Állatorvos
Morzsi parvós lett...
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kereszty doki  |  2011. november 17.

Morzsi parvós lett...

Ha egy kölyökkutyának hasmenése van, akkor az parvó. Tuttira, még ha növendék, akkor is, de felnőttnél is lehet. Ki mondja, mi alapján? Nézzünk már utána a dolognak! Igen egyszerű kinyilatkoztatni, onnan már minden megy a maga útján. Morzsit elvitte a parvó. Megszívta. Tényként kezeljük a helyzetet, hiszen megmondta a szomszéd, az övét is az vitte el. De még az is lehet, hogy az állatorvos mondta rá.


Megjegyezem a kollégáim felé közvetített maximális tisztelettel, hogy az állatorvosok rendkívül széles, súlyponti feladatokat látnak el az élelmiszerbiztonság, a gyógyszerforgalmazás, a közigazgatás, a haszonállatok gyógyítása és még számtalan egyéb területen. Vannak olyanok is köztük, akik tevékenysége a kutyák gyógyítására koncentrálódott. Nos, azért inkább ez utóbbi kört kellene kérdeznünk a Morzsi-rejtély ügyében. Legalább tippek erejéig.

Tehát, diagnózist felállítani részletes klinikai vizsgálat, elhullás esetén kórbonctani vizsgálat, illetve a ma már rendelkezésre álló laboratóriumi teszt nélkül nem lehet. Főleg nem jogi, garanciális esetben. Nem hogy meggyőződésem, hanem klinikai esetek százaival tudom bizonyítani, hogy a kölyökkori parvovírusos bélgyulladásnak titulált esetek legnagyobb részének köze nincs az itt említett diagnózishoz. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell félni a parvótól, igenis, alkalmazni kell a védekezés és a gyógykezelés bevált eszközeit.

Miért akkor ez a mumus? Tudjuk, hogy a betegség Európában a hetvenes évektől jelentekezett, a nyolcvanas években nagy veszteségeket okzva tetőfokára hágott. Mára viszont az egyre fejlődő oltóanyagok és kezelési megoldások jelentősen visszaszorították a kártételt. Egy mai Morzsi jóval jobb esélyekkel veheti fel a harcot a kórokozó ellen, mint a nyolcvanas évek Morzsijai.

A kölyökkori bélgyulladások háterében az orsóférgesség, a hibás étrend, coli baktérium fertőzés jóval gyakoribb, mint a vírusfertőzések. Még ezek mellett számtalan egysejtű vagy baktérium lehet kórokozó.

Ha Morzsi édesanyja legalább többször kapott olyan kombinált védőoltást, melynek van parvo összetevője, Morzsi pedig hat és tizenkét hetes kora között legalább több ilyen oltást kapott, akkor mindent megtettünk. Szinte lehetetlen ráfognunk a mumus betegséget. Ha mégis hasmenése van, akkor megvizsgálnunk, diagnózist felállítanunk és kezelnünk kell!

Tényleg egyszerűbb lenne rámondani hogy parvós, csakhogy Morzsi szeretne köztünk maradni.

 

 

Morzsiporszívó rovatunk főszereplője Morzsi, akinek életben maradását alkalmanként egy-egy újabb tévhit eloszlatásával segítjük. Olvasói észrevételeiket, kérdésüket, Morzsiért való aggódásukat együtt várja

Morzsi

és háziorvosa,

                                                                                                     keresztydoki

morzsi.jpgnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)