Állatorvos
A kutya papírjai avagy papírkutya
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kereszty doki  |  2011. december 05.

A kutya papírjai avagy papírkutya

Morzsi, akiről most már elmondhatjuk, hogy közös kutyánk, újabb akadályok elé néz. Sorozatunkban mindig általános, jellemző, tanulságos helyzetekbe vezetjük a kis hőst, aki most a papírokkal fog megküzdeni!


Tudták, hogy a mi Morzsinknak milyen papírjai vannak? Hát olyanok, hogyha megmutatja...


Ha Morzsi véletlenül fajtatiszta lenne, akkor még törzskönyve is lenne. Feltéve, ha apjának és anyjának is lenne törzskönyve, anyja tulajdonosának lenne kennelneve. Ezek birtokában Morzsink édesanyjának tulajdonosa kitöltené az alombejelentőt, aláíratná a fedeztetési igazolást az édesapa gazdájával (természetesen mindketten tagjai a törzskönyvezésre hivatott egyesületnek), befizetné a megfelelő összeget akkor megkapná a törzskönyvet is. Microchipet is kaphatna hozzá, ahogy az előző számban írtuk.

Na, akkor a nevemre íratnám és járnánk kiállításra is. Ha nem így van, akkor is a mi Morzsink a legszebb. Egy biztos: én nem tudok neki törzskönyvet csináltatni, csak az anyukája gazdája, természetesen a fenti eljárással.

Remélem, nincs harag, amiért nem a törzskönyvezési szabályzat paragrafusait írtam le. Ez egy ízelítő, a pontos eljárást elolvashatják illetékes helyeken. Azt az egyet nem írja le a szabályzat, pedig igaz és a legfontosabb, hogy a mi Morzsink a legszebb.

Szóval, ha van, ha nincs törzskönyvünk, nagyon fontos papírjaink lehetnek!

 

Itt van például az oltási könyve...


Régen volt egy kis kétoldalas cetlije, valamelyik oltóanyag gyártó reklámjával, ráírták Morzsi adatait. Az egyik adat én vagyok, a tulajdonos. Írhatták volna rá, hogy legjobb barátja vagy akár eltartója, gondviselője, de ez így hivatalos. Ide írták be a védőoltásokat, féregtelenítéseket, egyéb beavatkozásokat: helye válogatja, milyen pontossággal. A veszettség elleni oltásokat az állatorvos, és a helyi önkormányzat - eleinte még tanács - is nyilvántartotta: helye válogatja, milyen pontossággal.

Aztán újabb idők jöttek. Szebbek, igényesebbek lettek a rendelők, számítógépek nőttek ki az asztalokon a golyóstollak helyén, baromi jó nyomdák is lettek: a nemzetközi normákhoz közelítő, azok tartalmát hozó oltási könyve lett minden Morzsinak, akár fényképpel is. Természetesen nem maradt el a reklám, de itt már a rendelőké lett a főszerep. Szépek voltak ezek az idők. Hordozták az egyéni igényeket, de ugyanúgy a pontatlanság lehetőségét is.

Az újabb változás a sorszámozott oltási könyv. Ebben az évben (2009) már az új első oltásosok ezt kapják: az állatorvosok regisztrálják, kinek adták ki, s természetesen az összes egyéb adatot is.

A forma egységessé vált, azonos helyen szerepelnek a rovatok, a könyv tulajdonosi tájékoztatót is tartalmaz. A nyilvántartás az állatorvos feladata, könnyítvén az önkormányzatok vállán. A jövő évben folyamatossá válik a régi könyvek cseréje. Minden Morzsi KEK – kisállat egészségügyi könyv – farkcsóváló és ezzel egyben boldog tulajdonosa lehet.

 

Ennyi kevés: Morzsi többre érdemes! Lehet útlevele is!


Néhány évtizede a gazdák is irigyelhették volna ezt a kerek világot. A Nemzetközi Állatútlevél kiadásának feltétele az állatazonosítás megléte – praktikusan a chip, a tetoválás csak akkor, ha egyértelműen olvasható -, a meglévő érvényes veszettség elleni oltás, illetve a vételár kifizetése.

El ne felejtsük: a regisztráció! Az útlevél adatait az oltásokkal együtt az állatorvosnak rögzítenie kell az internetes adatbázisban!


Innentől Morzsi utazhat az Unión belül oda-vissza. Néhány országba belépéskor (utazás előtt keressük meg az adott országra vonatkozó paragrafusokat, mert változóak a szabályok), és az Unióba való visszalépéshez újabb papírra lesz szükségünk. Ez arról fog tanúskodni, hogy Morzsi vérében legalább két hét elteltével, de egy éven belül az oltáshoz képest a nemzetközileg elfogadott szint felett vannak a veszettség eleni ellenanyagok.

Vérvétel, beküldés, két hét átfutás, ellenjegyzés és az útlevélben bejegyzés, kifizetés: ezen a soron vehető ez a papírszerzési akadály. A papír viszont örök! Angol nyelvű, nemzetközileg elfogadott, s ha ezután az évente kötelező oltások egy éven belül megtörténnek, nem kell többször vizsgáltatni.

 

Morzsié a világ. Papírja van róla. A világ pedig ilyen kerek.

 

          

Oltotta, csipezte, kitöltötte

vérét vette, pecsételte,

beírta, elküldte, regisztrálta

beragasztotta és aláírta:

keresztydoki
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)