Homeopátia
Téli balesetek, sérülések homeopátiás kezelése
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Mátray Árpád  |  2011. november 15.

Téli balesetek, sérülések homeopátiás kezelése

Sokan gondolhatják azt, hogy sérülések a téli nyugalmas hónapokban talán kevésbé fordulhatnak elő kedvenceinknél, hiszen akkor „a kutyának sincs kedve mozogni” – de annál inkább van a gazdiknak. Itt a síelés, szánkózás ideje, s milyen jópofa dolog, hogy magunkkal visszük a kutyánkat is, aki azután önfeledten szaladozik körülöttünk, völgybe le, hegynek föl. Talán még a szánkót is hajlandó elhúzni, s ezt az egész család természetesen roppantul élvezi.


Azután itt vannak a téli gyalogtúrák, ahová igazán elkísérhet bennünket kedvenc kutyánk, hiszen „annyi mozgás neki is kell”, meg a korcsolyázás, amikor úgy csúszkál a jégen egy-egy futam végén, mintha mindig ezt tanulta volna… Mindez, a gazda számára idillinek tűnő mozgásforma azonban sok veszélyt rejthet a kutyák számára. A gyalogtúra kivételével nekik sokkal többet kell mozogniuk, mint nekünk, hiszen mi csúszunk, nekik pedig mellettünk, körülöttünk kell rohangálniuk.

kutyagazdi_hóbanséta.jpg

Kezdetben ők is élvezik a környezetváltozást, a játékot, a gazda közelségét, kívánságainak teljesítését, azonban a folyamatos rohangálásban hamarabb elfáradnak, mint mi, s ilyenkor nem tudnak hol megpihenni. Végül kimerülten nyúlnak el hazafelé a kocsi hátuljában, s otthon még enni sincs kedvük. Másnapra azután megjön az izomláz, amit úgy veszünk észre, hogy a kutyusnak „füle – farka lóg”, kedvetlenül, kötötten mozog, immel – ámmal eszik, akár még hőemelkedése is lehet, s még jó, ha nem társul hozzá egy alapos torokgyulladás. A gyalogtúra során előfordul, hogy erdei munkagépek által felszántott éles szélű fagyott tarajok vannak az út hosszában, amelyek felsérthetik a kutya lábát, letéphetik a farkas körmét, máskor a vastag hó tetejére fagyott vékony jégréteg szakad be a kutyusunk lábai alatt, és a kirándulás végére akár csontig is fűrészelheti azt. Mindezek indokolják, hogy téli kirándulások alkalmával is kéznél legyen a homeopátiás házipatikánk, melynek segítségével már az erdőben, vagy a síterepen elsősegélyben részesíthetjük kedvencünket, az alábbiak figyelembevételével:

A balesetek, a hirtelen fellépő vérzések (amelyek a fehér havon még súlyosabbaknak tűnnek), a gazdáknál nagy riadalmat okozhatnak, de a fájdalmas traumák az állatokat is szorongással, ijedtséggel töltik el. Amellett, hogy alaposan kivizsgáljuk a vérzés okát és megkíséreljük azt nyomókötéssel, elszorítással megszüntetni, és azt is mérlegeljük, hogy szükség van-e azonnali állatorvosi segítségre, elsősegélynyújtásként az alábbi homeopátiás szereket alkalmazhatjuk:

ACONITUM – Sisakvirág

Elsősorban a baleseti pánik, szorongás csökkentésére ajánlott szer, amit az esemény megtörténtét követően mihamarabb adagoljunk három-négy alkalommal 10-15 perces időközönként, közepes potenciában. E mellett ennek a szernek a meggypiros, artériás vérzésnél specifikus vérzéscsillapító hatása is van.

ARNICA – Arnika

Mindenféle friss vérzésnek, sérülésnek a legelső és legfontosabb homeopátiás szere. Ha sérülést követően felületi vérzés vagy hematóma (szövetközi vérömleny, ún. véraláfutás) jelentkezik és a sérült terület rendkívül érzékeny mozgásra, érintésre, vagy ha az állatnál a vérveszteség miatt nagyfokú gyengeséget tapasztalunk, mielőbb adagoljuk az Arnicat, közepes, vagy alacsony potenciában, akár óránként is, néhány alkalommal. Esetenként külsőleg az Arnica kenőcs, vagy az Arnica tinktúra hígított változata is javasolható.

HAMAMELIS – Varázsdió

A vénás, sötétvörös, szivárgó vérzések, és (vénás) hematómák szere. Már félig begyógyult sebek ismételt sérülését követően találkozhatunk ilyen jellegű vérzésekkel, továbbá idős, legyengült állatok esetében. Alacsony potenciában adagoljuk ezt a szert, fél – egy óránként néhány alkalommal. A sérülések azonban nem mindig járnak vérzéssel. Sokszor csak azt látjuk, hogy az erdőben cserkelő kutyánk sántikálva tér vissza körútjáról. Ha a mozgászavar oka valamilyen tárgy által okozott szúrás, akkor a Ledum (Mocsári molyűző) a megfelelő szer alacsony potenciában, naponta többször is. Ezt a szert szoktuk javasolni a szemgolyó sérülésekor, un. „boxer szem” esetében is. (A szemgolyó vérzéssel járó sérüléseire egyébként a Symphytum javasolt.) Ha viszont megrándult az állat valamelyik végtag izülete, és ez a sántaság oka, továbbá azt látjuk, hogy a fájdalom pihenés után, a mozgás kezdetét követően enyhül, mert a fájdalmas izület „bejáródik”, azonban a mozgás előrehaladtával, a fáradtsággal, (megerőltetéssel) arányosan ismét erősödik, akkor a Rhus toxicodendron (Mérges szömörce) adagolása javasolt, alacsony vagy közepes potenciában. Ez a szer a sérült izületi szalagok és tokok szere!

A meleg könnyít a beteg állapotán, amíg a hideg, nedves környezet, és a megerőltetés hatására súlyosbodnak a beteg tünetei. Ha izomlázra gyanakszunk, akkor tapasztalataim szerint igen jó, ha a Rhus txicodendron mellé Bryonia-t és Arnica-t is adunk naponta 1-2 alaklommal közepes potenciában, néhány napon keresztül. Ha pedig biztosan tudjuk, hogy melyik az a nap, amikor kutyánktól az átlagosnál nagyobb fizikai teljesítményt fogunk követelni, akkor az izomláz megelőzésére már a tervezett program előtt két nappal elkezdhetjük adagolni mindhárom szert, amit még a kirándulás napján és még további két napig folytatunk! A Ruta (Kerti ruta) nevű homeopátiás szert akkor adagoljuk alacsony potenciában, ha a csonthártya sérülésére (is) gyanakszunk (csonttöréskor a Symphytummal együtt). Az állat a sérülés ellenére folyton mozogna, mert állapotát a mozgás javítja, fájdalmait enyhíti (hasonlóan a Rhus toxicodendronhoz).

Dr. Mátray Árpád homeopata állatorvosnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)