Állatorvos
Folytassa az első oltással!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kereszty doki  |  2011. november 20.

Folytassa az első oltással!

Sorozatunk első része az oltások elméletével foglalkozott: remélem, az olvasót nem untatta akkor sem, ha pusztán arra volt kíváncsi, hogy mikor mit kell beadni. Ám ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor most pörkölt készítési recepteket írnék egy konyhai rovatnak. Mégsem így teszem. Ha okokat, reakciókat keresünk orvosi szemmel, rájövünk, hogy sokféle jó pörkölt és sokféle ehetetlen van: de mindegyiknek van receptje.


Felfedtünk egy titkot: a szervezet immunhadserege elé vetett ártalmatlan próbababa – a védőoltás- szervezetté, felismerővé, felfegyverzetté teszi az immunhadsereget. Feltételeztük azt is, hogy a hadsereg egészséges: nem terhelik más, a figyelmet elterelő ellenségek.

Mégis, fogadjunk bárkivel, úgyis azt kérdezik, mikor mi ellen oltsunk! Nézzük!

 

Alap állapotként képzeljünk el egy olyan almot, ahol az anyakutya előzőleg többször kapott olyan kombinált oltást, mely parvovírus, szopornyica, májgyulladás elleni összetevőket tartalmaz. Tételezzük fel azt is, hogy rendszeresen féregtelenítették: így a vemhesség első harmadában is kapott tablettát. Feltételezzük azt is, hogy jól tejel, a kölykök az első naptól hozzájutottak az anyatej védőanyagaihoz. A kölykök az első négy hétben szoptak, onnantól már ettek is az anyatej mellett és hat-hetes korban válaszották el őket. A kicsik két és négyhetes korban átestek az első féregtelenítésen, hathetesen szépen fejlődnek, ürülékük szilárd. A tenyésztő nyolc – tíz hetes korban értékesíti a kölyköket.

Miért tételezzük fel ezt alapállapotként? Azért, mert mai tudásunk szerint ez az egészséget állapot. Most az alap helyzetet elemezzük, de kitérünk majd az eltérőkre.

A hetedik hétre a kicsik immunhadserege felállt, egészséges, tettre kész katonák képesek harcolni. Sok fegyvert, sok csata leírását is megkapták már az anyakirálynő kincstárából, hiszen az anya az ismert betegségek ellen oltva volt. Ezt az örökséget az anyai vér már a magzati korban, a tej a szopós korban közvetíti. Ez még csak passzív tudás.

Az első oltással kihívjuk őket egy hadgyakorlatra a képzelt ellenséggel. Bedobjuk nekik az ártalmatlanított kórokozót. Vigyázzunk rájuk, kezdők! Első alkalommal több ellenséget nem javaslunk.

A kölyökkorban legjobban a parvovírustól félünk, ezzel kell kezdenünk.

A parvovírusos bélgyulladás évtizedekkel ezelőtt szó szerint tizedelte a tenyészeteket. A hányással és hasmenéssel olyan gyors folyadékvesztést okozott, ami sokszor halálos ítéletet jelentett, a bélbolyhok lepusztulása véres hasmenést és a táplálék felszívó felület jelentős csökkenését okozta.

Fejlődésben visszamaradt kölykök vagy a fokozott bélműködés által kialakult bélbetüremkedés, bélelőesés jelentős második hullámos áldozatot szedett egészen a korszerű védőoltások megjelenéséig. A kilencvenes évek második felétől beszélhetünk az oltások eredményeként létrejött stabilizációra, de kiemeljük, hogy ennek egyetlen záloga a rendszeres oltás. Oltatlan környezetben bármikor létrejön a fertőződés. Az is igaz, hogy nem minden kölyökkori bélgyulladás parvó: előző számunk Morzsi rovatában épp erről beszéltünk!


A kiskutyát először tehát egy betegség ellen, méghozzá a parvovírusos bélgyulladás ellen kell beoltani. Erre a hetedik élethét a legalkalmasabb, ha feltételezzük a fenti optimális élethelyzetet. Az almot egyszerre kell oltani, hiszen az járványtanilag egy közösség.


Nézzük az eltérő helyzeteket!

Amennyiben félő, hogy a szoptatási idő alatt nem elég ellenanyagot kapott a kicsi szervezete, mert mondjuk, mesterségesen nevelték, korán elválasztották – korábban kezdhetjük meg a kiskutya aktív immunizálását. Erre a célra speciális oltóanyagokat kínál a piac: csak parvovírus vagy parvo-szopornyica kombinációs oltásként. Az ilyen döntést a kezelő állatorvos hozza meg, a tenyésztővel egyeztetve.

Tisztáztuk az immunválasz és az anyától származó védettség fogalmát. Feltételeztük egy kölyök optimális múltját, az alaphelyzetet. Tisztáztuk azt is, hogy először lehetőleg egy féle kihívást adunk a kicsi immunrendszerének és ez a tapasztalatok alapján a parvovírus elleni oltás. 

A következő számban újra oltunk, minden ellen, ami létezhet!

 

Kérdéseiket továbbra is várva

                                                                                                     keresztydokinyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)