Kiképzés, kutyaiskola
Társaink jóban-rosszban
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Czéher György  |  2013. november 19.

Társaink jóban-rosszban

A Rendőrségen belül igen sokfajta speciális kiképzésű kutyát alkalmaznak, amilyenek például a nyomkövető, szagazonosító, kábítószer-kereső, hullakereső és járőrfeladatokat ellátó kutyák, illetve használják az ún. általános rendőrkutyát, melyek feladata elsősorban a nyomkövetés és a járőrözés feladatkörét fedi le.


A Rendőrség Különleges Szolgálatok Parancsnokságán belül működik a Terrorelhárító Szolgálat, a Tűzszerész Szolgálat és a Pénzkísérő Szolgálat, melyek közül az első két helyen alkalmaznak szolgálati kutyákat. A tűzszerészeknél robbanóanyag-kereső kutyákat alkalmaznak. A Terrorelhárító Szolgálatnál (TESZ) pedig „speciális elfogó” minősítésű kutyákkal dolgoznak; ezekről a kutyákról, erről a szolgálatról beszélgetünk H. János r. zászlós barátommal, aki a terrorelhárító szolgálat kutyás csoportjának tagja.

Egyszerre csak egy kutya dolgozhat 

Hogyan jött létre a TESZ?

Magyarországon a speciálisan terrorelhárításra kiképzett rendőri egységek bevetése iránti igény 1972-ben jelentkezett, abban a „nemzetközi bűnüldözési atmoszférában”, melyet a müncheni olimpián történt vérengzés, illetve a hazánkban ugyanebben az évben bekövetkezett balassagyarmati túszejtés hatása alakított ki, hiszen ezek az események tették nyilvánvalóvá, hogy a hagyományos kiképzésű állományon túl szükség lehet speciális alakulatok bevetésére is. A kezdeti másfél évtized tevékenységei után alakult meg a Komondor Kommandó, ahol elsőként alkalmaztak ezen a területen kutyákat. 1991-ben átszervezték az egységet, mely a továbbiakban a Rendőrség Különleges Szolgálata néven tevékenykedett, majd 1998-ban Terrorelhárító Szolgálat néven integrálták az egységet a Készenléti Rendőrség állományába. A jelen helyzetben kizárólagos végrehajtási jogkörrel rendelkezünk terrorcselekmények, légi jármű, vasúti, vízi, közúti, tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítésének, valamint emberrablás bűncselekmény elkövetésének megszakítására. Ezeken kívül a kiemelt, súlyos bűncselekményeket elkövető fegyveres vagy felfegyverkezett személyek, illetve kóros elmeállapotú ön- és közveszélyes személyek elfogását hajtjuk végre, melyek közül az utóbbi két esetben kerülhet sor szolgálati kutya alkalmazására.

Kérlek, mesélj a kutyák alkalmazásáról!

Elég ritkán kerül sor speciális elfogó minősítésű kutya alkalmazására, aminek oka a Rendőrségi Törvényben keresendő. A szolgálati kutya alkalmazása póráz és szájkosár nélkül – súlyosság szempontjából – közvetlenül a fegyverhasználat alatt található. A kényszerítő intézkedések fokozatosságának elvét kötelesek vagyunk betartani, ami a gyakorlatban úgy jelentkezik, hogy az elzárkózott fegyveres bűnöző a szakszerű felszólítás hatására – ez magában foglalja a rendőri egység határozott felszólítását, melyet pszichésen közben tovább erősít a szolgálati kutya ugatása és a háttérben villogó kék fény – többnyire megadja magát. Ez kutyás szempontból sem véletlen, hiszen a kiképzés során különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szolgálati kutya a felszámoló csoport részeként a bűnöző búvóhelyét csendben, rejtőzködve közelítse meg, és csak a felszólítás megkezdésekor kezdjen erőteljes fenyegető hangot adni.

Egyszerre egy kutyát alkalmaztok, vagy szokás többet is?

