Vadászkutya
Francia vadászkutyák
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. október 20.

Francia vadászkutyák

Franciaország 41 különböző vadászkutyafajtával dicsekedhet: 27 kopó az FCI hatodik csoportjához, 15 vizsla és spániel a hetedik csoporthoz, egy vízi kutya pedig a nyolcadik csoporthoz tartozik.


Az ország déli részén, az Atlanti-óceánnál fekvő Poitou-Charentes régió számos vadászkutya szülőföldje. A poitoui kopó kialakítása Larrye márkijának nevéhez köthető, aki 1692-ben a francia trónörökös kenneléből származó 12 rókakopót helyi vadászkutyákkal keresztezte. A poitoui kopóval még farkasra is lehetett vadászni. Egyre több falka alakult ki a régióban, azonban az 1842-es veszettségjárvány jelentősen lecsökkentette az állomány. 1957-ben a Chien du Haut-Poitou nevet Poitevin-ra változtatták. A billy kitenyésztője, Hublot du Rivault lakhelye, Billy helység után kapta nevét. A XIX. században, a ma már nem létező Céris, Montaimboeuf és Larrye nevezetű fajtákból alakult ki. A második leggyakoribb francia kopófajtának, melyet egyszerűen francia kopónak hívnak, három színváltozata van, mindegyik önálló fajtának számít. Poitoui és gascogne-i kopófajtákból illetve a foxhoundból tenyésztette ki Hendri de Falandre. Az angol és a francia vadászkutyákat a XVI. és a XIX. század között rendszeresen keresztezték egymással. A kialakuló új típusok szőrzetükben és méretükben különböztek egymástól. Napjainkban négy angol-francia kopófajta létezik. A nagy méretváltozatot a francia kopóhoz hasonlóan három színben tenyésztik (tricolor, fekete-fehér és narancs-fehér), melyek egyben önálló fajták is. A kisebbik angol-francia falkavadász kopónak ugyanilyen színváltozatai vannak, de azok egy standardhoz tartoznak. A nagy angol-francia fehér-narancs kopó elsősorban a foxhound és a billy keresztezésének eredménye. A fekete-fehér a foxhound és poitoui illetve a gascogne-saintonge-i kopó leszármazottja. A legtöbb angol vér a háromszínű változatban csörgedezik. A kisebbik angol-francia kopó kialakulásában még több fajta játszott szerepet: az angol harrier mellett a poitoui kopó, a kis gascogne-saintonge-i kopó és a kis kék gascogne-i kopó.

A történelmi Gascogne régió, mely nagyjából a mai Aquitaine és Midi-Pyrénées területét jelentette, szintén sok vadászkutyával büszkélkedhet. A kék gascogne-i kopónak két méretváltozata van. A kicsi csak nevében kicsi, marmagassága 50-60 cm. A nála gyakoribb nagy kék gascogne-i kopó 62-72 cm magas, és az Egyesült Államokban, ahol a XVIII. század óta tenyésztik, sokkal népszerűbb. A gascogne-i kopó „szőrös” változata, a griffon marmagassága 48-57 cm.  A rövidlábú változat a kék gascogne-i basset, mely Alain Burbon francia tenyésztő „reprodukciója”, a régi típus alapján rekonstruálta a fajtát. Gascogne régió szomszédja volt a mai Poitou-Charentes területén fekvő Saintonge. A két történelmi régió területén alakult ki a gascogne-saintonge-i kopó, melynek szintén két méretváltozata van. Az 1840-es években Carayon-Latour de Virelade Saintonge bloodhound típusú vadászkutyáit gróf Roble báró kék gascogne-i kopóival keresztezte, ez képezte a mai állomány alapját.

Vendée megyéhez négy griffon fajta kötődik. A nagy vendée-i griffon 60-66 cm magas, olasz vadászkutyákból és a nivernais-i griffonból alakították ki. A briquet vendée-i griffon a nagyobbik változat harmonikusabb, javított „kiadása”, kitenyésztése Elva grófjához köthető. Még Franciaországban is az alig ismert fajták közé tartozik. Magyarországon is tenyésztik a kis vendée-i griffon bassetet, mely 34-38 cm magas. A nagy vendée-i griffon basset marmagassága 38-42 cm. A kicsit Abel Dezamy, a nagyot Paul Dezamy tenyésztette ki az 1940-es években. A Griffon Vendéen Klub 1907-ben alakult, első elnöke Paul Dezamy volt, akinek Abel az egyik unokája.

