Tenyésztésről általában
Fajtastandard változások Angliában III
Juhász és pásztor kutyák
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Szegál Tamás  |  2010. január 17.

Fajtastandard változások Angliában III

Mint sorozatunkban az előző három számunkban írtunk róla, az Angol Kennel Klub fajtastandardjai átfogó módosításába kezdett, hogy ezzel javítsa a kiállítási kutyák sokak szerint lesújtó általános egészségi állapotát. A változtatásokat több részletben, FCI fajtacsoportonként közöljük. A megszövegezés


Ausztrál juhászkutya (I/1):

Általános megjelenés: Az ausztrál juhászkutya arányos, inkább hosszabb, mint amilyen magas. Közepes nagyságú és közepesen erős csontozatú kutya. Szőrzetének színei nagy egyedi változatosságot mutatnak. Éber és élénk, hajlékony és mozgékony, erőteljes és jól izmolt, de minden nehézkesség nélkül. Szőre közepesen hosszú és mérsékelten durva. A nemi jellegek jól elkülönülnek egymástól. Intelligens munkakutya, terelő és őrző ösztönökkel.

Szemek: Barna, kék vagy borostyán színű, vagy ezek kombinációja, foltosan vagy márványozottan is. Mandulaformájúak, sem nem kidülledők, sem nem mélyen ülők, a szemhéjak szorosan illeszkednek. A blue-merle és a fekete szőrzetű kutyáknál a szemhéj fekete. A red-merle és a vörös szőrzetű kutyáknál a szemhéj pigmentáltsága májszínű (barna). Éber és intelligens, figyelmes és élénk tekintet. Átható, de barátságos pillantás.

Fülek: Háromszögletűek, mérsékelten nagyok és vastagok, magasan tűzöttek. Figyelő helyzetben a fülek előre fordulnak, csak az alsó részük áll, a fülek felső fele vagy háromnegyede előre, esetleg oldalra lóg.

Farok: Korábban tetszés szerint kupírozták. A nem vágott farok egyenes, aránylag rövid, se nem tört, se nem kunkorodik a test fölé. Dús szőrzet fedi. Összességében a kutya egész testfelépítésével harmonizál, a kutya farának vonalát követi.

Szín: Blue-merle, fekete, red-merle, vörös, mindegyik fehér jegyekkel vagy anélkül illetve rézvörös jegyekkel agy anélkül. Minden színnek erőteljesnek és gazdagnak kell lennie. A fehér gallér vonalai csak a marig érhetnek. A fehér nem uralkodhat el a fejen és a szemeket teljesen színes szőrzetnek és pigmentnek kell öveznie. Fehér megengedett még a nyakon (teljes vagy részleges gallér), a mellen, a végtagokon, a fang alsó részén, fehér folt a fejen és a test alsó fehér része.

 

Bergamói juhászkutya (Bergamasco) (I/1)

Szemek: Ovális, nagy, sötét gesztenyeszín preferált, de a szőrzet színéhez igazodik. Pillantása puha, nyugodt, ugyanakkor figyelmes. Feketén pigmentált, szoros szemhéjak. [Törölve: „a hosszú szempillák távol tartják a fejszőrzetet a szemektől”.]

 

Német juhászkutya (I/1)

Elülső végtagok: a lapocka és a felkar egyenlő hosszúságú, jól izmolt és szilárdan illeszkedik a törzshöz. A lapocka erős, [törölve: hosszú], ferde helyzetű (körülbelül 45 fokos), a törzshöz laposan illeszkedik, a könyök nem kiálló. Az alkar egyenes, a lábközép feszes, nem meredek, nem is laza. A lapocka és a felkar egymással ideális esetben derékszöget zár be. Az alkarok minden oldalról egyenesnek látszanak, szemből tökéletesen párhuzamosak. A csontok inkább oválisak, mintsem kör keresztmetszetűek. A csüdök ruganyosak, enyhén előre lejtenek.

