Terrierek
A PIT BULL rövidített fajtaleírása
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2010. április 09.

A PIT BULL rövidített fajtaleírása

Egyetlen kutyafajta körül sem oszlanak meg a tévhitek, vélemények, vélt- és valós konfliktusok állásfoglalásai annyira mint a PIT BULL néven közismert kutyák körül. Legendába illő balesetek, jogi perek, véres drámák és ezek ellenkezőjét bizonyítani hívatott mosolygós kisgyerekkel együtt készült fotók, az erőt szimbolizálandó teljesítményekről szóló dicshimnuszok, látványos kutyasport eredmények.

Valamint ennek a kutyafajtának a létezéséért küzdők erőfeszítései, eredményei, de ezek mellett trükkjei, csínytevései, baklövései és nem utolsó sorban korrupció és pénz. Mindezek összessége már szinte legenda értékkel övezi a PIT BULL elnevezés mögött lévő kutyát.
A fajta részletekre kitérő és kinológiailag szakszerű, jelenleg érvényes standardját az UKC állította össze 2004 októberében, ezért ez tekinthető a ma élő Pit Bullok / American Pit Bull Terrierek meghatározásához a leginkább megfelelőnek.


Általános megjelenés:


A Pit Bull egy közepes méretű, szolid felépítésű, jól látható izomzattal rendelkező, erős és atletikus kutya.

Testmérete arányos, teste alig hosszabb mint a magassága, a marmagassága 46 - 56 cm közötti, a mellső lábának hossza kb. a vállmagasság fele. Más testméretei nincsenek megadva.

Feje közepesen hosszú, széles, lapos koponyacsonttal és széles, mély pofával.

Fülei kicsitől a közepesig - kupírozás nélkül, -  kívánatosak.

Farka rövid, mélyen hordott, vastag tőből fokozatosan csúcsosodó formájú.

Az erő, bátorság, atletikusság együttes hatásának úgy kell a kutyáról tükröződnie, hogy sem túlzott csontosságot, sem vékonyságot nem mutathat.

         

Karakter:

Jellemzően erőt, életkedvet és magabiztosságot sugárzó. Embertársai és gyerekek iránti barátsága kívánatos. Fajtársai irányába mutató agresszivitása, körültekintő és szakszerű szocializációval, valamint következetes engedelmesség megkövetelésével ellensúlyozható kell legyen.

Emberekkel szembeni agresszív megnyilvánulások nem kívánatosak.

Természetes mozgékonyságából eredően a mászóképessége a legjobb a jelenlegi kutyafajták között, ezt figyelembe véve csak biztonságosan körülkerített területen tartható.

Intelligenciájánál és tenni akarásánál fogva munkakutyaként való alkalmazása ajánlott.

          

Fej / koponya / pofa:


A fej, a fajta jellemzően kulcsfontosságú eleme. Nagy és széles, erőt sugárzó, de soha nem aránytalan az egész testhez viszonyítva. Elől nézetből nagy, tompa ék alakot formázó. Oldalnézetből a koponyatető és az ajak párhuzamos és a mélyen elhelyezkedő homlokhoz csatlakozik. A homlokcsont jól látható, de nem előre álló. A fej összképe eleganciát és erőt sugárzó.

A koponya nagy, lapos és enyhén legömbölyödő formájú, a fülek között széles. A pofa ráncok nélküli, a homlokon a bőr a kutya koncentrált állapotában ráncolódik.

A pofa széles és mély, rövidebb a koponyánál, kívánatos a 2:3 arány.

A pofa felső vonala egyenes. Az alsó állkapocs fejlett, széles és mély, az ajkak tiszták és feszesek.

HIBA: hegyes orr, lógó ajkak, gyenge alsó álkapocs

           

Orr / szemek / fülek:


Nagy orr, tágra nyíló orrlyukakkal, a fehér egyedek kivételével tetszőleges színpigmentációval

Közepes méretű, kerektől a mandula formáig terjedő, egymástól távol elhelyezkedő, mélyen a koponyában elhelyezkedő szemek.

