Magyar fajták
KUVASZ A KARON
fotópályázat eredményei
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Tari József  |  2010. május 03.

KUVASZ A KARON

2010. május 1. alkalmából a MEOE Szegedi Szervezet és Sándorfalva Város Önkormányzata által megrendezésre kerülő Magyar Kutya Fajták Majálisa program keretében rendhagyó módon egy fotópályázat eredményhirdetésére is sor került a nap zárásaként. A Kuvasz a karon fotópályázatra összesen 10 fényképpel nevezetek, kattints tovább és nézd meg őket..


A beküldött fotókat egy 3 tagú zsűri bírálta el különböző szempontok szerint. Kotogán Csaba nemzetközi teljesítmény bíró munka szempontjából értékelte a képeken látható megörökített eseményeket. Mennyire mély, teli pofás, stabil munka volt látható. Drágossy Zsolt a Hungária Kuvasz Klub vezetőségi tagja pedig azt volt hivatott értékelni, hogy a képeken szereplő pillanat mennyire képviseli, mennyire hűen tükrözi mindazt, ami a Kuvasz. Tímár Zoltán a Homokhát Televízió operatőre pedig média szempontból értékelte a fotókat. Kotogán Csaba személyes elfoglaltság miatt nem tudott részt venni az eredményhirdetésben.

A zsűri minden tagja egyet értett abban, hogy nagy szüksége van a fajtának az ilyen jellegű szereplésre és képviseletre annak érdekében, hogy a Kuvasz használhatósága minél szélesebb körben bizonyítást nyerjen. Pláne szükség van rá a téves rosszindulatú közhiedelmek cáfolása, téveszmék eloszlatása érdekében. Nem is volt más a fotópályázat célja, mint az, hogy a Kuvasz, mint egyik magyar őrző pásztorkutya fajta munka képességét, teljesítményét így ebben a formában is megmutassuk a nagyközönségnek.

Megrendezésre került ezen a napon a Magyar Pásztorkutyák Munkaversenyének X. éves Jubileumi nyitó fordulója, amely munkaversenynek tagadhatatlan érdeme, szerepe van a magyar pásztorkutyák munkaképességének megőrzésében, a használhatóságuk népszerűsítésében. A Magyar Pásztorkutyák Munkaversenyének szervezője, megalkotója Pischoff Ferenc, aki több évtizede óriási munkát fektetett magyar nemzeti pásztorkutya fajtáink belső értékeinek megőrzésébe. Magyar Pásztorkutya fajtáink közül az egyik a Kuvasz, amely átélve a magyar történelem viharos évszázadait, túlélve megannyi tragédiát még napjainkban is dolgozik és teljesít mellettünk emberek mellet. Köszönhető ez a fajta tenyésztő szervezetének, hogy napjainkban is fontosnak tartja a szépség és a küllem mellett a használati értéket. Igazodva ehhez a szellemiséghez merült fel a Kuvasz a karon pályázat ötlete. Éppen ezért volt a pályázat témája a kutya és nem a fotó milyensége. Talán egyszer eljut ez a folyamat arra az örvendetes szintre, hogy már nyugodt szívvel, bőségesen válogathatunk a fotók tömkelegében, amelyek különböző Kuvaszok munkáit örökítik meg. Persze így a 10 benevezett fénykép láttán sem volt a zsűrinek könnyű dolga. Hosszas megfontolás után az alábbi döntés született…

A zsűri döntése alapján az alábbi fotók kerültek dobogóra:

