Hírek a nagyvilágból
ARCHÍV! - Le a bundával!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
MTI  |  2010. március 25.

Itt a tavasz, egyre melegebbek lesznek a nappalok. Állataink is igyekeznek megszabadulni régi, téli bundájuktól, ami sajnos a lakásban tartott állatok esetében elég kellemetlen lehet.


A mindenütt megtalálható szőrcsimbókok, a kis fuvallatra fel-felrebbenő pilleszőrök nem éppen a lakás díszei, mindamellett allergiát is okozhatnak. Mit tehetünk mindezek elkerülésére? A rövid szőrű állatokat minden nap fésüljük ki, majd - ha módunkban áll - fürösszük meg. Ellenkező esetben jelentsük be kedvencünket kozmetikába, de számítsunk rá, hogy ilyenkor „dömping” van, akár 1-2 hetet is várni kell, mire időpontot kapunk. A fürdetéssel egyrészt a még bent ragadt szőröket is eltávolíthatjuk, másrészt a bőr vérkeringését is fokozzuk, ami pedig az új szőr kinövését, annak regenerációját is fokozza. A hosszú szőrű állatok bundáját - ha nem visszük őket kiállításra - feltétlenül nyírassuk vagy nyírjuk le magunk. Mindenképpen tudnunk kell, hogy a nyírás nem egyszerű munka, sőt egyenesen emberpróbáló és időigényes feladat. Arról nem is beszélve, hogy ha állatunk nincs hozzászokva a „macerához”, úgy hamar türelmét veszti, és még a kész „fazon” elérése előtt könnyen faképnél hagyhat bennünket egy-két keresetlen karmolás, esetleg harapás közepette. Ha hosszú szőrű macskánk van, és őt teljes pompájában szeretnénk megőrizni, akkor a szőrápolást már kiskorban el kell kezdeni. Ilyenkor a fésű még igen könnyen siklik a szőrben, és nem okoz fájdalmat.

Gubancos területek

A kölyökbundában nincsenek jelentős mennyiségben filcesedésért felelős piheszőrök, ezért sokan vélik úgy, hogy elegendő a kiscicát ritkábban megfésülni - ez azonban nagy hiba, mert ebben a korban a szoktatás miatt nagyon fontos, elengedhetetlen a napi fésülés. A hosszú szőrű bundában ugyanis vedléskor a támasztószőrök és a piheszőrök egyszerre lazulnak ki, és mivel az őket takaró koronaszőröktől nehezen jutnak a felszínre, csak a napi legkevesebb egyszeri, jobb esetben többszöri fésüléssel lehet tőlük megszabadulni. Ha ez nem történik meg, a hullámos piheszőrök az állat mozgásának hatására összesodródnak, a koronaszőrökre tapadnak, és így egyre nagyobb filces, gubancos területek alakulnak ki a macska testén. Ezek alatt a bőr is feszül, bepállhat, és táptalajul szolgálhat a bakteriális és gombás fertőzéseknek. Nem véletlen, hogy a súlyosan elhanyagolt perzsa macskák testén gondos nyírás után számos seb bukkan a felszínre. Fésülésre a kereskedelemben kapható fésűket, illetve keféket használhatjuk, arra azonban vigyázzunk, hogy a fésű vagy műanyagból készüljön, vagy olyan, pici műanyag végzáró gömböcskékkel rendelkezzen, amelyek megvédik állataink érzékeny bőrét a fémfésűk által ejtett karcolásoktól, sebesülésektől. A nyírás, illetve a mindennapos gondos szőrápolás biztosítja kedvencünk jó közérzetét, szép, fényes bundáját, és hát segít abban is, hogy a porszívót is kevesebbet kelljen használni.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)