Állatorvos
Miről ismerhető fel a jó állatorvos?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2011. október 05.

Miről ismerhető fel a jó állatorvos?

Baleset, oltás, kezelés, operáció: a kutyatulajdonosok minden helyzetben szeretnék biztos kezekben tudni kedvencüket. Melyik állatorvos milyen, melyik rendelő igazán jó és melyik állatklinika által nyújtott szolgáltatás felel meg a legmagasabb igényeknek? Ebben próbálunk az alábbiakban némi eligazítást adni.


Állatorvos, de melyik?

            Kutyás találkozások alkalmával akarva-akaratlanul szóba kerül az állatorvos. Gyakorta hallani ezeken a beszélgetéseken: "korábban a Dr. X-hez vittem, de most már a Dr. Y-hoz járunk és XY-tól hallottam, hogy a Dr. Z nagyon jó új rendelőt nyitott."  Változnak az idők, változnak az elvárások és változnak az állategészségügyi szolgáltatások is.

A kutyatartás során az egyik fontos feltétel, hogy az állat egészsége folyamatosan jó kezekben legyen akkor is, ha az már túlmutat egy lelkiismeretes gazdi lehetőségein. Amelyik kutyatartó már korábbi tapasztalatokkal rendelkezik, annak már vannak bizonyos ismeretei az állatorvosi ellátás lehetőségeiről és különbségeiről is. Ezzel szemben a kezdő állattartóknak célszerű tenyésztőktől, fajtakluboktól, ismerőseiktől, barátaiktól, vagy az internet adta lehetőségek alapján tájékozódniuk az állatorvosi ellátás jelenlegi helyzetéről. Ma már a szabad állatorvos választás lehetősége során minden kutyatulajdonos eldöntheti, hogy melyik állatorvost keresi fel. A választás elsősorban bizalmi elven alapul.

            Az elképzeléseknek, vagy a kutya speciális betegségének mindenben megfelelő állatorvost találni sok esetben nem is egyszerű feladat. A fővárosban és vonzáskörzetében élő gazdik szerencsésebb helyzetben vannak mert széles palettáról válogathatnak, és kevés utánajárással világszínvonalat biztosító szakmai ellátáshoz juthatnak. A vidéken élőknek be kell érniük a közelben lakó, dolgozó állatorvossal. Sok esetben azonban szubjektív vagy pénzügyi meggondolások irányítják a döntést.

            A tanultak és a megszerzett tapasztalatok alapján minden állatorvos kialakítja a maga vizsgálati és ellenőrzési módszerét és nem utolsó sorban a rendelőjét. A szőrzet, a szemek, a fülek, a nyálkahártya, valamint a különböző testrészek és szervek tapintással, nyomással történő ellenőrzését pulzus és testhőmérséklet méréssel kiegészítve egy alap egészségügyi állapot már viszonylag egyszerű felszereléssel és szolidnak mondható körülmények között is jól megállapítható.

Az állatorvosi tevékenységet engedélyező, bizonyos határok között a tevékenységi formákat meghatározó és ellenőrző, egyben az állatorvosok szakmai érdekképviseletét ellátó szervezet a Magyar Állatorvosi Kamara, (MÁOK).

Az állatorvosi tevékenység végzésére jogosító országos kiterjedésű működési engedélyt a MÁOK elnökség legalább három évente felülvizsgálja: szükség esetén az országos kiterjedésű működési engedéllyel összefüggő egyetértő írásbeli hozzájárulását visszavonja, illetve a hosszabbítás feltételeként további szakképzést, szakképesítés megszerzését, vagy műszaki-technikai fejlesztést írhat elő.

 