Egy feladatra vihetünk több kutyát is, de a felszámolásban egyszerre csak egy kutya dolgozhat, ilyenkor a másikat a bűnöző lehetséges menekülési útvonalának, illetve a területnek a lezárására vesszük igénybe. Ennek az oka, hogy csak olyan végletesen domináns karakterű kan kutyák alkalmasak erre a feladatkörre, melyek nem tűrnek meg másik kutyát maguk körül. Hogy mindenki értse, miről van itt szó: ha esetleg egyszerre két kutyát küldenénk be egy konkrét helyszínre (bár ezt soha sem tennénk meg), akkor a kutyák először egymással küzdenének meg, majd a győztes kan végrehajtaná a feladatot…

Most már kezdem érteni, hogy sokkal összetettebb a munkátok, mint azt eddig gondoltam volna. Foglald röviden össze, kérlek, hogyan álltok neki egy feladatnak éles helyzetben!

Természetesen ezzel kapcsolatosan nem mondhatok el mindent, de általánosságban a speciális elfogó kutya feladata az elzárkózott fegyveres bűnöző önálló felkutatása és elfogása. Általában rendelkezünk információval a célhelyszínről, ami azért fontos, mert nekem, mint kutyavezetőnek, nemcsak a szolgálati kutya alkalmazása, hanem a helyszínen lévő házőrző kutyák kezelése is a feladataim közé tartozik. Ahhoz, hogy kutyát alkalmazhassak, először el kell távolítanom a munka elvégzését akadályozó idegen kutyákat. Mivel csoporttársaimmal állatbarátok is vagyunk, igyekszünk a lehető leghumánusabban végrehajtani ezt a feladatot. Véleményem szerint a házőrző kutya csak a munkáját végzi, nem tehet róla, hogy a gazdája bűnöző. Ezért is örülök annak, hogy bár az elmúlt évek során jó néhány esetben hajtottam végre ilyen feladatot, mégsem okoztam maradandó kárt egyetlen ilyen kutyában sem. A kutyavezető a felszámoló csoport részeként tevékenykedik, és csak a helyszínen lévő műveletirányító parancsnok utasítására alkalmazza a kutyát. Amennyiben a zárásban van igénybe véve, és az elkövető szökni próbál, nincs idő engedélyt kérni. Ekkor a törvénynek megfelelően, de önállóan dönthet, hogy indítja-e a kutyát. Fontos, hogy minden esetben kijelölnek egy felszámolót, aki a kutyás biztosítója lesz a feladat során. Ennek az oka, hogy a kutyás jóval védtelenebb, mivel a kutya irányítása részben leköti a figyelmét, illetve a fegyverhasználat is körülményesebb úgy, hogy fél kézzel a pórázt tartja. Nem tud olyan sebességgel lereagálni egy esetleges támadást, mint egy felszámoló, így kijelölnek mellé egy társat, aki védi őt és a kutyáját.

Ha biztos a fogás, nem történik baleset

Hogyan kaphat valaki kutyát, hogyan zajlik a kutyák és a kutyavezetők kiképzése?

A kutyát és a vezetőjét öt hónapos tanfolyam alatt, együtt képzik ki. Az iskolában dolgozó kiképzőknek jó szemük van a kutyákhoz: már az elején látják, hogy melyik kutyának van esélye elvégezni a tanfolyamot, de nemritkán a jelentkező több kutyával kezdi el a képzést, és a legjobbat veszi fel a végén. Azokból a kutyákból, amelyek kiesnek menet közben, még lehet nagyon jó járőrkutya. A kiképzők dolga ezt figyelemmel kísérni, bár nagyon rossz érzés lehet 1-2 hónap munka után kutyát cserélni. Nekem szerencsém volt: azzal a kutyával vizsgáztam, amelyet az első napon kaptam, bár hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem volt „szerelem első látásra”. Az első benyomásom az volt, hogy egy ronda, fekete, tépett fülű kutya habzó szájjal rágja a rácsot – mondtam is, hogy nekem ez a kutya nem kell. A kiképzők pedig közölték velem, hogy de igen, mert ez a kutya képes elvégezni a képzést. Igazuk lett!

Mondanál további részleteket a kiképzésről?

