Állatorvos
Kezdjük az elejéről a kutyaorvoslást
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kereszty doki  |  2012. január 04.

Kezdjük az elejéről a kutyaorvoslást

Egészen komolyan , most a legelején szeretném leszögezni: én beszélgetni szeretnék. Nem cikkeket írni erről vagy arról, ezt csináltam évtizedeken át. Érdekelnek a kérdések, és nem az ész osztása ösztönöz arra, hogy most itt lehessek. A válasz ösztönöz: megpróbálni a legjobban válaszolni. Ha erre engem kutyások kérnek, akikkel minden napomat töltöm, nem mondhatok nemet: számos barátom köztük van. Én most együtt indulnék kutyázásra, kutyás állatorvosozásra rutinos, régi kutyásokkal és újakkal, akik kénytelenek lesznek kutyások lenni a régebbi kutyások utáni időkben.


Régen lerágott csontok fosztogatása, netán sírrablás lenne az alapokról beszélnünk?


Abban a világban élünk, ahol mindenki tudja az okosat, mindenki kinyilatkoztathatja az egy és örök tiszta igazságot – legalább saját maga szerint- és még csak kérdés sem merül fel, ki mit honnan gondol.


Ezekkel a mondatokkal én nem az internetes fórumok hangadóit és kinyilatkoztatóit szeretném tisztelettel köszönteni. Illő szerénységgel arra szeretném felhívni a nagyrabecsült Olvasó figyelmét, hogy van egy alap, van egy biológiai tényanyag, ami alapján – akár együttesen végiggondolva – kapunk válaszokat. A frankó megmondása korunk egyik legnagyobb vívmánya, ám ha éppen nem jött be, akkor butikán állunk és lesünk, keresünk egy másik megmondó embert, aztán folytatódik a lánc.

Próbáljunk inkább a tények, tapasztalatok tudomány által írt, de mindenki számára olvasható nyelvű magyarázataival ismerkedni.

 

          Az alapok: a védőoltások elmélete és gyakorlata

 

A legesleg lerágottabb csont: a védőoltások elmélete és gyakorlata.

Hány parvója van és a parvó után a kombi vagy a két parvó? És nincs meg a korona, és a herpesz?


Ugye, hogy így beszélünk?

Na, akkor induljunk el inkább gondolkodni!

 

A védőoltások elméleti alapja az, hogy egy jól szervezett, jól felszerelt hadsereg elé odadobunk egy olyan próbababát, aki ki van festve az ellenség színeivel, kezébe adva az ellenség zászlóját. Tehát: bejuttatok a szervezetbe egy  már megölt vagy legyengített, azaz fegyvereitől megfosztott, levágott kezű kórokozót. Ő gyakorlatilag ártalmatlan. De úgy néz ki, mint az ellenség! Mit lép ez ellen a szervezet hadserege? Elsőként további katonákat toboroz, s katonáit kiképzi arra, hogy felismerjék az ellenséget. Honnan? A zászlóról. Mi ez a zászló? A kórokozók háborújában a zászló a kórokozó fehérje szerkezete.

A haditanács kialakít egy stratégiát, haditervet és megkezdi a speciális lövegek, az ellenanyagok termelését. Ezek a lövegek arra a típusú ellenségre valók, ám sokszor a hasonlók ellen is jó szolgálatot tehetnek. Tehát: a szervezetnek a raktáraiban jelen vannak a speciális lövegek, a katonák megkapták a kiképzést: ezzel az ellenséggel így kell elbánni.

          Van egy másik fontos feladat! A haditanács az ilyen típusú ellenséggel való haditervet megőrzi. Könyvtárában pontos leirata van a lövegek gyártásának és a harci stratégiának. Ha kell, azonnal elővehető, nem akkor kell kitalálni, mit csináljon.  Pontosan tudja, hol vannak a speciális ellenanyagok és kik a legmegbízhatóbb, ezt az ellenséget ismerő katonái. Azonnali, ütőképes válaszra képes egy támadás esetén.

Tehát: a védőoltás beadása után némi idő -egy-két hét – elteltével a szervezet új képességekre tett szert. Felismeri a kórokozót, van ellene speciális ellenanyaga és tudja az ellenanyag gyártási receptjét, amivel azt pillanatok alatt nagy mennyiségben újra termelheti

           

Kezdjünk játékokba, kérdezz!

Katonáink megkapták az alapkiképzést, ott a valódi ellenség! Azaz: egy alap oltás után az állat valódi fertőzést kap!


Mi történik?

A jól képzett hadsereg élete első küzdelmében vélhetően győz: leküzdi a kórokozókat, hiszen minden az ő oldalán áll. Ám ez a harc még annyira nem begyakorolt: bizonyos klinikai tünetek megjelenhetnek, a szervezet legyengül a harcban, ám biztos a győzelem. Az az egyetlen baj, hogyha pont ilyenkor megjelenik egy másik hadsereg – azaz egy másik kórokozó, akkor felborulhat a játék.

Ez, az első harcra képzett sereg nem képes két felé harcolni.

          

Folytassuk a kettes játékkal!

Kedvenc hadseregünknek dobjuk be még egyszer a próbababát! Ugyanazt a bábut, azt a zászlót, azt az ártalmatlan kórokozót! Ezt nevezzük ismétlő vagy emlékeztető oltásnak.

A szervezet – azaz hadseregünk- szervezetten, haditerv alapján válszol, készleteit, tudását újratermeli, ellenanyagi megsokszorozódnak és egy valódi fertőzés ellen gyors, hatékony választ adnak úgy, hogy a király, aki most legyen a mi kis kölyökkutyánk, észre sem veszi az egészet.

         

A harmadik játék:

mi történik, ha a hadsereg más ellenségekkel áll hadban? Bizonyára nem tud erre a dologra figyelni,  fejetlenség, szervezetlenség tör elő, s az ellenségek valamelyike tért nyerhet. Lefordítva tehát, ha a beteg állatot oltjuk be, a szervezet nem képes megfelelő válaszra, sőt, akár nagyobb bajt is okozhatunk!

          

Foglaljuk össze:

A védőoltások során ártalmatlan, ám a jellegzetes tulajdonságokat hordozó kórokozó maketteket juttatunk a szervezetbe. A szervezet immunrendszere a felismerés, ellenanyag termelés, ellenanyag gyártási recept képességét szerzi meg. Az emlékeztető oltás során a reakció begyakorlódik, megerősítődik, teljes biztonságúvá válik. Ettől fogva a szervezet védett, az adott kórokozót úgy küzdi le, hogy az nem okoz megbetegedést. Védőoltást csak egészséges állatnak adhatunk be!        


kereszty.jpg

 

Akit olvastak: keresztydoki

k

 

 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)