A rendelő berendezése és a váróhelyiség

            A rendelő helyiség kialakításának technikai és pénzügyi lehetőségei, különösen egy kezdő, fiatal állatorvos esetében meghatározóak lehetnek. A mai állatgyógyászat technikai lehetőségei, a berendezések, felszerelések színvonala semmiben nem marad el a humán gyógyászatban használtakétól. Viszont ezeknek a beszerzési és fenntartási költségei sem. Ennek hatására vannak eszközök, amelyek elengedhetetlenül hozzá kell hogy tartozzanak egy kisállat gyógyász alap felszereltségéhez, de bizonyos dolgokat csak az adott szakterületre szakosodott rendelőknek érdemes beszerezni és üzemeltetni. A realitáshoz az is hozzá tartozik hogy az állatgyógyászati berendezések gyártói az egyre nagyobb teljesítményű és szuper technikai szolgáltatásokat nyújtó, ennek megfelelően egy kisállat rendelő számára megfizethetetlen árú termékekkel párhuzamosan szinte minden területen kínálnak alternatívát is. A manapság szinte alap felszerelésnek számító digitális röntgen vagy ultrahang berendezésekből a százmilliós nagyságrendű, félszobányi méretű komputervezérlésű csodák mellett léteznek néhány kezelési díjból megvásárolható, hordozható, táskában elférő modellek is. Ennek köszönhetően ma már egyre több kisállat gyógyász használja hasüregi, szív és vemhességi vizsgálathoz az ultrahang berendezések egyszerűbb változatainak valamelyikét. A Computer Tomográfia ma már egyre inkább terjed az állatgyógyászat területén is, viszont ez a technikai lehetőség ma még nem képes olcsó alternatív berendezést kínálni, ezért csak állatkórházak, állatklinikák számára lesz a közeljövőben is elérhető.

 

Sok esetben nem a pénz, vagy az alkalmas és célszerű berendezés elérhetősége szab határt egy állatorvosnak, hanem, hogy az állategészségügyi szolgáltatásának színvonalát önszántából akarja emelni vagy nem.

A MÁOK a magán-állatorvosi tevékenység, gyakorlásáról szóló 1995. évi XCIV. törvény alapján minimális műszerezettséget és felszereltséget ír elő az alábbi csoportosításban:

·       magán-állatorvosi tevékenység (ún. "táskás" állatorvos)

·        magán-állatorvosi rendelő - általános, kedvtelésből tartott állatok ellátására

·         magán-állatorvosi szakrendelő, szakosodott tevékenyégre - pl. labor, RTG, UH, szemészet

·         magán állatkórház

·         kisállat-kórház - kedvtelésből tartott állatok részére

·         nagyállat-kórház - gazdasági haszonállatok részére

A műszerezettség és felszereltség előírásai a MÁOK honlapján mindenki által megtekinthetőek.

Azonban az is az igazsághoz tartozik, hogy egyedül a korszerű és modern diagnosztikai berendezésektől még nem lesz egy állatorvos igazán jó. Az emberi hozzáállást, a tapasztalatot nem pótolhatják még a drága berendezések sem.

Aki volt már beteg, nyugtalan kutyájával zsúfolt, kutyáikat, macskáikat ölükben szorongató, aggódó gazdikkal teli váróhelyiségben az ismeri a stresszt, ami ilyenkor emberben és állatban egyaránt keletkezik. A csaholó ölebek, nyávogó macskák és az esetlegesen reszkető tengerimalacok vagy vadászgörények nem nagyon járulnak hozzá, hogy a helyzet nyugodt legyen. Az lenne a kívánatos, hogy a várakozóhelyiség minél nagyobb legyen, a székek minél távolabb legyenek elhelyezve. Ez viszont jelentős költségtényező egy állatorvosi rendelő esetében is. A kellemetlen zsúfoltság elkerülésének másik lehetősége, ha nagyon pontos logisztikai előkészítéssel, szinte percre pontos időpontok rögzítésével és a különböző állatfajoknak időbeli elkülönítésével igyekszik a rendelő személyzete a kellemetlen stressz helyzeteket enyhíteni.

            Tájékoztatás, tanácsadás

            A gazdik ma már nem egyszerűen csak szakszerű egészség megőrzési vagy gyógyítási tevékenységeket várnak el egy jó állatorvostól, hanem egyre inkább egy összetett állategészségügyi szolgáltatást, szakszerű tanácsadást. Mindezt naprakészen, magas szakmai színvonalon, de az egyszerű gazdi által is érthetően közölve. A kutyatulajdonos jogos elvárása, hogy tudni szeretné az állatorvos mit és miért csinál a kutyájával és annak milyen várható következményei lesznek. Egy jó állatorvosnak időt kell arra szánnia, hogy megmagyarázza a gazdinak a diagnózist, a kezelési formát és a várható hatásmechanizmust, a gyógyulás várható idejét és a kezeléssel kapcsolatos költségek várható összegét.