I. helyezett:

Kuvasz neve: Bátor Talizmán

Tenyésztő és tulajdonos: Pischoff Ferenc

A segéd neve: Tóth Péter

Foto: Timár-Geng Katalin

1hgelyezett.jpg


II. helyezett:

Kuvasz neve: Jászszépe Harcos

Tenyésztő: Horváth Ernő

Tulajdonos: Fehér Dezső

A segéd neve: Berkes Zsolt

Foto: Kocsis Kitty

2helyezett.jpg

<!--[if !supportEmptyParas]-->

III. helyezett:

Kuvasz neve: Bátor Talizmán

Tenyésztő és tulajdonos: Pischoff Ferenc

A segéd neve: Zsóri Zsolt

Fotó: Buha Orsolya


3helyezett.jpg

<!--[if !supportEmptyParas]-->

Az eredmények értékelése során főleg a 2. és a 3. helyezés eldöntésében gondolkodott a zsűri többet. A nyertes kiválasztásában egyből, kapásból egyet értettek. A győztes fotó, de valójában az összes benevezett fénykép hűen és méltán képviseli a Kuvasz használhatósági értékeit. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Kuvasz fajta esetében mára már kijelenthetjük, hogy biztos alapokon nyugvó, stabil, megfontolt és eredményes munka folyik a tenyésztés részéről a háttérben. Ezért kijelenthetjük, hogy a Kuvasz fajtának őrzés védelemben, személy védelemben, munkában és használatban méltó helye van napjainkban, mai társadalmunkban a többi kutya fajta között. Ráadásul ez bizonyság képpen bármikor bárhol megörökíthető a világon. A különdíjak, a helyezettek nyereményei méltó helyre kerültek a Kuvaszok gazdái kezébe.


A további képek:


02kep.jpg

Kuvasz neve:  Reichenbach Beno

Tenyésztő: Frenzel Gerd

tulajdonos: Mőnich Gábor

A segéd neve: Csillag Norbert

Fotó: Tari József


004kep.jpg


Kuvasz neve: Vértesi-Selymes Ohaj

Tenyésztő: Juhász József

Tulajdonos: Nagy András

A segéd neve: Heczeg Tamás

Foto: Kocsis Kitty

005kep.jpg

Kuvasz neve: Vértesi-Selymes Ohaj

Tenyésztő: Juhász József

Tulajdonos: Nagy András

A segéd neve: Berkes Zsolt

Foto: Kocsis Kitty


006kep.jpg


Kuvasz neve: Jászszépe Harcos

Tenyésztő: Horváth Ernő

Tulajdonos: Fehér Dezső

A segéd neve: Berkes Zsolt

Foto: Kocsis Kitty

008kep.jpg


Kuvasz neve: Bátor Talizmán

Tenyésztő és tulajdonos: Pischoff Ferenc

A segéd neve: Tóth Péter

Foto: Timár-Geng Katalin

009kep.jpg

Kuvasz neve: Kunszikesy Jogar

Tenyésztő: Diószegi Zsigmond és Zsigmondné

Tulajdonos : Szikora Tamás

A segéd neve: Gondi Ferenc

Foto : Csányi Erika

010kep.jpg

Kuvasz neve: Kunszikesy Jogar

Tenyésztő: Diószegi Zsigmond és Zsigmondné

Tulajdonos : Szikora Tamás

A segéd neve: Gondi Ferenc

Foto : Csányi Erika
nyitókép: Tímár Geng

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 

14 hetes fajtiszta japán akita kiskutyák eladók oltva, rendszeresen féreg hajtózva. Azonnal elvihetőek. Nagyon barátságosak, aranyosak. Néhány érdekesség a fajtáról Hachikot, a 2 hónapos akitát 1923-ban vette Ueno professzor, aki az egyetemen tartott előadásokat. A kutya reggelente elkísérte őt a vonathoz, délután pedig ugyanott fogadta. Így tett minden nap, egészen 1927-ig, mikor hiába várt többet gazdájára. A professzor egy előadása alatt szívrohamban meghalt. Hachiko ezután még 9 évig járt reggel és délután az állomásra várni gazdáját. 1935 márciusában a kutyát holtan találták azon a helyen, ahol évekig oly türelmesen várakozott. emlékére szobrot állítottak. Az akita japán vadászeb, nevét származási helyéről kapta, a Honshu sziget északi részén található Akita tartományról. A fajtát valószínűleg a csau-csau és a japán kari keresztezésből, más vélemények szerint azonban jóval régebbi fajtáról van szó. Korábban kizárólag a nemesség tarthatott akita kutyát, akiről sajátos szókincs használatával beszéltek. Mára a fajta a japánok egy nemzeti büszkesége lett, nagy spirituális jelentőséget tulajdonítanak neki, olyannyira, hogy gyermekáldáskor vagy a betegnek szóló jókívánság jeléül akita-szobrocskát ajándékoznak. Tel.: 06-30/665-1223.

tovább a hirdetésre »

 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)