Homeopátia
A homeopátia gyógynövényei
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Mátray Árpád  |  2013. november 14.

A homeopátia gyógynövényei

A homeopátia eszközei, gyógynövények.Elsősegély balesetek, vérzések esetére.


A hirtelen fellépő vérzések a gazdáknál nagy riadalmat okozhatnak, de az ezeket előidéző balesetek, fájdalmas traumák az állatokat is szorongással, ijedtséggel töltik el. Amellett, hogy alaposan kivizsgáljuk a vérzés okát és megkíséreljük eldönteni, hogy szükség van-e azonnali állatorvosi segítségre, elsősegélynyújtásként az alábbi homeopátiás szereket alkalmazhatjuk:

ACONITUM – Sisakvirág

Elsősorban a baleseti pánik, szorongás csökkentésére ajánlott szer, amit az esemény megtörténtét követően mihamarabb adagoljunk három-négy alkalommal 10-15 perces időközönként közepes potenciában. Emellett ennek a szernek a meggypiros, artériás vérzésnél specifikusan vérzéscsillapító hatása is van.

ARNICA – Arnika

Mindenféle friss vérzésnek, sérülésnek a legelső és legfontosabb homeopátiás szere. Ha sérülést követően felületi vérzés vagy hematóma (szövetközi vérömleny) jelentkezik és a sérült terület rendkívül érzékeny mozgásra, érintésre fájdalmasnak tűnik, ha az állatnál a vérveszteség miatt nagyfokú gyengeséget tapasztalunk, mielőbb adagoljuk az ARNICA-t. Javasolt az adagolása közepes vagy magas potenciákban programozott műtétek előtt már két-három nappal és a műtétet követően ugyancsak két-három napon keresztül, naponta 1-2 alakalommal. Külsőleg az ARNICA kenőcs, vagy a tinktúra hígított változata javasolható.

BELLADONNA – Maszlagos nadragulya

BELLADONNA adagolása indokolt közepes vagy magas potenciában, ha a sérült területről kiömlő vér forró, égővörös, gyorsan megalvad, a beteg lázas, hevesen zihál, pupillái tágak, tekintete ijedt, érverése erőteljes és peckelő.

BELLIS PERENNIS – Százszorszép

Fájdalmas, vérző, nyílt sérülések, zúzódások, kompressziós (összenyomódásos) balesetek. Bőrterületek vérzéses beszűrődése, kapilláris vérzések. Magzatburok eltávolítást követő vérzések, vagy olyan hematómák (vérömlenyek), amelyek hosszú idő óta nem gyógyulnak kellőképpen. Sokszor az ARNICA követő szereként adagoljuk. A mozgás javít a beteg állat állapotán. A BELLIS PERENNIS-t mindig alacsony potenciában adagoljuk, akár negyedóránként is, a hatás bekövetkeztéig.

CALENDULA – Körömvirág

Frissen szerzett szennyezett, fertőzött, harapott, zúzott, vagy régi, nehezen gyógyuló sebek esetében adagolhatjuk, de nyalási ekcémák vagy úgynevezett. hot-spot esetén is gondolhatunk rá. Adagolása szájon át alacsony potenciában, helyileg pedig hígított tinktúraként javasolt.

HAMAMELIS – Varázsdió

A vénás, sötétvörös, szivárgó vérzések, és (vénás) hematómák szere. Műtéteket, gyógyuló sebek ismételt sérülését követően találkozhatunk ilyen jellegű vérzésekkel, továbbá idős, legyengült állatok esetében. Adagolás alacsony potenciában.

LEDUM – Mocsári molyűző

A szúrt, hegyes eszközökkel ejtett sebek, rovarcsípések, rovarszúrások szere, amelynek adagolása azonban a szemgolyó sérülésekor (un. boxer szem) is ajánlott! Adagolás alacsony potenciában.

PHOSPHORUS – Sárga foszfor

Valamennyi nyálkahártya véralvadási zavarára visszavezethető vérzékenység esetén hatásos, de olyan hematómák (vérömlenyek) jelentkezésekor is indokolt az adagolása, amelyek jelentéktelen mechanikai behatásokra keletkeznek. Jelentősen csökkenthető a műtéti beavatkozások során fellépő vérveszteség, továbbá a műtéti előkészületekkel járó szokatlan környezeti hatások okozta szorongás a PHOSPHORUS preventív adagolásával. A PHOSPHORUS jelentős krónikus szer is, melyet megfelelő esetekben alkati kezelésre is alkalmazhatunk. Adagolása közepes, vagy magas potenciában ajánlott, napi vagy másnaponkénti gyakorisággal, alkati szerként hetenként vagy még ritkábban.

RHUS TOXICODENDRON – Mérges szömörce

A sérült izületi szalagok és tokok szere! A fájdalom a mozgás megkezdésével enyhül, mert a fájdalmas izület „bejáródik”, azonban a mozgás előrehaladtával, a fáradtsággal, (megerőltetéssel) arányosan ismét erősödik. A meleg ugyancsak könnyít a beteg állapotán, amíg a hideg, nedves környezet, és a megerőltetés hatására súlyosbodnak a beteg tünetei. Heveny sérüléseknél általában alacsony vagy közepes potenciában adagoljuk, naponta kétszer, háromszor, a javulás észleléséig.

RUTA – Kerti ruta

Akkor adagoljuk (alacsony potenciában), ha a csonthártya sérülésére (is) gyanakszunk (csonttöréskor a SYMPHYTUMMAL együtt). Az állat a sérülés ellenére folyton mozogna, mert állapotát a mozgás javítja, fájdalmait enyhíti.

SECALE CORNUTUM – Anyarozs

Az ellést követő involúciós (gyógyulási) folyamatok elhúzódásakor, a méhből származó, sötétvörös, barnás, bűzős, többnyire napok óta fennálló „pangó” vérzésre utaló tüneteknél javasolt az adagolása, alacsony potenciában.

STAPHISAGRIA – Tetűfű

Főként a friss, vágott műtéti sebek gyógyulását támogatja látványosan, de jól alkalmazható a fájdalmas varratok, kezdődő vadhússzerű képződmények (SILICEÁVAL együtt) kezelésére is. Alkalmas a hasi műtéteket követően a fájdalom miatt reflexesen leállt bélműködés újraindítására is. Alacsony vagy közepes potenciában adjuk, naponta többször, a kívánt hatás eléréséig.

SYMPHYTUM – Fekete nadálytő

Baleset következtében történő csontsérülés, törés, repedés esetén a sérült csontok szakszerű rögzítése mellett, a kezelés kiegészítésére és a gyógyulási folyamat meggyorsítására adagoljuk, alacsony vagy közepes potenciában Előnyösen befolyásolja a szemgolyósérülések, elsősorban a vérzések gyógyulását is.

VERATRUM ALBUM – Fehér zászpa

Bélvérzés, véres hasmenés (pl. kutyák parvovírus fertőzése), az állat nyálkahártyái fakók, végtagjai hidegek. A vérkeringés egyensúlyának teljes felborulása, ájulás, sokk veszélye fenyegeti az állatot. Adagolás: alacsony potenciában. (néhány alkalommal 10-15 percenként, majd egyre ritkuló időpontokban, az állapot javulásáig)

Dr. Mátray Árpád Mátray-Ház Kft. 06 30/9616-008;

mathomeo@vivamail.hunyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)