Tenyésztésről általában
Hans Müller - az egészséges kutyák híve
Interjú a Pozsonyi Világkiállításon
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Szegál Tamás  |  2010. február 21.

Hans Müller - az egészséges kutyák híve

Az FCI svájci elnöke minden különösebb felhajtás nélkül végezte bírói munkáját a 2009-es pozsonyi World Dog Show világkiállításon. A legkiválóbb rhodéziai ridgeback-ek kiválasztása után a nyilatkozatoktól általában elzárkózó Hans Müller röpke interjút adott a Kutya Szövetség lapjának, melyben messze elkerülte a diplomatikus közhelyeket.


Mennyire elégedett a pozsonyi világkiállítással?

Ha meg nem is döbbentem, de legalábbis meglepődtem, hogy milyen hatalmas és színvonalas eseményt hoztak tető alá a szlovák kutyások. Egy ilyen, viszonylag kis klubtól, mint az övék még nagyobb teljesítmény ez. Sokan arra számítottak, hogy a gazdasági válság miatt az idei World Dog Show is gyengébb lesz a szokásosnál, de mindenkinek kellemesen csalódnia kellett, hiszen húszezer feletti kutyával nemcsak, hogy hozta a korábbi nagyságrendet a kiállítás, de kétségtelenül új viszonyítási alapot is teremtett. Nálunk Magyarországon sokan panaszkodnak rá, hogy hanyatlik a kutyás élet, egyes nagy múltú fajták teljesen visszaszorultak.

HM1.JPG

Tapasztal hasonlót világviszonylatban?

Nagy általánosságban nem ez a helyzet, világszerte továbbra is egyre bővül a kutyások, klubok száma, tagsága. Ugyanakkor vannak országok, ahol csakugyan nem olyan rózsás a helyzet. Ennek számos oka van, többek közt a helyenként túl szigorú nemzeti szabályzások, nehézkes rendelkezések. De a világgazdasági helyzet sem kedvez nekünk, így azokban az országokban, ahol erősebben jelentkezik a válság, visszaesés tapasztalható. Erre cáfol rá a Pozsonyi kiállítás.

A felvezetett kutyák is az elvárt minőséget hozták?

Természetesen számtalan kiváló kutyával találkozhattunk Pozsonyban, nyílván itt is születtek legendák, akikről később még sokat beszélünk. Ugyanakkor nem lennék teljesen őszinte és korrekt, ha elhallgatnám, hogy olyan dolgokat is tapasztaltam, amiken szerintem változtatni érdemes.

A kutyákkal vagy a bírálatokkal kapcsolatosak ezek az észrevételei?

Mindkettővel, és aki kicsit utánagondol, rájön, hogy ezek szorosan összefüggenek egymással. Természetesen a bírálat hatása az erősebb; hiszen ez szabja meg többek közt a tenyésztési trendeket. Röviden: amilyen kutyákat díjaznak, előnyben részesítenek a bírók, olyanokkal próbálnak meg a továbbiakban előrukkolni a tenyésztők. Nem kell említenem, hogy a címek, eredmények mennyire fontosak egy kennelnek, így a jó referenciák érdekében a megszabott irányba haladnak. Ennek kijelölésében játszik meghatározó szerepet az FCI.

Konkrétumokat is említene?

Természetesen. Itt van például a túlzások kérdése. Ezeket a szőrzet vagy a bőrösség tekintetében is észrevehetjük, de a kevésbé szakavatott olvasók kedvéért inkább a testméretet hoznám fel példaként. Aki folyamatosan követi a kutyás életet, az biztosan észreveszi, de aki csak időről időre foglalkozik vele, az is láthatja, hogy az egyes kutyafajták folyamatosan változtatják méreteiket. Az elmúlt időszakban tapasztalhattuk, hogy a nagy kutyák egyre nagyobbak, míg a kicsik egyre kisebbek lettek.

HM2.JPG

De hol van ennek a vége?

Mielőtt leültünk volna beszélgetni, rhodéziai ridgeback-eket bíráltam. A ringben valóságos óriások vonultak fel, de mégis meddig kellene még nőniük? Ki szabhatna gátat a túlzásoknak, ha nem éppen maga az FCI elnöke? Egyértelmű, hogy nekem ebben személyes felelősségem van, és küldetésemnek is tekintem, hogy elindítsam a változást, ami a természetesség, az egészségesség felé mutat. Jó ideje dolgozom, dolgozunk már ezen. Mert a túlzás egyenes út a betegesség felé, és a „rossz irányban” tenyésztett kutyák nemcsak betegek lesznek, de egyre kevésbé tudják végrehajtani azokat a feladatokat, amelyek ellátására eredetileg szánták őket. Az FCI az egészséges kutyák híve, mi kezdeményezzük a változást, de nem csak rajtunk múlik. Az FCI csak kereteket ad, sok múlik az egyes országok helyi szabályzásán is. Jó együttműködéssel lehet csak eredményeket elérni.

Mikor fogjuk meglátni a kutyákon a változást?

Ez nem megy egyik napról a másikra, annyi biztos. Az iránymutatásokat át kell vennie a bíróknak is, és mindezt érvényesíteniük kell a versenyeken. Fokozatos, hosszú folyamat lesz. Mindez az FCI hivatalos csatornáin keresztül is zajlik, de a személyes találkozásokat sem hagyom ki, hogy ezekről a témákról beszélgessek a bírótársakkal. Egy ilyen világkiállítás kivételesen jó alkalom erre; mindenki egy helyen van, minden adott az eszmecseréhez. Mindent összevetve azonban korántsem beszélhetünk arról, hogy válságban lenne a kutyázás, vagy, hogy drámai gondokkal kellene szembenéznünk. Egyszerűen csak haladnunk kell a korral, úgy kell őrizni a hagyományokat, hogy közben ne utasítsuk el a legújabb tudományos eredményeket, modern szemléletet.

Szegál Tamás

fotó: Tóth Tamásnyitókép: Tóth Tamás

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)