Tenyésztésről általában
Fajtastandard változások Angliában II
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Szegál Tamás  |  2010. január 16.

Fajtastandard változások Angliában II

Mint előző számunkban írtunk róla, az Angol Kennel Klub fajtastandardjai átfogó módosításába kezdett, hogy ezzel javítsa a kiállítási kutyák sokak szerint lesújtó általános egészségi állapotát. A változtatásokat több részletben, FCI fajtacsoportonként közöljük. Most a társasági kutyákkal folytatjuk


FCI 9 – Társasági kutyák

 

(Az aláhúzott szövegváltozást, vagy betoldást jelent a szövegben. A szögletes zárójelek a törölt szavakat jelölik.)

 

Az Angol Kennel Club besorolása helyenként eltér az FCI-étől, ezért a kutyák neve mellett zárójelben feltűntettem az FCI kategóriákat is. Rögtön két ilyennel kezdődik a felsorolás.

 

Affenpinscher – majompincsi (II/1)

Fej és koponya: Viszonylag ki fej a testhez képest, boltozatos homlok, kifejezett stoppal. Az orrhát egyenes és rövid, de nem annyira, hogy a bőr redőződjön rajta, vagy a légzést gátolja. Az orrcimpák nagyok, az orrnyílások nyitottak. A kifejezett áll felfelé ívelő. A sötét szemek és a fekete orr szemből egy egyenlő szárú háromszög csúcsaiként helyezkednek el.

 

Ausztrál selyemszőrű terrier (III/4):

Szemek: Viszonylag kicsik, kerekek, színük a lehető legsötétebb; tekintetük intelligens.

 

Bolognese (IX/1)

Viselkedés: Barátságos, de idegenekkel szemben tartózkodó.

[Az új standardból törölték a farkaskörmök eltávolításáról szóló részt.]

 

Csivava (IX/6)

Súly: 2,7 kilogrammig, az 1,8-2,7 kg közötti kutyákat előnyben részesítve.

[Törölve: Két, egyformán jó kutya közül az apróbb van előnyben.]

 

Kínai meztelen kutya (IX/4)

Mancsok: [Törölve: Eltúlzott] nyúlmancsok, vékonyak, [Törölve: „egyedülálló meghosszabbított ujjcsontok, melyek úgy tűnnek, mintha külön ízületet alkotnának az ujjizületek között.”] A körmök mérsékelten hosszúak és minden szín lehetséges. A mancsokon a szőr ideális esetben az ujjakra korlátozódik, de semmi esetre sem érhet tovább, mint a elülső lábközép. A mancsok sem befelé sem kifelé fordulók.

 

Kis angol terrier – Angol toy terrier (III/4)

Szemek: Színük a sötéttől a feketéig terjed, az írisz világos árnyalata nélkül. Viszonylag kicsik, mandulaformájúak, ferdén elhelyezkedők és csillogóak.

 

Brüsszeli griffon (IX/3)

Fej: Viszonylag nagy a testhez képest, ívelt, viszonylag kiszélesedik a fülek között.

Szem: [törölve: „nagyon”, helyette: „nem túlzottan”] nagy, fekete, kerek, hosszú fekete szempillákkal. A szemhéjszél feketén pigmentált. A szemek távol helyezkednek el és kiemelkedők.

 

Japán csin (IX/8)

Fej és koponya: A fej aránylag nagy a kutya termetéhez képest, a koponya viszonylag széles, a homlokrészen és a fülek között domború. [Törölve: „nagy orrcimpák”, helyette: „nagy orr, nyitott orrlyukakkal”.]

Szemek: aránylag nagyok, távol ülnek egymástól. Méretük a kutya termetéhez illő. A szemfehérje jól látható a belső sarokban, ez állandóan meglepetté teszi az állat tekintetét.

Lábak/mozgás: Lábai erős csontozatúak. [törölve: „lábait magasra emeli mozgás közben”]

 

King Charles spániel (IX/7)

Szemek: [törölve: „nagyon”] Viszonylag nagyok, távol ülnek egymástól, tekintete kérlelő.

Mancsok: [törölve: „a középső talppárnák és körmök alkalmasint összenőnek”].

 

Löwchen – Kis oroszlánkutya (IX/1)

Szemek: aránylag nagy, kerek, intelligens tekintettel.

 

Mopsz (IX/11)

Általános megjelenés: Kimondottan kvadratikus, zömök testfelépítésű kutya, " Multum in Pravo" (= nagy tömörség kis helyen), ami a tömör, arányos, feszes izomzatot fejezi ki, de sosem tűnhet rövidlábúnak.

Fej és koponya: Aránylag nagy, kerek, de nem almafaj. A koponya, mélyedés nélküli. A homlok redői tisztán elhatárolnak, de nem lehetnek túlzottan lazák. A szemeket vagy az orrot nem zavarhatja vagy fedheti el az orr feletti bőrredő. A beszűkült orrnyílások és a súlyos orr feletti redő elfogadhatatlan, amit súlyos hibaként kell elbírálni.

Szemek: Sötét, [törölve: „nagyon”] nem túlzottan nagy, kerek [törölve: ”és gömbölyű”], gyengéden és aggódó tekintet, mely ragyogó és izgalmi állapotban tűzzel teli. A szem sosem dülled ki túlzottan, vagy mutatja a fehérjét. Mentes a nyilvánvaló szembetegségektől.

Törzs: Rövid és zömök. Hát: Egyenes, nem felfelé ívelt, nem laza. Mellkas: széles, a bordák jól hátra illesztettek.

Farok: (Kürt alakú). Magasan tűzött, [törölve: „olyan szorosan, ahogy csak lehet”] a farra kunkorodó. Kétszeresen kunkorodó farok különösen kívánatos.

 

Yorkshire terrier (III/4)

Szőrzet: A testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas, és sosem akadályozhatja a mozgást. A fejen hosszú, arany tan-színű, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú.

A fej szőrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színű szőrzet nem keveredhet a tan-színűvel.nyitókép: Juhász

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)