Terrierek
Foxterrier az ideális társ
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. április 27.

Foxterrier az ideális társ

A klasszikus angol terrierek mintapéldái: tele vannak energiával, fékezhetetlenek és imádnak civakodni. Kétségtelenül kiérdemelhetné a legismertebb terrier címet, bár napjainkban már nem találkozni az utcán olyan gyakran a fajta képviselőivel, mégis a foxi benne él a nem kutyás köztudatban is. Reklámfilmekben, divatfotókon ugyanolyan gyakran szerepel, mint rajzfilmekben vagy akár festményeken.


Eredeti neve: Fox Terrier, wirehaired. Mint a legtöbb nemes telivérnek és ebnek az eredetét úgy a foxterrierét is homály fedi. A foxterrier nevet először XIV. századi feljegyzések említik. Az egyik első képi emlék a fajtáról egy 1790-ben készült festmény, mely Colonel Thornton Pitch nevű kutyáját ábrázolja. Angliából indult hódító útjára. A mai napig nincs hiteles adatunk, hogy milyen régre nyúlik vissza eredete. Neve az angol fox és a latin terra szóból vezethető le, előbbi rókát, utóbbi földet jelent, a terrierek föld alatt, kotorékban végzett munkájára utalva. Angliában már a középkorban végeztek terrier típusú kutyákkal kotorék munkát, de nem valószínű, hogy ezek lettek voltak a mai foxterrierek ősei.

Utazás a nyeregtáskában

Csak az 1880-as évek elején kezdett kialakulni egy foxterrier típusú kutya, melynél a fekete szín dominált kevés sárga jeggyel, és csak később vált a fehér jegyesség kedveltté. Ez időben a foxi kizárólag vadászati célt szolgált, csak a vadászok ismerték és értékelték. Azért tértek át a sötét színről a fehér alapszínű foxterrier tenyésztésére, hogy a vadászaton a kutya erősen elüssön a dúvadtól. Az angol vadászok elsősorban falkavadászatokon használták. Ez az első hallásra meglepőnek tűnő feladatkör természetesen nem a kopók munkáját jelentette. A foxit a falka segítőjeként alkalmazták, hogy kihajtsa a rókát földalatti búvóhelyéről, hogy a falkának egyáltalán legyen mit hajtania. A róka üldözése már a kopók feladata volt, a foxi ezalatt a lovasok nyeregtáskájában utazott. Ha a zsákmány újból bemenekült egy kotorékba, ismét a foxinak kellett kikergetnie, vagy ha úgy hozta a vadászok kedve, megölnie azt. A falkavadászat mellett a fajta hétköznapi feladata a kártevő rágcsálók irtása volt az istállókban.

Különböző ősök

Az 1840-es években már a tényleges foxterrierekkel találkozunk, ezekről joggal feltételezhetjük, hogy a mai foxterrierek ősei. Csaknem biztonsággal állítható, hogy a fajta kialakulásában részt vett az óangol durvaszőrű terrier. A staffordshire bullterriert valószínűleg szintén igénybe vették, s idővel ez a típus vezetett a két szőrminőség kialakulásához. Egyes vélemények szerint a simaszőrű és drótszőrű foxterrier - bármennyire is egyforma napjainkban a két szőrváltozat - teljesen különböző ősökre vezethető vissza. A simaszőrű foxi inkább Cheshire és Shropshire grófság területén alakulhatott ki különböző terrier típusú kutyákból, illetve ezek beagle-vel, bullterrierrel, sőt agárral történt keresztezéseiből, míg a drótszőrű foxi eredete Wales, Derbyshire és Durham területéhez köthető. A nagyobb testű drótszőrű foxterriereket egy adott alomtól származtatják, a simaszőrű Jock és a drótszőrű Trap párosításából. Trap ismeretlen származású szuka volt ugyan, de egyértelműen drótszőrű.

Az első kiállítás 220 kutyával

Nagy-Britanniában 1870-ben ismerték el önálló fajtának a foxterriert. Szépségkiállításokon legelőször 1862-ben Birmingham-ben jelent meg a fajta simaszőrű változata. A drótszőrű csak 10 évvel később, szintén Birmingham-ben mutatkozott be. 1876-ban megalakult az angol Foxterrier Klub, melynek egyik fő feladata a fajtastandard megállapítása. A klub megalakulásának évében határozta meg a fajta hivatalos standardét, melyen a kanok súlyának csökkentésétől eltekintve, hosszú évtizedekig nem kellett változtatni. Az Egyesült Államokban sem sokkal később, 1885-ben alapított amerikai fajtaklub is az angolok hivatalos fajtaleírását vette át. Nagy-Britanniában 1877-ben rendezték az első foxterrier kiállítást, melyen 220 kutya vett részt. A drótszőrű és a simaszőrű foxterrier csupán szőrzetében tér el, a két fajta amúgy mindenben megegyezik. Először egy szőrváltozatként tenyésztődött. Kimondottan munkaelképzelések miatt vált ketté a két fajta. A sima szűrő változat könnyebben kezelhető volt munkára. Míg a drótos a kiállítás felé vette az irányt. Jelen pillanatban már nem keresztezhető a két fajta.  