A fülek magasan tűzöttek, a nem amputált fülű egyedeknél a félig álló és 'rózsa' formájú fülek előnyösek.

Álló és lógó fülek nem kívánatosak.

NAGY HIBA: kék szem, különböző szemszín, kidülledő szemgolyó

 


Nyak:

Vastag, arányosan hosszú és izmos nyak amely a tarkón enyhén ívelt. A koponyához csatlakozás határozottan ferde vonalú és a vállak felé szélesedő. A nyakon a bőr mindig feszes.

HIBA: rövid, vastag nyak vagy túl vékony nyak, 'szarvas nyak', lógó bőr a nyakon

      

Test:

A mellkas mély és telt, arányosan széles, de nem lehet szélesebb mint a mélysége. A mell nem állhat előbbre mint a vállcsontozat, a bordák markánsan kiállnak a gerincből, hátrafelé irányulva.

A hát erős és feszes, enyhén hátra lejtéssel.

A csípő keskenyebb mint a mellkas.


Mellső lábak / hátsólábak / tappancsok:


Az első lapockacsontok hosszúak, szélesek és egyértelműen ferdén hátrafelé irányulnak. A mellső felsőkarcsontok egyforma hosszúak a mellső lapockacsonttal és merőlegesen kapcsolódnak egymáshoz.

A mellső lábak erősek és izmosak, a vállak szorosan kapcsolódnak a testhez. Elől nézetből a lábak függőlegesek és egymástól távol állnak. Oldalnézetből szintén merőlegesek a földfelszínre.

A hátsó lábak erősek, izmosak és szélesek. A hátsó lábak szögelése, izomzata arányos a mellső lábakéhoz.

A comb fejlett, kövér, egyértelműen látható izomzattal. Oldalnézetből a lábszárak jól fejlettek, mélyen ülő középső lábszárakkal, és a földre merőleges csánkkal. Hátulnézetből a hátsó lábak párhuzamosak és merőlegesek a földfelszínre

A tappancsok kerek formájúak és a kutya testéhez arányos nagyságúak, jól párnázottak és feszesek.

A farkaskörmök eltávolítása megengedett.

HIBA: merev vállak, kifelé mozgó vállak, gyenge vagy görbe lábak, kifelé vagy befelé csavarodó tappancsok, keskeny hátsó lábak, lapos átmenet a medence és a lábak között, izomhiányok a lábakon, ferde lábszárcsontok, 'hordó lábak', 'tehén lábak' 'sarló lábak', szétálló tappancsok

 

Farok:

A faroknak a gerincvonal természetes meghoszabítását kell mutatnia. Nyugalmi helyzetben lóg és kb. a csánk felső részéig ér. Mozgás közben a hát vonalában, izgalmi állapotban fölfelé, enyhén a gerinc irányába görbített állapotban hordható.

HIBA: túl hosszú, a csánkon túl érő farok

NAGY HIBA: nyugalmi állapotban is a háton hordott, vagy kunkorodó farok

 

Szőrzet / szín:


Szőrzete rövid, tömör, fényes, amely különböző színű lehet: fekete, fehér - fekete orr-pigmentációval, csokoládébarna, fekete / barna (seal), vörös - fehér rajzolattal, beige (fawn), sárga - fekete maszkos.

Minden mintázat megengedett

HIBA: göndör vagy hullámos szőrzet

 

Méret és testtömeg:


A Pit Bull erejének, testtömegének és méretének arányosan egy mozgékony kutya benyomást kell keltenie. Ezért a méreteire és testsúlyára nincs nagy hangsúly fektetve, annál inkább az arányaira és a fizikai jellemzők egymáshoz való viszonyára.

Elvárás a kanoknál a 16 - 27 kg, szukáknál a 14 - 23 kg közötti testtömeg.

Az ennél nagyobb testtömeg nem minősül hibának amíg az arányok megfelelően maradnak és nem befolyásolják hátrányosan a kutyára jellemző mozgást.


Mozgás:


A Pit Bull mozgásának akadálymentesnek, gördülékenynek kell lenni, tükrözve a magabiztosságot és a váratlan és feszült pillanatok felbukkanására való állandó készenlétet.

