Állatorvos
Csip a kutyában, Morzsit becsipezték!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kereszty doki  |  2010. május 29.

Korábbi írásaink olvasói már tudják, hogy Morzsi egy állatorvosi Morzsi, akit keresztülvezetünk néhány életszerű helyzeten, ami érdekelheti a Morzsi iránt érdeklődőket. Morzsi tehát egy interaktív kutya, akiért együtt aggódunk: így az olvasók aggodalmait is várjuk. Mi érheti még ezt az ártatlant? Anitának, aki legelső Morzsi-rajongónk, már most adunk néhány választ. A veszettség oltásos kérdéseit pedig a következő Morzsiban úgy boncoljuk ízekre, hogy azért a mi Morzsink maradjon életben! Takarítsuk le a port néhány téves elképzelésről!


Lehet, hogy már a műholdról is látni! Feltéve persze, ha a műholdon ül egy bácsi, térdén egy laptoppal, és kikeresi az adatbázisból Morzsi számát! Hogy is van ez? Hát semmi esetre sem úgy, hogy a kutya egy messziről követhető, navigálható objektummá válik. Nem fogjuk meghatározni a helyét a telefontornyok cellainformációi alapján sem. Akkor mégis mire való az egész?

Ismerkedjünk kicsit az informatika alapjaival! (Morzsi is ezt teszi, már ki tudja húzni a számítógép kábelét a konnektorból!)

A microchip egy számot hordoz, semmi mást. Igaz, olyan hosszú szám, hogy variációs lehetőségei kifogyhatatlanok. A szám erre való készülékkel olvasható le, egészen közelről, három centiméteren belül. Ugye, ez azért kisebbnek tűnik a kutya-műhold távolságnál?

Az elektronikus adathordozót speciális burkolat veszi körül, részben védelmi célból, részben azért, hogy ne vándoroljon el a bőr alatt.

Ez a szám csak Morzsié, Morzsi csak ezé a számé, mindörökké. Ám a sokjegyű szám önmagában nem információ. Akkor válik azzá, ha hozzárendelünk egy másik adathalmazt. Ezek Morzsi adatai: neve, ivara, fajtája, színe, születési ideje, esetleg jellegzetes jegyei, melyek állandó adatok.

Változó – változtatható - adatai a tulajdonos s annak adatai: név, lakcím, telefonszám. Ugyanígy változhat az oltási biléta száma, az utolsó veszettség elleni oltás ideje. Változhat még az állatútlevél száma is, ha netán Morzsi elveszítené és újat kapna.


Morzsi becsipezésével tehát őt és egy számot fizikálisan örökre összekötjük: ugyanakkor ehhez a számhoz minden adatát rögzítjük egy nagy adatbankban. Innentől nevezhetjük Morzsi becsipezését állatazonosításnak.

Nos, akkor a nagy matekos – ez én vagyok – elmondja a gyakorlatot. Úgy kezdődik, hogy Morzsit a gazdája elviszi a rendelőbe, mert jogszerűen microchipet csak állatorvos ültethet be! Morzsi nagy szemekkel figyel vagy sír, hatáskörén belül dönti el, hogy az ajtó előtt vagy az asztalon pössent néhány cseppet az izgalom ő nyelvén történt jelzése képpen.

Az állatorvos a chipet, mint egy injekciót juttatja be a nemzetközileg megállapodott helyre: a nyak bőre alá a baloldalon. És akkor Morzsi be van csipezve? Hát még nem. Először is el kell végezni a chip próbaleolvasását: a leolvasón megjelenő szám egyezik-e a csomagolás vonalkódja alatti számmal. Ezután az állatorvos a matricákat felragasztja a törzskönyvre, az oltási könyvre, az állatútlevélre. Átadja a tulajdonosnak a tartalék matricákat, melyek felkerülhetnek a későbbi teljesítményfüzetre vagy exportpedigrére. A matricákat pecséttel, aláírással kell ellátni. Még ekkor sincs vége! Jön a legfontosabb: a doktor számítógépén belép az adatbázisba és a chip számához kitölti az állat adatait. Innentől van Morzsi becsipezve, mert ha a chip nincs regisztrálva, Morzsi csak egy szám marad. A szám alapján csak annyit tudni róla, hogy melyik országban csipezték. 

A törzskönyv lekérése során (alombejelentés) a tenyésztő kérhet microchipet, ami nem kerül plusz pénzébe. A beültetéskor azonban az állatorvosnál a munkadíjat és postaköltséget meg kell térítenie.

Az alombejelentőn meg kell jelölnie állatorvosát, aki bárki lehet, ha a MEOE regisztrálta, azaz szerepel a csipező állatorvosok listáján. Ilyen esetben az állat adatainak felvitele az adatbázisba ingyenes, azok megjelennek a www.petvetdata.hu internetes adatbázisban.


Amennyiben Morzsinknak nincs törzskönyve vagy később döntjük el, hogy legyen chipje, erre is van lehetőség. Az állatorvos így is beülteti a microchipet és regisztrálja azt az adatbázisban, némiképp magasabb költségekkel, hiszen itt már a tulajdonos vállalja a regisztráció költségét, a chip pedig szabad árakon mozog.

Mire jó ez az egész? Először is: kiállításon, tenyészszemlén – vagy például egy csípőízületi vizsgálatnál - egyértelműen azonosítható az állat. Másodszor: határátlépésnél a nemzetközi állatútlevelet kérik, mely megköveteli az állatazonosítást. Harmadszor: ha Morzsi elveszne, akkor az állatmenhelyek, gyepmesteri telepek, állatorvosok - miután rutinszerűen keresik a chipet - pillanatok alatt azonosítják az állatot, és az adatbázis alapján elérik a tulajdonost!

 

Morzsit becsipezte és a vele

kapcsolatos információkat

lejegyezte

keresztydoki

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)