Értelmes tekintet, lázas izgalom

Kedves megjelenésű, kistermetű, arányos felépítésű kutya. Feje hosszú, balta formájú. Fogai nagyok, ollószerűen záródnak. Szeme sötétbarna. Füle kicsi, V alakú, előrebicsakló. Háta rövid, egyenes, ágyéka izmos, könnyedén ívelő, mellkasa mély, a könyökig ér, hasa felhúzott. Végtagjai oszlopszerűek, párhuzamosak, egyenesek, erőteljesek, mancsa kerekded, tömör, kicsi, ujjai zártak. Farka magasan tűzött, kétharmadára csonkolják, felfelé áll. Szőrzete durva, kemény, tüskés; trimmelik. Színe fehér alapon fekete vagy barna foltos, olykor tiszta fehér. A régi terrier tenyésztők jól tudták, hogy milyen kutya felel meg a munkára. Egyenes végtagok, tömött, zárt mancsok, feszes hát. Sok szempontból a vadászló mintájára dolgozták ki a fajtát. A legjobbat azonban az általános jellemvonások felvázolásában nyújtották. A foxterrier legyen éber, élénk, gyors mozgású, értelmes tekintetű, álljon lázas izgalomban, állandó készenlétben minden eseményre. Karakteréről ékesen tanúskodjon tekintete, valamint fül és faroktartása. Rendkívül bátor, de intelligens és szeretetre méltó kutya. Élénk, mozgékony, vidám, bájosan szemtelen kutya, mely mindig kapható egy kis csibészségre. Könnyen tanul, emiatt kedvelt családi eb ám munkájában állhatatos. Tartása egyszerű, gyakran látható, sok szakirodalommal rendelkező társasági kutya. Nagyon harcias, legerősebb ellenségének is tétovázás nélkül nekitámad. Értelmes, de vitalitása miatt nehezen fegyelmezhető. Elég önfejű és amikor az ember tanítani próbálja és nincs hozzá kedve olyankor elfordítja a fejét. Bár kedves, ragaszkodó természetével sok örömet szerez gazdájának, városi tartását izgulékonysága, nagy mozgási igénye, az ebből fakadó kölyökkori virgoncsága és csahossága miatt mégsem ajánlják.

foxi1.jpg

Igazi terrier, nagy temperamentummal

Nem egy divatfajta, soha nem is volt az. Igazi terrier, nagyon nagy temperamentummal. A drótszőrű több ápolást igényel, pont a szőre miatt. De mind a kettő ideális társ, akár lakásban, akár udvari, kertes tartásban. Igénylik az aktív foglalkozást, legalább hétvégén, főleg ha hétköznap egyedül kell lennie. Energiájukat lefoglalhatjuk sportolással, sok mozgással és a közös játékokkal. A foxival való együtt élés ideális esetben 15 évre is szólhat. Nem öregszenek korán, sőt 13 évesen is ugyanazt a fittséget tudják nyújtani, mint 8-10 évesen. Ellenben amikor megöregszik, akkor ez nagyon gyorsan és hirtelen történik. Akár egy év alatt le tud épülni a kutya szervezete, és viszonylag gyorsan kényszerülünk arra, hogy elbúcsúzzunk a házi kedvenctől.

foxi.jpg

Az általános kutyás betegségek - daganatok, bőrbetegségek - nem jellemző a fajtára. Idős korukra azonban már rosszul látnak, sokszor teljesen megvakulnak. Az elhízás inkább a drótszőrűre jellemző, de erre a gazdának kell figyelni. Jól együtt tartható más fajtákkal. Kimondott vadászkutya, ezért egyéb állatok tartásával már akadnak problémák, de ez is csak nevelés kérdése, és az sem elképzelhetetlen, hogy a macskákkal jó barátságba kerüljenek. A baromfiudvar lakóival csak akkor tud együtt élni, ha már kölyök korban összeszoktak, de ezzel nem egyedüli képviselő a kutyavilágban. Speciális együttélés lehet a kulcsszó, csak odafigyelés és elhatározás kérdése.

Sértődékeny, ha olyan a kedve

Sajnálatos, hogy azaz alaptevékenység, ami a foxik esetében jelentős volt - dúvadak irtására kitenyésztett fajta - mára szinte teljesen elveszett. Ennek fő oka, hogy az alapkiképzési lehetőségek beszűkültek. De jó, ha tudjuk: egy foxit nem lehet büntetlenül sértegetni, nem lehet vele kiabálni, mert az engesztelési fázis nagyon hosszú folyamat. Őt nem lehet sarokba küldeni, igenis igényli az ember társaságát, a sürgést-forgást maga körül. Mindent meg tud tanulni, ezért a "Hozzám!", "Fekszik!" vezényszavakon túl az sem okoz neki gondot, hogy tudja, nem szabad felmászni az ágytakaróra, de ha kedvesen néz, akkor éjjelente lepihenhet az ágy szélében.

Összességében a foxterrierről - és úgy általában a legtöbb terrierről - nem írnak gazdi csalogató cikkeket. Igen, a foxi rendkívül makacs és önfejű, és amilyen hihetetlenül intelligens olyan nagy betyárság társul mellé. Nem vadabb és harapósabb egy foxi, mint más kutya, akit nem kezelik megfelelően. Ha nem vagyunk következetesek vele, akkor pillanatokon belül átveszi az irányítást, de hát ez melyik fajnál van másképp? A kutyaiskolában a foxi az első, aki megtanul egy-egy új feladatot, trükköt, ellenben, ha nem akar dolgozni, akkor nem is fog. A foxinak mindenről van saját elképzelése, ahogy a gazdinak is, és ha a kettő találkozik, akkor örök barátság születhet.

Fekete Lucanyitókép: arhiv
 
 

hírlevél

 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)