Test: Egy túlzottan hosszú, gyenge csüd, mely nagyban rontja a kutya munkaképességét, súlyos hibának minősül. A felsővonal a nyak illeszkedési pontjától indul, a magas maron és az egyenes háton keresztül az enyhén lejtő farig törés nélkül fut le. A hát feszes, erős és jól izmolt. Az ágyék széles, rövid, erős és jól izmolt. A far legyen hosszú és enyhén lejtő és a felsővonal megtörés nélkül megy át a faroktőbe). A rövid, meredek vagy lapos far kifejezetten nem kívánatos.

A hátulsó végtag:

A német juhász hátulsó része összességében széles, erős, jól izmolt, könnyedén hajtja előre a kutyát. A hátsó végtag kissé hátraállított. A comb és a lábszár közel egyforma hosszú és egymással kb. 120°-os szöget zár be, a comb erős és jól izmolt. [Törölve:”a combcsont oldalról nézve kis ívben meghajolva megy át a valamivel hosszabb alsó lábszárba”.] Hátulról nézve a végtagok egyenesek párhuzamosak. A csánkízület erős és feszes, alatta a hátulsó lábközép függőleges. A hátsó láb ízületeinek hibái, mint a befelé forduló csánk, a gyenge csánk, vagy a csánk ízületének rossz szöge nagyban rontják a mozgás feszességét és teljesítményét, ezért mindezeket súlyos hibaként kell elbírálni. [Törölték emellett a farkaskörmök eltávolításáról szóló részt.]

Mozgás: Ügető típusú kutya, a lábait átlósan viszi, a mozgása térölelő. A hátsó lábaival tudjon legalább a test közepéig lépni, a mellső lábai ugyanolyan hosszúak legyenek. Mozgás közben a hátvonal nem változik meg számottevően. Elengedhetetlen a mozgás abszolút tökéletessége.

 

Maremma-abruzzói juhászkutya (I/1)

Szemek: A kutya méretéhez képest nem nagyok [törölve: „sem nem beesettek, sem nem kidülledők”]. Az írisz színe okkersárga vagy sötét gesztenyebarna, a sötét árnyalatok előnyben. Éber és figyelmes tekintet. A szemnyílás mandulaformájú, a szemhéjszél feketén pigmentált.

 

Norvég buhund (V/2)

Hátsó rész: a hátsó lábak erősek és enyhe szögben állnak. Hátulról nézve egyenesek.

 

Óangol juhászkutya (I/1)

Hátulsó rész: Nagyon stabil, széles és enyhén ívelt ágyék. A comb gömbölyded és izmos. A lábszár hosszú és jól fejlett, a térdizület jól szögelt és a csánk mélyen elhelyezkedő, túlzások nélkül. Hátulról nézve a hátulsó lábközép párhuzamos [törölve: „a csánk egyenes”], a mancsok sem befelé, sem kifelé nem fordulnak. [A farkaskörmök eltávolításáról szóló rész törölve.]

Szőrzet: [törölve:”dús” ] Jó, kemény struktúrájú. Nem egyenes, hanem bolyhos, de nem göndör. Az aljszőrzet vízálló felületet képez. A fej és a koponya szőrrel jól fedett, a fülek mérsékelten szőrösek, a nyak szőrrel jól, a lábak körben erősen fedettek. A hátsó rész szőrzete még dúsabb, mint a test többi része. A minőség, struktúra és a tömöttség fontosabb, mint a szőrhossz.

 

Lengyel alföldi juhászkutya (I/1)

Szőrzet: [törölve:”az egész testet hosszú” ] Durva, sűrű és vastag szőrzet; dús, puha aljszőrzettel. Egyenes vagy enyhén hullámos szőrzet elfogadható. A homlokból lehulló szőrzet jellegzetes módon takarja el a homlokot [törölve:”és a szemeket”].

Továbbá: [A farkaskörmök eltávolításáról szóló rész törölve.]

 nyitókép: Juhász

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)