            Ma már egyre gyakoribb, hogy egy-egy kutya részére oltási tervet, naptárt állít össze az állatorvos, egyes rendelők figyelmeztető e-mailt küldenek ki a gazdiknak az aktuális oltás és féregtelenítés időpontjáról. Az sem ritka, hogy különböző vakcinákkal kapcsolatban tájékoztatnak azok hatékonyságáról és áráról.

            Különösen a még tapasztalatlan kutyatartóknak fontos, hogy az ápolásról, fajnak megfelelő tartási körülményekről, nevelésről, természetes viselkedési formákról is kapjon néhány használható mondatot a tekintélyt élvező doktor úrtól.

            Igény van arra is, hogy utazásra, nyaralásra, vagy a külföldi tartózkodásra vonatkozó, az aktuális állategészségügyi tájékoztatást megkapják a gazdik. Egy jó állatorvosnak naprakészen jól informáltnak kell lennie az éppen aktuális járványokról, rendkívüli megelőző oltások előírásairól és legalább az EU országain belül érvényes állategészségügyi szabályokról.

            Talán a legelterjedtebb tájékoztatás a táplálkozási tanácsadás. Bár ennél nem árt óvatosnak lenni, mert ez gyakorta nem jelent többet, mint hogy az állatorvos szerződésben áll egy bizonyos tápgyártóval vagy forgalmazóval és az anyagi érdekeltsége okán- egészségügyi magyarázatokkal alátámasztva, - igyekszik minél több gazdit az adott táp vásárlására rábeszélni. Természetesen vannak indokolt esetek, amikor a kutya egészségi állapota valóban diétás táplálkozást igényel, és ennek megfelelően kap tájékoztatást a gazdi a lehetőségeket illetően.

            A gazdik egyre nagyobb hányada a világhálón keresztül keres számára megfelelőnek vélt állatorvosi rendelőt és igyekszik tájékozódni a szolgáltatásokról felszerelésről, nyitva tartásról, elérhetőségekről és valamilyen benyomást szerezni a képeken keresztül az adott rendelő színvonaláról. Azok a rendelők, mleyek ezt időben felismerték számtalan előnyét élvezik a többiekkel szemben és sikeres kapcsolatrendszereket sikerült kiépíteniük a jelen és a jövő kutyatartó generációjával.

            A kutyabarát állatorvos és személyzet

            Általában azok az állatorvosok, akik maguk is kutyatartók, kutyabarát megközelítésből végzik tevékenységüket, végső soron a gazdik és kutyáik nagy megelégedésére.

            Jelenleg az állatorvosi rendelők, klinikák segítő személyzetének szakképzését és szakmai színvonalát semmi nem szabályozza. A tevékenység nincs végzettséghez kötve, ahogy az egyik állásajánlati hirdetésben olvasható: "…. rátermettnek, állatszeretőnek kell lenni és lassan bele lehet tanulni mindenbe!" Hogy ezzel az európai színvonalat biztosítani lehet, az erősen kétes.

A Kaposvári Egyetem kacérkodott legutóbb a gondolattal, hogy egy három éves elméleti és gyakorlati képzést egyaránt magába foglaló, felsőfokú képzést indít. De valamilyen oknál fogva nem jött létre. A korszerű állatorvosi rendelőknek már a jelenben is a szakmai munka támpillérjeit jelentő, jó telekommunikációs, számítógépes, praxismenedzsment és paciens-kommunkációs ismeretekkel rendelkező dolgozókra van szükségük. Akik ráadásul ismerik a társállatok testbeszéd jeleit, kommunikációs képességeit és természetes viselkedésformáit, - mert ezek hiányában egy-egy állatorvos látogatás könnyen horror élménnyé válhat a kutya és a segítő személyzet részére egyaránt.

            Árak és költségek

            Egy állatorvosi tevékenység egyfelől állategészségügyi és gyógyító munkát jelent, másik oldalról egy szolgáltató gazdasági vállalkozás, amely csak akkor tud működőképes és főleg versenyképes maradni, ha megfelel a gazdaságosság alapvető feltételeinek.

Mint minden más szakterületen úgy itt is igaz, hogy minél nagyobb és szerteágazóbb szerkezetű a vállalkozás, annál bonyolultabb és összetettebb az árképzése.

            Különbség van a kis rendelő, és kórház, nappal, és éjszaka, munkanap, és ünnepnap között. A beavatkozáshoz használt műszer, berendezés és gyógyszer is jelentősen befolyásolhatja az árakat.