Az öt hónapos képzés első három hónapja ugyanaz az alapképzés, amelyet a járőrkutyák is kapnak. Fegyelmező, ügyességi, őrző-védő feladatok a kutyával, a vezetőnek pedig elméleti, jogi oktatás, állat egészségügyi ismeretek stb. Természetesen a gyakorlati képzésen van a fő hangsúly. Az őrző-védő képzés során a kutyavezető megvédése az elsődleges. Ekkor tanulja meg a kutya az alapvető dolgokat, pl. hogy szájkosárban ne harapni akarjon, hanem tanuljon meg ütni. Fontos, hogy a képzés alatt a kutya és a vezető együtt tanulja meg a szakmát. A képzés alatt összeszoknak, kialakul a megfelelő kapcsolat, aminek köszönhetően képessé válnak harmonikusan együtt dolgozni. Mindez csak a kiképzők szigorú felügyelete alatt érhető el. A legegyszerűbb fegyelmező gyakorlatokat is figyelemmel kísérik, és irányítják a képzést. Amit az ember itt elront, azt a későbbiekben már nagyon nehéz „kivenni” a kutyából. Az első három hónap alatt kiderül, hogy melyik kutyával érdemes nekiindulni a speciális képzésnek. Eddigre a kutya elsajátította, amit egy járőrkutyának tudnia kell, a gazdája pedig befejezte az elméleti képzést. A következő két hónap alatt csak gyakorlati képzés zajlik. A kutyákat hozzászoktatják, hogy bármilyen időjárási vagy fényviszonyok mellett dolgozzanak. Vannak éjszakai képzések, rengeteg különböző helyszínen gyakorlunk. Igyekszünk extrém helyzeteket teremteni számukra. Gyakorolják a csoportban mozgást, megtanulják, hogy a körülöttük mozgó fekete ruhás emberek a barátok. Fontos a változatosság! Élesben sincs két egyforma lakás, tehát nem gyakoroltathatjuk ugyanazon a helyszínen a kutyákat, mert megszokják az elrendezést. Mindig más helyre kell rejteni a segédet, más szituációt kell teremteni. Ezt naponta többször, két hónapon keresztül, hetente ötször! Szerencsére a Dunakeszin dolgozó kiképzők nagyfokú fantáziával vannak megáldva. Szeretnek meglepetéseket okozni nekünk és a kutyáinknak. Többnyire sikerül is, de azokból lehet sokat tanulni. Ezúton szeretném megköszönni Suszter Ferenc őrnagy és Móricz Mátyás zászlós uraknak a munkájukat. Velük dolgozunk a legtöbbet, rengeteget segítenek a képzésünkben.

Mit jelent az a kifejezés, hogy speciális elfogó minősítés?

Részletezném, hogy a kutyáink mitől speciálisak. A feladatok végrehajtása során nagyfokú önállóságot kell mutatniuk, hiszen tulajdonképpen egyedül dolgoznak. Önállóan vizsgálják át a lakást, házat, ami akár 6-8 szobás is lehet, miközben a kutyavezető lövedékálló pajzs fedezékéből irányítja a kutyát. Ez azonban nem teljes kontroll, hiszen a szobákba belépve a kutya eltűnik szemünk elől, és onnantól önállóan keres. A másik nagy különbség más szolgálati kutyákhoz képest, hogy a mi kutyáinkat a képzés során nem tanítják ereszteni. Ennek az oka, hogy éles alkalmazás esetén a kutyának esetleg 2-3 percig is harcolnia kell az elkövetővel. Ez az idő kimondva nem tűnik soknak, de valójában nagyon hosszú idő. Lehet ugyanis, hogy az elfogás valamelyik hátsó szobában történik meg, a felszámolócsoport viszont nem fog rögtön odarohanni. A biztonsági előírásokat be kell tartani, viszont ez alatt az időszak alatt a kutyának fogva kell tartania az elkövetőt, bármi történjék is. Ebből adódik persze a kérdés, ha a kutyát nem tanítják eresztésre, akkor hogyan veszem le az elkövetőről? Olyan fizikai kényszerrel, amelyet csak nekem enged meg. Tulajdonképpen a nyakörv segítségével megemelem a kutyát, így amikor levegőt kell vennie, kénytelen egy pillanatra elengedni az elkövetőt. Ekkor hátrébb húzom, és a továbbiakban a helyszín biztosításában veszek részt. Ez így leírva nem tűnik finom megoldásnak, de gondoljunk bele, hogy mi történik, ha a kutya előbb engedi el az elkövető fegyvert tartó karját, mint hogy a felszámoló csoport odaérne. Az a legkevesebb, hogy a kutyát lelövi… Természetesen az elkövető ezután sem kerül könnyebb helyzetbe, hiszen csak akkor bontom a kutya fogását, amikor a felszámolók már kontroll alatt tartják a személyt. Ilyenkor válik fontossá, hogy a kutya biztosan tartson, ne „rágcsáljon”, ne váltson fogást. Egyrészt így kevesebb sérülést okoz, másrészt az elkövetőt leszorító felszámolók mindössze néhány centire dolgoznak a kutyától. Ha biztos a fogás, nem történik baleset. További különbség, hogy a kutyák általában a mozgásra támadnak: menekülő, vagy fenyegetően, támadólag fellépő személyre. A mi kutyáinkat külön kell képezni arra, hogy teljesen mozdulatlan, passzívan viselkedő személyt is megtámadjanak. Ennek oka az, hogy éles helyzetben az elkövető első reakciója a megdöbbenés. Személytől függően 1-2 másodpercre ledermed, amikor meglátja a kutyát. Ezt kell kihasználni a támadásra. A kutya fejében nem fordulhat meg, hogy ez a személy nem menekül, nem támad, tehát nem jelent veszélyt rám. Habozás nélkül meg kell támadnia.