Bretagne régiónak két kopója van a hatodik fajtacsoportban. A bretagne-i vörösesbarna griffon és a bretagne-i vörösesbarna basset szőrzete egyforma, alapvetően végtagjaik hosszúságában különböznek egymástól. A farkasvadászatra használt Fauve de Bretagne-t már IX. Károly is megemlíti 1570-ben mint a négy francia kopófajta egyike. A bretagne-i bassetet a bretagne-i griffon és a vendée-i bassetek keresztezésével alakították ki. A király „La Chasse Royale” című művében is szereplő, de ma már nem létező Gris de St. Loius elnevezésű fajtából és annak egy helyi változatából, a Chien de Bresse-ből tenyésztették ki Nievre megyében a nivernais-i griffont, melyet a forradalom majdnem kipusztított, de a századfordulón még sikerült megmentenie a tenyésztőknek.

Ariége megye nevét viseli a területén kialakult kopófajta, az Ariégeois. 1912-ben ismerték el hivatalos fajtaként, de Franciaországban is ritka. Az artois-i kutya, a gascgogne-i és a gascogne-saintonge-i kopóból alakították ki. A Chien d’Artois a történelmi Artois régióhoz kötődik, mely az északon fekvő Nord-Pas-De-Calais területén feküdt. Kis mérete miatt ez a fajta könnyebben átvészelte a francia forradalmat mint nagyobb társai. Artois-hoz és az egykori Normandiához kötődik az artois-i normandia basset, mely főszerepet játszott a világszerte ismert basset hound kialakulásában. Léon Verrier fogalmazta meg 1900-ban a fajta jelenleg is használatos standardját. A második világháború után Leparoux de Combrée mentette meg a kipusztulástól.

A már említett Aquitaine régióhoz köthető a Beagle-Harrier. Mint neve is mutatja, az angol beagle és harrier fajtákat keresztezte a XIX. században Gérard báró, aki kifejezetten nyúlvadászatra akart magának egy tökéletes kutyafajtát kialakítani.

A különleges nevű porcelán kopó szülőföldje a Németországhoz közeli Meurthe-et-Moselle megye. Szőre úgy csillog, mint a porcelán. A francia forradalmo ezt a fajtát is szinte kipusztította,főleg svájci tenyésztőknek köszönhető, hogy más fajták bevonásával és szelektív tenyésztéssel rekonstruálták a fajtát. A francia fajtaklub 1971-ben alakult.

Az FCI hetedik fajtacsoportjába 15 vizsla illetve spániel tartozik, de pillanatnyilag nem mindegyik nemzetközileg elismert. Az epagneul típus tulajdonképpen a spániel és a hosszúszőrű vizsla közötti átmenetként határozható meg. Picardie, Bretagne és Pont-Audemer régió is kialakította a saját változatát, míg a francia spániel története az ország egész területéhez kapcsolódik. A kistestű, Bresse-ből származó változat Saint-Usuge városkáról kapta a nevét. A Saint Usuge-i spániel „atyja” Robert Billard, aki 33 év alatt több mint 200 ilyen kutyát tenyésztett. 2000-ben, 88 éves korában halt meg. Munkáját eredményesen folytatta Serge Bey, akinek vezetésével 1990-ben megalakult a fajtaklub, és aki egy évvel később a standardot is megfogalmazta. A Francia Kennel Klub (SCC) éppen idén fogadta el hivatalos fajtaként az Epagneul de Saint Usuge-t.

Ami a vizslákat illeti, Ariége megye és Auvergne régió is rendelkezik saját fajtával, mely nevét is viseli. Az ariége-i vizsla őse a „király fehér kutyája”, mely oly sok versailles-i festményen látható. Az Allier megyéből származó bourbon vizsla a legrégebbre visszanyúló, dokumentált származással rendelkező francia fajta. Először 1598-ban egy olasz író említette meg, aki a történelmi Bourbonnais régión keresztül utazott. A francia vizslának két, önálló fajtának számító típusa van. A gascogne-i típust dr. Castets és Senac-Langrange mentette meg a kipusztulástól. Az elegánsabb pireneusi típus a spanyol határ közelében alakult ki. A St. Germain vizsla származása a XV. Századig nyúlik vissza, de a forradalom alatt ez a fajta is majdnem eltűnt. Nem véletlenül hasonlít a pointerhez; ezt a fajtát is felhasználtak a megmentéséhez. A Puy vizsla pillanatnyilag nem FCI által elismert fajta. A franciák vizslaagárnak is nevezik: francia kopókat és vizslákat angol agarakkal és sloughikkal keresztezve alakították ki.

A Boulet griffon Észak-Franciaországban alakult ki, nevét első tenyésztőjéről kapta. Kialakításában szerepet játszott a Korthals griffon, melyet a Németországban élő, holland Eduard Korthals tenyésztett ki belga, holland, német, francia, és valószínűleg angol vadászkutyafajtákat is felhasználva.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)