Egy kutya vasárnap, ünnepnap vagy éjszaka is megbetegedhet, esetleg balesetet szenvedhet, ha egy állatorvos ilyenkor is kész munkája végzésére, azt bizony értékelni kell és ennek megfelelően megfizetni.

Nem árt tudni, hogy nem csak tisztességtelenül magas, de tisztességtelenül alacsony árak is vannak. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy ha az ár túl alacsony akkor milyen gyógyszert, műszert, és munkaerőt használhat az adott állatorvos vagy állatorvosi rendelő.

Tájékoztató jellegűen az alábbi alap árkategóriák elfogadhatóak (2009):


·        a kutya, általános állatorvosi vizsgálata      2000 - 3000          Ft

·         átlagos vérvizsgálat                   4000 - 6000          Ft

·         kisebb műtét                     10 000 – 20 000       Ft

·        házhoz kihívott állatorvosi vizit            5000 – 6000          Ft

Mindenképpen ajánlott az esetleges kezelések előrelátható költségeiről mind nyíltan és őszintén beszélni, ezzel megelőzhetőek az esetleges későbbi kellemetlen meglepetések félreértések.

Teljesen új lehetőség, hogy betegség- és baleset biztosítás köthető a kutyákra, amikor havi biztosítási díj

(kb. egy zsák közepes kategóriájú állateledel áráért) ellenében a kutya állatorvosi ellátását már nem az gazdi adott pillanatban lévő anyagi helyzete határolja be. A biztosítási szerződésben rögzített kereteken belül a kutya azonnal megkaphatja a talán drágának tűnő állategészségügyi ellátást is.

            A szolgáltatások

            A kisállatgyógyászati rendelők által nyújtott szolgáltatások rendkívül széles skálája alakult ki az elmúlt évtizedben. Az már egyértelmű, hogy a "beteg a kutyád hozd be és meggyógyítom" korábbi, egyszerű gyakorlat mára már elavult és versenyképtelen. A rendelők vagy valamilyen társasági összefogás által nyújtható az állatgyógyászat egyre szélesebb területét lefedő klinikai szolgáltatást kívánnak nyújtani, vagy valamilyen szakterületre (fogászat, sebészeti ellátás, mozgásszervi panaszok, alternatív gyógymódok, stb.) koncentrálva igyekeznek kiemelkedni az átlagos állatorvosi tömegből.

            Alig van ma már olyan állatgyógyászati szolgáltatási szakterület, amelynek nincs képviselője Budapesten vagy valamelyik vidéki nagyvárosban.

Néhány a korábban kevésbé ismert, de ma már mindennapos gyakorlatban elérhető szolgáltatások közül:

  • ultrahangos fogkő eltávolítás
  • teljes körű laboratóriumi vizsgálatok: vérkép, és biokémia, tesztek, vizelet, bélsár, bőrkaparék, baktériumok tenyésztése és rezisztencia vizsgálata
  • számítógépes betegnyilvántartás
  • lágylézer terápia
  • Hydroterápia
  • EKG, RTG, Ultrahang és Endoszkópos vizsgálat
  • lágyszöveti-, hasűri-, csont és ízületi műtétek teljes műszeres felszereltséggel
  • Homeopátia, Akupunktúra, Biorezonancia, Fitoterápia, Ayurveda, Bach- virágterápia, Fényterápia

Egyre több állatorvosi rendelő üzemeltet állatgyógyszertárat vagy állateledel- és felszerelés boltot. Egyre többen ajánlják fel a kisállat útlevél (Petpassport) kiállítás, microchip behelyezés és az ezzel összefüggő regisztráció lehetőségét, vagy az állatnak a rendelőbe és haza történő szállítását. Néhányan regisztrálták magukat a Független Dysplasia Bizottság által hivatalosan hitelesített dysplasia szűrőállomásnak, így lehetőséget teremtettek a kutyák ez irányú röntgenvizsgálatára. Mások kisállat kozmetikai szolgáltatás elérését tették lehetővé a rendelő mellett.

            A mai világban egyre szélesebb körű és egyre magasabb színvonalú szolgáltatásokkal kell kiegészíteni magát az alaptevékenységet, mert csak ezzel lehet megfelelni a fokozódó elvárásoknak.

