Kutyás szervezetek
Ebek, perek, helyzetek...
A helyzet változatlan(?)
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2010. március 12.

Ebek, perek, helyzetek...

Az elmúlt évben igyekeztünk utána járni, hogy mi lesz a következménye az évtizede húzódó ebpolitikai pereknek. Mi lesz, most, hogy a Legfelsőbb Bíróság kihirdette döntését? Kit hogyan érint? Mi lesz a magyar kutyásokkal? Ahogy az elmúlt években a rendeletet különböző szervezetek különbözőképpen értékelték, ugyanúgy a Legfelsőbb Bíróság döntését is mindenki másképpen magyarázza. Több etsz-t is megkerestünk, hogy ők is mondják el, hogyan értékelik a kialakult helyzetet.


 

Elsőként a Hungária Basset Hound Klub képviselőjét Juhász Katalint kérdeztük.

Milyen lehetőségeik vannak az elismert tenyésztő szervezeteknek most, hogy megszületett a bírósági ítélet? Ez volt a felvezető kérdésünk 2009 őszén.

- Az FVM nem szerzett érvényt a saját maga által alkotott rendeletnek, amely a mai napig érvényben van, amely szerint az etsz-ek feladatai közé tartozik a fajtatiszta ebek tenyésztési programjának kidolgozása, elismertetése és végrehajtása, törzskönyvezés és teljesítményvizsgálat végzése vagy végeztetése. Semmi nem változott az ebtenyésztés területén. A tenyésztők nem a törvényben leírtak szerint járnak el, továbbra is a MEOE felé adják be az alombejelentőjüket és tudomásul veszik, hogy az ott kiállított regisztrációs lap egy magánokirat, azt hatóság nem ellenőrzi, nem igazolja hitelességét és nem helyettesíti a jogszabály alapján kiállított hiteles államilag elismert Magyar Ebtörzskönyvet. A dolog ott sántít, hogy bármilyen magánokiratot, magántörzskönyvet, csak egy igazoltan hiteles okirat alapján lehetne kiállítani, amit az etsz-ek adhatnak ki. A fajtatiszta kutyáknak, ahogy az embereknek is, kell egy hivatalos „Születési Anyakönyvi Kivonat” ami alapján aztán azt állítatnak ki, amit akarnak, jogosítványt, lakcímkártyát. Az etsz nem tesz különbséget tag vagy nem tag között, és a tizedébe kerül a Magyar Ebtörzskönyv, mint a MEOE által kiadott regisztrációs lap. De ha ez a magyar ebtenyésztőknek megfelel és elégedettek ezzel, mi nem sokat tehetünk ellene. Történtek próbálkozások a MEOE-val való együttműködésre. A HBHK több MEOE által foglalkoztatott bírót kért fel az általunk szervezett kiállításokon küllembírói feladatok ellátására, akik a meghívásunkat elfogadták. Valamennyien meg voltak elégedve a szervezéssel, európai színvonalúnak minősítették rendezvényeinket. Több alkalommal kértük az együttműködésre a MEOE vezetőségét. Mindig elodázó válaszokat kaptunk. Mi törzskönyvezünk, de az államilag elismert törzskönyvet az FCI nem ismeri el. Az etsz-nél megszerzett és kiadott tenyész és munkavizsga eredményeket a MEOE keretein belül működő Basset Klub (alakult 2003-ban) szintén nem ismeri el.

Mit tehetnek?

