Homeopátia
A homeopátia lehetőségei társállataink gyógykezelésében
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. január 30.

A homeopátia lehetőségei társállataink gyógykezelésében

Az elmúlt évtizedekben mind a humán, mind az állatgyógyászat területén egyre szélesebb körben terjednek a megszokottól eltérő, alternatív, vagy az előbbiek kiegészítéseként alkalmazható, ún. komplementer gyógyítási eljárások. Ezek lényege többnyire az, hogy állat- és környezetbarát módon hatnak, és a beteg szervezet öngyógyító képességének erősítésével támogatják a gyógyulás folyamatát. Emiatt ezeket a módszereket szelíd gyógymódoknak is szoktuk nevezni.


Úgy gondolom, hogy e módszerek megismerése illetve az elterjesztésük iránti vágy a kemikáliák, szintetikus gyógyszerkészítmények -"gyógyító mérgek" - világában élő ember számára egy magától értetődő, egészséges reakció. Ma már köztudott, hogy a maguk idejében forradalmi áttörést jelentő antibiotikumok, szulfonamidok, szteroidok vagy más hormonhatású készítmények rendszeres, rutinszerű alkalmazása során a kétségkívül kedvező gyógyító hatás mellett számos más, sok esetben előre ki sem számítható káros mellékhatás (pl. allergia) következményeivel is számolnunk kell. Szélsőséges esetekben az is bekövetkezhet, hogy az alapbetegség tüneteinek megszüntetésével párhuzamosan - a legjobb szándék és szakmai felkészültség mellett is - az adagolt gyógyszerek mellékhatásainak következményeként új betegségek kialakulásának feltételeit teremtjük meg betegeinkben. Ezek a - ma még talán sokan úgy gondolhatják elkerülhetetlen - gyógyszer-mellékhatások egyaránt csökkentik a haszonállatok árutermelő és szaporodásbiológiai képességeit, a versenyzésre használt egyedek teljesítőképességét és megrövidíthetik a - sok ember számára egyetlen vigaszt jelentő - társállatok életét is. Élelmiszertermelő gazdasági haszonállataink szervezetében felhalmozódva pedig ezek a gyógyszerek és bomlástermékeik megmérgezhetik magát az embert is! A gyógyításnak e nem kívánatos velejáróit tudjuk elkerülni, vagy nagymértékben csökkenteni az alternatív és komplementer gyógymódok alkalmazásával, melyek egyike a homeopátia.

Mi a homeopátia?

A homeopátia egy különleges diagnosztikus és terápiás módszer, amely során meghatározott elvek alapján kiválasztott, homeopátiás gyógyszergyárakban, speciális eljárással, természetes alapanyagokból (növények, állatok, ásványok) előállított gyógyszereket használ a homeopata orvos, állatorvos. A módszert - mely a klasszikus orvostudomány egyik ága - már Hippokratész is alkalmazta, az újkori homeopátia alapjait azonban Samuel F. Hahnemann német orvos - gyógyszerész rakta le, az 1700-as évek utolsó évtizedében. A homeopátia elsősorban nem a betegség tüneteinek elnyomására, azok megszüntetésére törekszik, hanem a kóros tüneteket előidéző belső (idegi, lelki, anyagforgalmi, stb.) és külső okok felszámolása az elsődleges célja. Nem a betegséget, hanem a beteget, annak alkatát kezeli, s ha ez sikerül a betegség tünetei is megszűnnek, a beteg meggyógyul. Természetesen egy ilyen jellegű gyógyítási eljárás során az állatorvos - a beteg állat rendkívül alapos vizsgálata és a legapróbb részletekre is kiterjedő megfigyelése mellett - nem nélkülözheti az állat gazdájának, gondozójának alapos, minden részletre kiterjedő beszámolóját sem.

A homeopátiában az alkati szereket többnyire az idült, régóta fennálló, a beteg állat szervezetének egészét befolyásoló kóros folyamatok leküzdésekor adagolja az állatorvos, s ezek a szerek, minthogy a kezelt állat alkatától függően kerülnek meghatározásra, azonos betegségtüneteket mutató állatok esetében sem mindig egyformák. Előfordulhat azonban, hogy hirtelen fellépő, heveny betegségek esetén (sérülések, görcsök, hasmenés, székszorulás, ellés, tejhiány, stb.), a szakszerű állatorvosi beavatkozásig is gyors és hatékony elsősegélyre lehet szükség. Ilyenkor célszerű a korábban már eredményesen alkalmazott, jól bevált indikációjú szereket adni, amit a gondos gazda homeopátiás házi patikájából adagolhat kedvencének.

junior7.jpg

Hogyan hatnak a homeopátiás szerek?

A szerek hatásmechanizmusát még ma sem ismerjük pontosan. Egy biztos, hogy szemben a szokásos gyógyszerekkel, a homeopátiás szerek nem anyagi szinten hatnak. Biofizikusok ma is intenzív kutatásainak eredményei arra utalnak, hogy bizonyos, a vizes oldatokban ható quantum mechanikai törvényszerűségek érvényesülnek a homeopátiás szerek és az élő szervezet kapcsolatában akkor, amikor a szerekben elektromágneses hullámok formájában mérhetően jelenlévő információk kapcsolatba lépnek a beteg - és csak a beteg - szervezet sejtjei, szövetei által kibocsátott hullámokkal. Többek között ezért nincs mellékhatásuk s a kezelt állatok szervezetében káros maradványokat sem képeznek, hiszen nem anyagi szinten hatnak. Emellett edzik az állat szervezetét, mert stimulálják annak immunrendszerét is. Használatukkor - az előírt adagolás mellett - nem alakulhat ki allergia, könnyen adagolhatók, s ami nem utolsó szempont, hogy olcsóbbak, mint a hagyományos gyógyszerek.
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)