Nem jöhet zavarba a márványpadlótól

Hogyan tehetitek változatossá a kiképzést a kutya számára, és hogyan motiváljátok?

Az alapképzés alatt a kutya játékosságára építünk. A fegyelmező, ügyességi gyakorlatok eredményes végrehajtását játékkal jutalmazzuk. Amikor azonban elkezdődnek a szituációs, keresési feladatok, ott már maga az elfogás a jutalom. Az átkutatandó lakásban mindig elrejtünk egy segédet, akit megtalálva a kutya jutalomból fogást kap. Igyekszünk mellőzni a franciabundás, vagy jól látható védőkaros helyzeteket. Élesben sem bundában fog az elkövető a szekrényben lapulni! Teljesen „civil” kinézetű segédekkel gyakorlunk, általában rejtett karral, csoportban mozogva. A felállás teljesen olyan, mint az éles feladat végrehajtásakor. Ezen kívül fontos, hogy a képzés folyamán megismertessük a kutyával a különböző padlótípusokat. A kutya nem jöhet zavarba a fényesen csillogó márványpadlótól, az ingatag, rozoga falépcsőtől, a süppedős szőnyegtől. Minden felületen ugyanolyan magabiztosan kell dolgoznia. Sokan meglepődnének, hogy mennyi kutyának jelentenek gondot ezek az egyszerűnek tűnő helyzetek!

Milyen jelzéseket, segítségeket tudtok használni a kiképzés, illetve a későbbi munka során?

Külön szót érdemel a kutya kézjelekkel történő irányítása. Mivel sokszor rejtve kell közlekednünk, nemcsak a kutya nem adhat hangot, hanem a vezetője sem. Viszont az alapfokú fegyelmező gyakorlatokat végre kell tudni hajtatni a kutyával hang nélkül is. A képzés kezdetén először együtt kapja a kutya a kézjelet, a parancsszót és a pórázsegítséget. Később elmarad a póráz, a kutya szabadon követésben hajtja végre a feladatot kézjellel kísért parancsszóra, majd a végén csak a kézjel marad. Ekkorra a kutya tökéletesen megérti a gazdáját, és hang vagy póráz segítsége nélkül végrehajtja az alapfokú fegyelmező gyakorlatokat. A gyakorlatban ezen kívül gyakran van úgy, hogy teljes sötétben kell közlekedni; ilyenkor, ha észlelem, hogy a kutya nem látja a kézjelet, akkor finoman meg szoktam érinteni, vagy kap egy kis pórázsegítséget, ügyelve, hogy a karabiner ne csörögjön.