- Mi, a Hungária Basset Hound Klub (HBHK), a 12 éven át minden meghirdetett programunkat – ami nem volt kevés - a fent említett helyzet figyelmen kívül hagyása mellett megtartottuk, hacsak az időjárás nem hiúsította meg. Nagyon sok munkát fektettünk az elmúlt idő alatt a klub sikeres működése érdekében, és nagyon sok aktív segítőnk volt mindezidáig, reméljük, hogy ez a későbbiekben sem változik. Aki figyelemmel kísérte, láthatta a Kutya szövetség hasábjain, valamint a klub honlapján is visszanézhető, a www.bassetclub.hu weblap címen. Mivel, a MEOE nem engedélyezi most már az általa foglalkoztatott bíróknak, hogy az elismert szervezeteknél bíráljanak, így több alkalommal az USA-ból, Németországból hívtunk fajtaspecifikus bírót. A közelmúltban német testvérklubbal kötöttünk megállapodást, ami új irányt adhat a működésünknek. A vezetőségem azt az elvet vallja, hogy amit vállaltunk, azt meg kell csinálnunk, a klubtagjainkat nem hagyhatjuk cserben. Az emberi találékonyságon múlik csak, hogy kitaláljuk magunknak, hogy hogyan tovább… Nagyon sok klubtagunk van, nem mindenkit érdekelnek a kiállítások, hanem inkább a kutyás közösségi élet iránt van érdeklődésük. Nagyon színesek, változatosak a programjaink, tavasszal, ősszel megtartjuk a tenyész-, és munkavizsgánkat, ekkor a szabadban főzünk is, télen és tavasszal közös sétára megyünk. A lehetőségeink semmivel sem több, mit 12 évvel ezelőtt, de példánk mutatja, hogy nemcsak az jelenti a kutyázást, hogy elszaladunk a kiállításra, nyerünk, vagy nem nyerünk, szidjuk a bírókat vagy egymást, azután rohanunk haza. Van másfajta kutyás élet is, amikor az ember felhőtlenül, szeretetben töltheti a szabad idejét a kutyájával, és gyönyörködhet abban, hogy a kutyája milyen jókat játszik a fajtatársaival, közben kicserélheti tapasztalatait más gazdákkal, és a nap végén élmény dús, jóleső fáradtsággal térhetnek haza.

Juhász_Kati.JPG

 

Folytassuk egy másfajta etsz-szel, a Hungária Komondor Klub a MEOE-vel karöltve éli mindennapjai. Udvardiné Lukács Ilona 20 éve a klub elnöke:

 - Természetesen csak a MEOE-n belül működő elismert tenyésztő szervezetekről tudok beszélni. Úgy gondolom, hogy nekik azóta mióta etsz-ként működnek minden lehetőségünk meg volt MEOE-n belül, csak élni kellett vele. Kezelhették az alombejelentéseket, ellenőrizhették az adatokat, nyilvántartásokat vezethettek, betekintést nyertek fajtájukkal kapcsolatos területekre. Rendezvényeket szervezhettek, bírókat kérhettek, tenyészszemléket szervezhettek, s általában, mint egy fajtát gondozó szervezetek, kizárólag az ő iránymutatásaikat lehetett figyelembe venni. A két magyar fajtás etsz-tel, mint a Hungária Puli Klub és a Hungária Komondor Klub, egyetlen problémánk volt az elmúlt években, hogy a mi származási lapjainkon is ott volt a felirat, hogy „Államilag nem elismert származási lap", és ezt hiába kifogásoltuk, az előző elnökségnél sem sikerült elérni, hogy lekerüljön róla. De az Apeh akciója többet ártott nekünk, mint az elmúlt egy évtized, az összes gonddal együtt is – utal az elnök arra, hogy októberben az Apeh zárolta a MEOE összes számláját. - Az eltelt tíz évben annyi retorzió érte már ezt az egyesületet, hogy meg vagyunk edződve. Bár ez övön aluli ütés volt, mégis bízom benne, hogy győz majd az igazság, az egyesület és a szervezetei visszakapják pénzüket és helyreáll a rend. Természetesen egy ismételten ellehetetlenítő lépést nagyon nehéz kezelni, de ebben a helyzetben mindenkinek együtt kell sírni, s ha majd lehet együtt nevetni. Szerencsére ebben úgy gondolom nincs is széthúzás, mindenki tudja, hogy a jelenlegi helyzetet közösen kell kezelni a megoldásig. Persze ez sok problémát okoz, hiszen bérek kifizetése, irodák fenntartása, közüzemi díjak fizetése és még sorolhatnám, mind-mind pénzbe kerül. A kutyások nem engedik, hogy egy 110 éves múlttal rendelkező Egyesület széthulljon. Ez az ország érdekével is ellentétes, hiszen mint tudjuk a MEOE elnyerte a 2013. évi világkiállítás rendezési jogát, ami úgy gondolom, hogy Magyarország hírnevét is erősíti.

