Állatorvos
Folytassuk a védőoltások útvesztőjében!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kereszty doki  |  2011. október 28.

Folytassuk a védőoltások útvesztőjében!

Sorozatunkban már megismerhettük a védőoltások elméleti alapjait, majd az első oltás fontosságát és miértjeit. Azt ajánlottuk, hogy először csak egy modellezett kórokozóval gyakorlatoztassuk a szervezet immunhadseregét, praktikusan a parvovírus elleni oltással. Hiszen ez ellen a betegség ellen ürül ki leghamarabb az anyától szerzett védőanyag. Leszögeztük azt is, hogy védőoltást csak teljesen egészséges kiskutyának adhatunk: ebbe a fogalomba egyértelműen belefoglalva a parazitamentességet!


Mikor, mi ellen lehet és kell oltani!

 

Oltási terv, oltási sor: nem ismeretlenek sem a tenyésztők, sem a tulajdonosok között. Könyörögve kérek mindenkit, ne úgy képzelje el, mint az aranycsinálás receptjét! Az örök frankó megmondása mindig sántít, nincs általános igazság. Az adott helyzetben, az adott környezetben optimális program van. Vizsgáljuk meg okok szerint, logikusan!

Kell-e hat hetes kor alatt oltani? Általában nem, miért is kellene, hiszen az anyai védőanyagok még jelen vannak… És ha nem?

Miért ne lennének? Például: mesterséges felnevelés, korai leválasztás. Igenis, hamarabb kiürül, vagy szinte alig van anyai védettségünk, nekünk kell lépnünk. Nem általános, de valós lehetőség.

Sem etikailag, sem élettanilag nem tudok lelkesedni a hat-hetes kori kutyaeladásért, ám a modern szóval piaci környezet rákényszerítheti a tenyésztőt. Nyilvánvalóan oltással kell eladni az állatot és az is nyilvánvaló, hogy nem aznap beoltva. Ez utóbbi súlyos hiba, hiszen az oltás önmagában is igénybe veheti a szervezetet, amihez mellé tesszük a szállítás, környezetváltás esetleg takarmányváltás stressz hatásait, ezek összessége megbetegedést eredményezhet.

A két - nem általános - helyzetben nyúlunk a korai kölyökoltásokhoz. A négy hetes kortól adható oltások vagy csak parvo, vagy parvo és szopornyica vírus elleni összetevőket tartalmaznak. Hogy melyik lesz az ideális, azt a kezelő állatorvos dönti el. Tessék elhinni, nem valamely égi felhatalmazás, vagy akár hasára ütés alapján: az oltóanyag hivatalos leirata alapján. A gyártók kötelezően feltűntetik, mikortól adható be egy védőoltás. Mind szakmailag, mind jogszerűen ezt kell figyelembe venni az alkalmazásnál.

A korai oltások nem felmentések a további oltási sor alól, a kölyökkor kéthetente következő oltásokra épül. A négy hetesen beadott korai parvó oltást követnie kell a hat hetesnek!

Nézzük a minimumot, a praktikus alapkövetelményt. Ezt legalább meg kell tenni! De ne csak kinyilatkoztatás, hanem az okok ismeretében gondoljuk végig!

Legkésőbb nyolc hetes korban az első védőoltás ajánlott! Ez az az idő, mikor a kicsi anyai védettsége már veszít fényéből, s főleg a leghamarabb ürülő anyai ellenanyag, a parvovírus ellen már aktivizálnunk kell a védettséget. Tudjuk az előzőekből, hogy az anyai védettség csak passzív volt, s az örökség csak eddig tartott. Sokadszor, de nem elégszer azt is el kell mondanunk, hogy ilyenkorra a féregtelenítések rendszeres sora megtörtént.


Hogyan tovább két hét múlva? Második parvo vagy kombi?


Megint meg kell állnunk: mi az a kombi? A kombinált védőoltás szopornyica, májgyulladás és leptospirozis ellen véd: a modern formák az adenovírusok 2. típusa és a prainfluenza elleni összetevőket is tartalmaznak. Ezek a kórokozók az alap kutyabetegségek egy nagy csoprtja. A részletesen mi micsoda táblázatot összefoglalva, következő számunk Még mi ellen lehet oltani fejezete mellett olvashatják.

Tehát parvo vagy kombi legyen a második? Így sem, úgy sem követünk el hibát. Normál esetben a parvovíruson kívüli egyéb kórokozók elleni anyai ellenanyagok szintje a három hónapos korig elegendő. Nem kell kapkodni vele. Jobb, ha a második parvo következik, egyszerűen, egy dologra figyelve, megerősítve a szervezet immunhadseregét, gyakorolva a stratégiát, biztosra menve. Ennek, a két bevetésen már átesett védekező rendszernek tizenkét hetesen már nyugodtan dobhatjuk be a sok összetevőjű következő kihívást. Ennek a tábornak képviselői azzal is érvelnek, hogy miután ott van még tíz hetesen az anyai védőanyag a szopornyica vírus és számos társa ellen, az a kombinált oltással egymás hatását gyengítheti. Azaz: a még meglévő anyai ellenanyag leküzdi a vakcina modellezett kórokozóját anélkül, hogy a szervezet maga termelne új hadsereget. Ő maga viszont feláldozza magát a küzdelemben, s így aztán se passzív, se aktív védettség nem marad: a szervezet kiszolgáltatott. Jó logika.

Csakhogy ezt az oltóanyag gyártók is tudják s épp ezért ezt a jelenséget leküzdötték. Tehát nyugodtan beadható a kombinált védőoltás három hónapos kor alatt is.

Tehát: parvo – parvo- kombi – kombi vagy a parvo – kombi – parvo – kombi sor egyaránt szakmailag megalapozott rendszer. Nem véletlen a kétszeresség: megalapozott védelem csak egy alapoltás – ismétlő oltás rendszerben működik.

 

Kapcsolódjunk vissza alapkérdésünkhöz: mi az a minimum, ami egy kiskutyánál négy hónapos koráig elvárható annak érdekében, hogy az alap kutyabetegségek iránt védett legyen?

Mai tudásunk szerint ez legalább négy féregtelenítés, két parvo és két kombinált oltás, illetve az első veszettség elleni oltás.

 


            nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)