Hogyan biztosítjátok a már kiképzett és éles helyzetekben is bevetett kutyák állandó szinten tartását és folytonos gyakorlását?

A munkabeosztásunk ebből a szempontból szerencsésnek mondható. Ha éppen nincs végrehajtandó feladat, akkor 7-15 óráig tart a munkaidőnk, ez alatt az előírt képzéseken kell részt venni. Az ilyen típusú kutya szinten tartása nem végezhető el heti 1-2 alkalommal. Szerencsére a vezetőink ezt tudják, és biztosítanak elegendő időt a képzésre. Ez a gyakorlatban úgy zajlik, hogy heti 3-4 alkalommal lehetőségünk van kimenni Dunakeszire vagy más külső helyszínre. Ez persze sokszor „borul”. Ha bejön egy riadó, akkor a gyakorlást el kell halasztani, majd a későbbiekben megpróbáljuk bepótolni. Részt kell vennünk egyéb képzéseken is: lövészet, testnevelés stb. Ezeket próbáljuk úgy szervezni, hogy ne menjen a kutyázás rovására. Jelentős időt fordítunk helyszínek keresésére is. Próbálunk minél változatosabb helyeken gyakorolni, ennek érdekében jó kapcsolataink vannak más fegyveres testületek kutyás alakulataival. Például több alkalommal gyakoroltunk büntetés-végrehajtási intézetben is. Lehetőség szerint igénybe vesszük a Dunakeszin dolgozó kiképzőket, akik ha kell, eljönnek velünk külső helyszínre is. Évente egyszer van minősítő vizsga, előtte két hétig intenzíven gyakorlunk. Ekkor más képzéseken nem is veszünk részt.

Használtok-e valamilyen védőfelszerelést?

Szerencsére rendelkeznek a kutyáink védőfelszereléssel, ami szúrásálló mellényből és talpvédőkből áll. Ez nem volt mindig így. Egy alkalommal például kóros elmeállapotú személyt kellett elfogni, aki elbarikádozta magát a lakásában. A főbb nyílászárók elé kilocsolta a háztartásában lévő olajat, széttörte az összes üvegpoharat, és a szilánkokkal felszórta az ajtók, ablakok környékét. A műszaki felderítés során erre fény derült, ezután le kellett tenni a kutya alkalmazásáról. Mára ez már nem jelentene gondot.

Milyenek jelzéseket ad neked a kutyád éles feladatok során, és hogyan tolmácsolod ezeket a társaid felé?

A kutya a keresés során különböző szituációkba kerülhet. Egészen más hangjelzést ad akkor, ha látja az elkövetőt, de nem fér hozzá, mert az felmászott például egy szekrény tetejére, illetve más a jelzés, ha nem látja, de érzi a személyt, mert az elbújt, mondjuk az ágyneműtartóban. Négy alapvető, egymástól jól elkülöníthető jelzést különböztetünk meg. Ezeket a kutyavezetőnek értenie kell, és tolmácsolnia a csoport irányába. A lényeg, hogy a felszámolók a lehető legtöbb és legpontosabb információval rendelkezzenek, amikor megkezdik a behatolást. Tudniuk kell, hogy a kutya melyik szobában, milyen szituációval találkozott, így fel tudnak rá készülni. – Milyen esetekben nem alkalmazhattok kutyát a beavatkozás során? – Ugyanazok a szabályok vonatkoznak ránk is, mint a többi kutyás rendőrre. Tehát gyermek vagy láthatóan állapotos nő ellen nem alkalmazhatunk kutyát. – Milyen fajtákat, illetve milyen típusú keverékeket alkalmaznak ilyen munkára itthon és világviszonylatban? – A hozzánk hasonló feladatokat ellátó szolgálatok többnyire belga juhászkutyákat alkalmaznak. Nálunk többnyire németjuhászok és rottweilerek dolgoznak, de régebben voltak kísérletek más fajtákra is, pl. dobermann, óriás schnauzer, de minden esetben kiderült valami negatívum, ami miatt maradtunk a jól bevált fajtáknál. Egyéb feladatokra, például a keresőkutyáknál jóval szélesebb a paletta.

 

Folytatásnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)