Hírek a nagyvilágból
ARCHÍV! - A madarak szerelmi élete is meglehetősen bonyolult
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
MTI  |  2010. április 13.

A madárvilágban is mindennapos a válás, az utódok elhagyása, az újraházasodás - derül ki egy Kanadában most megjelent könyv, a The Bird Detective soraiból.


Széleskörűen elterjedt mítosz, hogy életfogytig tartó párkapcsolatok jellemzik a madarak világát, valójában azonban a legtöbb kis énekesmadár esetében ez messze nem így van - szűrte le a következtetést kutatásaiból a könyv szerzője, Bridget Stutchbury, aki a torontói York Egyetem biológiaprofesszora.
    A könyv húsz év rádiós nyomkövetést és DNS-vizsgálatot felölelő kutatásának eredményeit mutatja be - tudósít a NewsDaily hírportál (www.newsdaily.com). Kiderült többek között, hogy a zöldes tirannusz (Empidonax virescens) hímjei messze fészkeiktől is termékenyítenek meg tojókat, a remete lombgébics (Vireo solitarius) tojói pedig új partner után néznek, mielőtt elválnának a régitől, és elhagynák fiókáikat.
    A leglényegesebb felfedezés, hogy nagyon sok madár válik el önző okokból - mondta Stutchbury. A tojók ugyanis olyan hímeket keresnek, amelyek színesebbek vagy jobban énekelnek, illetve biztonságosabb, táplálékban dúsabb helyekre költöznek.
    Stutchbury énekesmadarak tucatjait vizsgálta Kanadában, az Egyesült Államokban és Panamában. Véleménye szerint a rövidebb nyarak miatt hagyják el fészkeiket a tojók, még mielőtt kirepülnének fiókáik, hogy gyorsan új párra találhassanak, és még egy fészekaljat felnevelhessenek. Az éhes fiókákat a hátralevő időben a hím eteti.
    A hímek pedig megháromszorozhatják, vagy akár megnégyszerezhetik szaporodási sikerüket azzal, ha a szomszédos tojókat is megtermékenyítik. Egy hím tehát abszolút nem lehet biztos benne, hogy az ő tojása kel ki saját fészkében.
    A válás meglepően gyakori a madaraknál, legtöbbjük egy partnerrel csupán néhány hónapra vagy évre köti össze életét. A válások aránya a nullától - vándoralbatrosz - egészen a 99 százalékig - rózsás flamingó - terjed.
    A HarperCollins gondozásában kiadott könyv április 13-án jelent meg Kanadában, az Egyesült Államokban pedig várhatóan május végén fog.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)