Udvardi_Ica.JPG

Szegvári Ferenc, a Magyarországi Német Juhászkutya Klub elnöke szerint a kutyás kérdések a rendszerváltás óta nincsenek megoldva. Az elnök és a németjuhász kutyák közötti szerelem nem új keletű dolog.

- Az első kutyát tizenéves koromban a szünidőben megkeresett pénzemből vettem. Elkezdtem versenyezni vele, kiállításokra jártam és az életemben ezek olyan szép élményeket voltak, amit ma is minden fiatalnak meg kellene ismernie – kezdte a Magyarországi Német Juhászkutya Klub (MNJK) elnöke. Az MNJK a német juhászkutya magyarországi fajtaegyesülete az anyaországi egyesület, a Verein für Deutsche Schäferhunde (SV) szakmai felügyelete alatt irányítja a fajta hazai tenyésztését, kiképzését és tartását. Tevékenységének elismeréseként tagja a Német Juhászkutya Egyesületek Világszövetségének (WUSV), az eltelt több, mint 20 esztendőben, hazai és nemzetközi szinten egyaránt komoly elismerést szerzett a magyar kinológiának. - Max vom Stephanitz lovaskapitány 110 évvel ezelőtt, egy olyan intelligens kutyafajtát „álmodott meg” és társaival tenyésztett ki, amelyik úgy külsőleg, mint belsőleg olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek alapján az egyedek széles körben alkalmazhatóak. Mai szóval élve adott volt egy hardver - a farkas a megjelenésével -, amit a természet több évezreden keresztül tesztelt és ebbe képzelte bele a juhászkutya szoftvert. Évszázadokon keresztül emberek, nyájak mellett olyan populációkat alakítottak ki, amelyek magas szintű idegrendszeri tevékenységet mutattak, hiszen ragadozó létükre az ember érdekében őrizték a növényevő nyájat. Az MNJK alapítói a 80-as években gondoltuk úgy, hogy elég volt ebből a mindenféle fajtát összeszorító rendszerből és az európai minta alapján, amit az FCI is preferál, Magyarországon is önálló egyesületek megalakulásával szövetségi rendszert akartuk kialakítani, hogy mindenki önállóan tudja kezelni a maga fajtáját. Ez az elképzelésünk meghiúsult, az oka pedig az volt, hogy a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete megőrizve pártállami monopóliumát, minden fajtát egy kalapba kényszerített, – mondta az elnök.

- A MEOE jelen pillanatban az érvényben lévő hatályos jogszabályok, a megszületett Alkotmánybírósági határozatok és Legfelsőbb Bírósági ítéletek következtében a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által megerősítve nem foglalkozhat fajtatiszta ebekkel. Ez épp úgy igaz a németjuhász kutyára, mint az összes többi, szám szerint 53 államilag elismert tenyésztő szervezetbe (ETSz) tömörült fajtára, – folytatta Szegvári úr. - Miszerint a MEOE azt vívta ki magának, hogy csak a keverék kutyákkal foglalkozhat. A fajtiszta ebek tenyésztését, kiállítását, tenyészminősítését, törzskönyvezését, a törzskönyvből származási lap kiadását folytatni csakis ETSz-nek van joga. Ennek gyakorlati értelme, hogy államilag elismert, szakmailag ellenőrzött és az egyesületi hobbitevékenység eredményeként megszületett kölyökkutyák igazolt fajtatisztaságához, kétség ne férhessen. A hatályos jogszabályok szerint az eb törzskönyv és a származási igazolás közokirat, az állam részletesen szabályozta, hogy ki és milyen formában vezetheti és állíthatja ki. A Legfelsőbb Bíróság ítéletében is leszögezte, hogy a MEOE olyan módon sem jogosult a származási lapot kiállítani, ha rávezeti, hogy államilag nem elismert. Az ebtenyésztés, mint tevékenység tehát folytatható állami elismerés hiányában is, de a fajtatisztaságot hitelesen igazolni és arról közokiratot kiadni csak az arra feljogosított ETSz-nek van jogosultsága. A MEOE tevékenysége eredményeként létrejövő egyedek fajtába sorolása és fajtatisztaként való feltüntetése megtévesztő és jogsértő. A MEOE saját kimutatásai alapján is évente több tízezres, korábban százezres nagyságrendben állít ki származási igazolást, amelynek kizárólagos aranyfedezete az FCI elismerése, jóllehet a MEOE már a rendszerváltás óta nem rendelkezi kizárólagos és országos hatáskörrel, amit az FCI-vel anno kötött szerződése feltételez. Úgy tűnik, hogy a MEOE már jó ideje az érintett szak- és közigazgatási szervek hallgatólagos együttműködésével vezeti félre a világot, mert az FCI működési szabályzata szerint tag csak az lehet, aki az adott ország, megfelelő hivatalos szervétől a tevékenységére elismeréssel bír, és neki ilyen nincs, nos ennek egyértelmű megfogalmazása és megfelelő szinten, valamint módon történő közlése még mindig várat magára. – összegezte véleményét az elnök. Hogy az állattenyésztési hatóságoknak van-e joga az államilag el nem ismert hasonló tevékenységet folytató szervezetek ellenőrzésére, esetleges bírságolásra, a válasz: igen.

