Hírek a nagyvilágból
Hol a határa az 1%-os kampányfogásoknak?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
MTI  |  2010. május 06.

Budapest utcáin feltűnt egy óriásplakát. Állatvédelmi őrség – törvényesen az állatokért felirat látható azon. A messziről kecskének látszó, argentin dog fajtájú eb a pusztában, láncra kötötten ácsorog egy vashordó mellett. A kép távolabbi pontján Állatvédelmi Őrség feliratú autóba szállít be egy hátrabilincselt kezű embert egy egyenruhásnak látszó – de nem rendőr – másik személy. Mi ez, ha nem önbíráskodás? A plakát megtévesztő képet nyújt a magyar állatvédőkről.


Ma Magyarországon nincs sem állatőrség, sem állatvédőrség (allatorseg.hu és allatvedorseg.hu weblapok elnevezései), sem állatvédelmi őrség. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvényben felhatalmazást kapott a Kormány, hogy az önkormányzati állatvédelmi őrszolgálat létrehozására, működtetésére, feladat- és hatáskörére, valamint tagjaira vonatkozó részletes szabályokat rendeletben állapítsa meg, ám ez a rendelet még nem született meg.
A Kormányrendelet megalkotása és az önkormányzati állatvédelmi őrszolgálatok létrehozása nem függ 1%-os felajánlástól. Ha a Kormányrendelet megszületik, kizárt, hogy az állatvédelmi őrszolgálat a plakáton vázoltak szerint működhessék: civil szervezet formaruháját viselő, hatósági jogkörben intézkedő, letartóztatást foganatosító szervezet Magyarországon nem jöhet létre!

A plakát félelmet kelt, azt sugallja, hogy az állatvédelem képviselője bakancsos, egyenruhás ember, aki odamehet egy szerinte rosszul tartott állat tulajdonosához, és azt bilincsbe verve elviheti, törvényes eljárás nélkül.
A magyar állatvédelem nevében tiltakozunk!
A magyar állatvédő civil szervezetek egyike sem hatóság, és nem szándéka az állattartók megfélemlítése.
A magyar állatvédelem nem rendelkezik – és a jövőben sem rendelkezhet – azokkal a jogosítványokkal és kompetenciákkal, amelyet a hirdető az állatvédőrségnek, állatőrségnek, állatvédelmi őrségnek tulajdonít.
A plakáton olvasható felirat egyenes hazug: törvényesen az állatokért tenni a plakát sugallta módon törvénytelen.
A plakát erőszakos, a közbiztonságot veszélyeztető magatartásra ösztönöz, megtévesztő – azt sugallja, ha nekünk adod az 1%-odat, ez fog történni – egy blöff! A Fehérkereszt Állatvédő Liga korábban már elhíresült civil állatvédelmi ombudsmanjáról, akinek szintén nincs hatósági jogosítványa – mégis ezt sugallja - és aki egy, a Magyar Köztársaság Alkotmányában meghatározott tisztség önkényes felhasználásával sérti a személyhez fűződő jogokat, mivel a névviselési jog sérelmét jelenti különösen, ha valaki jogtalanul más nevét használja, vagy jogtalanul máséhoz hasonló nevet használ.

Nem létezik civil állatvédelmi ombudsman!
Az állatvédő szervezetek – és azok országos szövetségei - erre nem adtak és nem is adhatnak megbízást senkinek! Az ombudsmant az országgyűlés választja.

MÁOSZ – Magyar Állatvédők Országos Szövetsége
Dr. Akszentievics Györgyi  +36 20 387 70 50
Tenner Anna +36 30 5000 209
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)