Hírek a nagyvilágból
ARCHÍV! - Légy jó kutya, ha tovább akarsz élni
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
MTI  |  2010. május 27.

A szelíd, jól kezelhető kutyák életkilátásai sokkal jobbak, mint az agresszív, rosszul idomítható ebeké.


Kanadai kutatók megállapították azt is, hogy a kutyák élettartama döntően a személyiségüktől függ. Érdekes tanulmányuk az American Naturalist júniusi számában jelenik meg.
    Tapasztalatból tudni lehet, hogy az egyes kutyafajták életkilátásában nagy különbségek lehetnek. Vannak jól ismert összefüggések is: a nagytestű kutyák korábban halnak, mint a kicsik, de azért a kinológiában még sok kérdés tisztázatlan.
    Vincent Careau fő témája a kutyák biológiai különbségeinek vizsgálata. Az ebek életkori adatait nem csupán a gazdák emlékeiből merítette, hanem a biztosítók nyilvántartásából is. Kanadában nemcsak az emberekre, hanem az ebekre is több életbiztosító kínál ígéretes lehetőségeket.
    A kutató vezette munkacsoport a szakirodalmat átnézve rendezte a statisztikai adatokat, és az állatok várható élettartamát a fajták különböző tulajdonságaival vetette össze. Egyértelműen kitűnt, hogy az engedelmes, jól tanítható, nevelhető ebek általában sokkal később fejezik be életüket, mint a türelmetlen, rosszul idomítható fajták.
    A kutatók azt is bizonyították, hogy a vadóc kutyák lényegesen több energiát használnak föl, több kalóriát égetnek el, mint a nyugodt, engedelmes ebek. A legjobban tanítható fajták - mint a német juhászkutyák vagy a pudlik - élnek a leghosszabb ideig, míg a dühös természetű pomeráni ebek korábban hagyják itt gazdájukat.
    Az életkilátások szempontjából jelentősége lehet az agresszivitást igénylő feladatokhoz alapvetően fontos adrenalinszintnek is, ami egyértelműen rövidíti a várható élettartamot. A személyiség nemcsak az embernél, hanem kedvelt háziállatánál is megszabja az élet várható hosszát és minőségét is.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)