            A nyitva tartáson belül és azon kívül

            Az állatgyógyászatban dolgozók között egyre kevesebben ismerik a „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” elméletét. Ez akkor is így van, ha az állatorvos is egy ember. A kutyák betegségi tünetei, esetleges balesetei nem ismerik a délelőtt-délután, nappal-éjszaka és a hétköznap-ünnepnap fogalmi rendszerét. A nagyobb személyzettel dolgozó rendelők egyre inkább igyekeznek az egész napos rendelési időszakot lefedni. Néhány egymás közelében lévő állatorvosnak sikerült egy fajta ügyeleti hálózati rendszert kialakítania, amelyen belül valaki mindig elérhető. Ez által az érdeklődő gazdi mindig pontos információhoz juthat, hogy az adott időpontban melyik rendelő van nyitva, vagy melyik állatorvos tud legrövidebb időn belül házhoz kimenve a beteg vagy balesetet szenvedett állat segítségére lenni.

Több rendelőben hasznos gyakorlattá vált, hogy az üzenetrögzítőn keresztül egy aktuális állatorvosi ügyelet telefonszáma hallható, vagy 2-3 óránként lehallgatja valaki a hátrahagyott információkat.

Egyébként a magán állatorvosi ügyeleti szolgálat ellátásának rendjét az állatok folyamatos állategészségügyi ellátásának biztosítása és járványvédelmi okok miatt szintén a MÁOK előírásai szabályozzák.

            Mit mond az állatorvos ?

            Dr. Mátray Árpád, a MÁOK Alternatív Gyógyászati Tagozata alapító elnöke, válaszolt kérdéseinkre..

Hogyan szabályozzák az kisálattgyógyászati rendelőket ?

"A MÁOK szabályozza a rendelők kategóriájától függően. Külön-külön meghatározva, hogy milyen felszerelés szükséges a táskás (kijáró) állatorvosnak, egy általános kisállatgyógyászati rendelőnek, egy úgynevezett szakrendelőnek és milyen egy állatkórháznak ahol kisállat ellátás is van. A részletek hozzáférhetőek a MÁOK honlapján. Magának az előírt műszerkészletnek meglétét a MÁOK Szakmai, Továbbképzési, Oktatási Bizottsága ellenőrzi."

Milyen előírások vannak a helyiségek kialakítására?

"Ezt egyrészt a területileg illetékes Tisztifőorvosi Szolgálat írja elő, és engedélyezi, másrészt pedig a MÁOK, és az Állategészségügyi Hatóság, a hatályos állattartási és állatvédelmi, állatjóléti rendelkezések alapján határozza meg."

A kutyájával egy állatorvost felkereső gazdinak a mai szolgáltatás-központú világban a gyógyászati tevékenység mellet a másik fő elvárása a különböző állategészségügyi tanácsadás. Mennyire készíti fel az egyetem erre az állatorvosokat?

"Rendszeresen fogadok hallgatókat gyakorlatra, és a tapasztalatom, hogy egyre jobban…"

Mennyire jelent a MÁOK biztosítékot az állatorvosi munka és szolgáltatás színvonalára, minőségére vonatkozólag?

"Sajnos nem eléggé! A gyakorló kollégák anyagi lehetőségei különbözőek, egyeseké kifejezetten korlátozott. Országrészenként is változó. Ezért a MÁOK egyedüli igyekezete ezen a területen nem elegendő."

Milyen a jelenlegi az állatorvosi munkát és annak körülményeit ellenőrző rendszer hatékonysága?

"Nem érzem kellően hatékonynak, de ez megyénként változó lehet! Korábban két cikluson át a saját megyémben a SzATOK Bizottság elnöke voltam, és rendszeresen ellenőriztem a rendelőket, továbbképzési pontszámokat, érvényesítettem az alapszabályban lefektetett szempontokat, szankciókat – ha kellett -, most ezt a saját bőrömön, a saját rendelőmben nem érzékelem igazán."

Ha a saját kutyájáról lenne szó, milyen szempont szerint választana állatorvost?

"Szakmai felkészültsége és emberi jelleme, hozzáállása alapján. Szerintem nem elsősorban a felszereltség (persze van olyan beavatkozás, amihez nélkülözhetetlen bizonyos műszer) és a rendelő mérete az, ami meghatározó. Sokkal inkább az, hogy mi van a fejében, szívében, kezében és a lelkében. SzATOK Bizottsági munkám során láttam sok csillogó villogó, mindenféle műszerrel felszerelt rendelőt, de aki dolgozott benne, arra bizony rá nem bíztam volna még a kutyám vakcinázását sem!"


 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)