csánkrésznél a szőrzet rövid, sűrű.

Border Collie Magyarországon

Az első border collie-t az 1990-es évek elején hozta be Magyarországra Németh Attila (aki ma a MEOE Terelő Bírói Tanácsának elnöke). A további külföldi import és a megszállott magyar tenyésztők munkája nyomán az állomány rohamosan nőtt, mára a törzskönyvi szám jóval ezer felett jár. A border igen népszerű fajta lett, amit Németh Attila szerint nemcsak kivételes intelligenciájának, hanem "jó testméretének és nagyszerű temperamentumának" is köszönhet. Mindenféle kutyasportban is megállja a helyét, de munkára is alkalmas.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)