Ügetésben fáradhatatlan, folyamatos és tiszta mozgás benyomását kell keltenie, előre jól fogóan és hátra jól elrugaszkodóan.

Minden lépésforma közben a gerincnek vízszintesen kell maradnia.

Semmilyen nézőpontból nem mutathatnak a lábak ferdeséget, csavarodást vagy kereszteződést.

Növekvő sebesség esetén a tappancsoknak a kutya súlypontjának irányába kell közelíteni.

HIBA: futás közben a lábak nem egyforma magasságba emelkednek, futás nyújtott lábakkal, lábak keresztirányú mozgása, a hátsó lábak mozgás közben egymáshoz érnek, kanyarodó járás, kacsázó járás, lábujhegyen járás, poroszkálás, topogás

           

TENYÉSZTÉSBŐL KIZÁRÓ OKOK:

- vágott vagy nem fokozatosan vékonyodó farok

- hosszú szőr

- 'merle' színkombináció

- kanoknál a herék egy- vagy mindkét oldali fogyatékossága

- agresszivitás minden formája

 - félelem minden formája

- egy- vagy mindkét oldali süketség

- színanyag képződésének veleszületett zavara (albinizmus)

 

 

MEGJEGYZÉS: A kutya karakterét illetően az UKC a rendezvényein fenntartja magának a jogot az általa meghatározott karakter jellemzők betartásához !

 

A fenti, rövidített UKC fajtaleírástól a ABDA fajtaleírása sokkal rövidebb, kevésbé pontos, de lényegében alig különbözik. Két számszerűségbeli eltérés, hogy az ABDA a marmagasságot 46 - 56 cm, a testtömeget 15 - 30 kg között határozza meg.

 

 

            A Pit Bull betegségei

            A Pit Bull fajta fizikai adottságai és a fajtatörténet révén nem érzékeny a különféle betegségekre, de sajnos szintén a múltjából eredően két jellemzően mozgásszervi betegség, átlagon felüli gyakorisággal jelentkezik ennél a fajtánál:

            1./            Cauda Equina Compressions Syndrom (CECS)

Ez gyakorlatilag egy összetett tünet, azon megbetegedések gyüjtőneve amelyek a gerincvelő hátsó részének az idegszálak irányába történő lelágazásainál, azok összenyomásából, eldeformálódásából erednek. Aminek következtében a kutya hátsó testtájékán, hátsó lábaiban különböző daganatok, gyulladások, ínszallag problémák, nyomásra érzékeny csomók keletkezhetnek.

A pontos diagnózis járás és lépés próbával, valamint Myelographie -val (kontraszt anyagnak a gerincbe juttatását követően készített széria röntgenfelvételek és a gerincvelőminta labor analizálásának összevetése) vagy Mágnes Rezonancia Tomographia (MRT) -vel lehetséges.

            2./            Hüftgelenksdysplasie / Csípőizület diszplázia (HD)

A felelős Pit Bull tenyésztők és az USA szervezetek igyekeznek átvenni az állatorvosok által kidolgozott

az európai munkakutyák körében bevezetett HD fokozatok szerinti meghatározásokat és megkülömböztetéseket .

A - mentes            fokozat:            nincs semmi tünete a HD-nek

B - átmeneti            fokozat:            a csontok Norberg-szög elmozdulása 100 - 105 fok

C - enyhe            fokozat:            a csontok Norberg-szög elmozdulása kissebb mint 100 - vagy nagyobb mint                                         105 fok, a combcsontfej és az acetabulum enyhén kopott

D - közepes            fokozat:            a csontok Norberg-szög elmozdulása 90 fok, arthrotikus jelek vannak a                                                   combcsontfejen ill. combnyakon

E - súlyos            fokozat:            részleges ficamodás, a cranialis acetabularis perem és a combcsontfej                                                     ellaposodott, deformált


Az AB határozta a veszélyes ebek tartásáról.

 

Figyelem, a fajta történetéről kétrészes sorozat kezdődik a Kutya Szövetség 2010 májusi számában.

 

b1.jpgnyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)