Az MNJK elnökétől megtudtuk: a bírságnak nincs akadálya, ha a vonatkozó hatályos jogszabályok bármely előírását megszegik az államilag el nem ismert szervezetek, amelyek az államilag elismert szervezetekhez hasonló tevékenységet folytatnak azt állítva, hogy mindezt a fajtiszta ebek érdekében végzik. Ez utóbbi állításnak büntetőjogi következménye is lehet. Ha a rendeletalkotó tíz évvel ezelőtt elkezdett volna következetesen bírságolni, akkor ma nem volna semmiféle ügy. De, mivel ezt általunk nem ismert okok következtében nem tette, így a jogkövető kutyások, tehát a mi feladatunk feltenni az i-re a pontot, és ehhez minden alkalmat és eszközt meg is ragadunk és a segítséget, mint pl. e cikk megjelenése is megköszönjük. Hosszú éveken, sőt évtizedeken át jóhiszeműen, jogkövető módon követtük az eseményeket és mindig minket vágtak arcul, mert nem mi voltunk a monopólium, mi nem juthattunk jogos bevételeinkhez, mert azoktól valakik, valakik segítségével mindig megfosztottak, jóllehet mi csak a „rongylabdánkkal” szerettünk volna focizni a grundunkon. De, mivel semmibe vették jogos elvárásainkat, most és a jövőben már, mint jogkövetelők lépünk fel azok érdekében, akik ebben az elrontott demokráciában, ahol anyagi és erkölcsi ellehetetlenítés folyik, még áldoznak a hobbijukra és e téren is megvezetik őket. Ez számunkra elfogadhatatlan.

Idealistának tartanak, de ez nem baj, mert így lehet csak álmodni nagyot és kitűzni emberi célokat. Talán ennek is tulajdonítható az, hogy az MNJK tagsága magas szintű tevékenységet folytatva felnőtt a fajtanemesítés feladatához. Arra a kérdésre, hogy a kutyákra jut ideje ennyi jogi hercehurca mellett már csak ennyit tudott mondani: - Azért kezdtem el az egészet, hogy megfelelő körülmények között lehessen kutyázni, és egyszer talán sikerül is elérni. Ezért dolgozunk, és ezért nem adjuk fel. Arra azért mindig ügyeltem, hogy gyakorlati síkon is megmérettessem magam, így sikeresen vezettem fel kutyát a „Siegeren”, sajáttenyésztésű kutyám Bavaria Dia kitűnő 1. helyet ért el a 2003. évi Főtenyészszemlén, a szintén saját tenyésztésű Bavaria Pax (Jágó)-val sikeresen szerepeltünk a 2007-es WUSV munkakutya világbajnokságon.

Bavaria Pax.JPG

De visszatérve a fő témára, az igazi cél, a távlati terv a Magyar Kinológia Kamara létrehozása, amelynek igénye már 1998-ban megfogalmazódott. Ebben lenne egy állattenyésztési-, egy állategészségügyi-, és egy állatvédelmi szekció, a negyedik eleme pedig ezeknek a szakterületeknek az oktatása lenne, ami már az iskolában elkezdődhetne. Az előkészítő lépéseket már megtettük és „csodával határos”, hogy a különböző parlamenti pártok egyetértésével találkozott törekvésünk, jóllehet a megvalósulás már a jövő kormányzatának idejére fog esni.

Fekete Lucanyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)