Tenyésztésről általában
Fajtastandard változások Angliában I.
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Szegál Tamás  |  2010. január 16.

Fajtastandard változások Angliában I.

Mint korábban írtunk róla, az Angol Kennel Klub fajtastandardjai átfogó módosításába kezdett, hogy ezzel javítsa a kiállítási kutyák sokak szerint lesújtó általános egészségi állapotát. A változtatásokat több részletben, FCI fajtacsoportonként közöljük. A megszövegezésből általánosan kitűnik


Elsőként az FCI 8-as csoporttal kezdjük, melybe a retrieverek – hajtókutyák – vízi vadászkutyák tartoznak. Csak azokat a fajtákat említjük meg, melyek leírásán változtattak.

(Az aláhúzott szöveg változást, vagy betoldást jelent a szövegben. A szögletes zárójelek a törölt szavakat jelölik.)

Rövidszőrű olasz vizsla:

Erős, viszonylag rövid, kerek, a vállak felé szélesedő nyak, a torkon könnyed lebernyeggel.

Erős, izmos, viszonylag rövid, a vállakba átmenő nyak, könnyed [törölve: „osztott”] lebernyeggel.

olasz_vizsla.jpg

Labrador retriever:

Jellemzői: Kiegyensúlyozott kutya, nagyon életrevaló, ami kizárja a túlsúlyos testet. Kitűnő orrú, puha szájú, vízimádó kutya, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérő.

Test: Mély és széles, dongás mellkas jól ívelt bordákkal – mely hatást nem szabad megnövelt testtömeggel elérni. Egyenes felsővonal. Széles, rövid és erős ágyékrésszel.

Amerikai cocker spániel:

Szemek: A szemgolyó kerek és telt, a tekintete egyenes irányú. A szemhéjjak mandulavágásúak. A szem sem kicsi, mélyen ülő, sem kidülledő. Tekintete intelligens, éber, szelíd és meggyőző. A színe sötétbarna és minél sötétebb, annál jobb.

Clumber spániel:

Általános megjelenés: Kiegyensúlyozott, erős csontozatú, élénk, elgondolkozó arckifejezéssel. Az egész megjelenése erőt sugároz. Fontos a vaskos test, de ez nem mehet túlzásba, mivel a clumber nemcsak erőteljes, de fitt is egyben, és alkalmas a napi terepmunka elvégzésére.

Fej és koponya: Kvadratikus, meglehetősen nagy [törölve: „masszív”] és közepesen hosszú.

Fang [törölve: „nehéz”] kvadratikus. A koponyatető széles, hangsúlyos a fejbúb, súlyos a szemöldöktájék.

Szemek: Tiszta, sötét, borostyánszínű szemek, [törölve: „kissé mélyen ülők, egy kevés kötőhártyát mutatva”]. Nagy, világos szemek nem kívánatosak. Nyilvánvaló szemproblémáktól mentesek.

Mellső végtagok: Lapocka erőteljes, ferdén illesztett, izmos. Egyenes, rövid erős láb, nem túlzásba menően erős csontozattal.

Test: Viszonylag hosszú, izmos, [törölve: „súlyos, alacsony, talaj közeli”]. Egyenes, széles hosszú hát. Izmos ágyék, lelógó lágyék. Mély mellkas, jól ívelt bordákkal.

Ideális súly: Kanoknál: 29,5-34kg. Szukáknál: 25-29,5kg.

Sussex spániel:

Általános megjelenés: [Törölve: „masszív”] Erős felépítésű. Aktív, energikus kutya, jellegzetes, határozott, guruló mozgással, mely minden más spánielfajtától megkülönbözteti.

Szemek: Mogyoróbarna színű, viszonylag nagy szemek. Nem telt, mégis puha tekintetűek, [törölve: „kevés kötőhártyát”] kötőhártyát nem mutatva.

FCI 3. - Terrierek

Airedale terrier:

Szemek: Sötét színűek, viszonylag kicsik, nem kidülledők, telve terrier tekintettel, éberséggel és intelligenciával. A világos, kerek szemek kifejezetten nem kívánatosak.

Ausztrál terrier:

Szemek: Viszonylag kicsik és oválisak, átható tekintettel, sötétbarna színűek, egymástól messze ülők és nem kidülledők.

Szemek: Viszonylag kicsik és ragyogóak [törölve: „mélyen ülők”]. Az ideális szem háromszögletűnek tűnik. A kék színű egyedek szeme sötét, a kék és cser egyedeké világosabb, borostyán színű csillámlással, a máj- és homokszínű egyedek szeme világos mogyoró barna.

Bullterrier:

Szemek: Keskenynek tűnnek, ferdén elhelyezkedők, háromszögletűek, [törölve: „mélyen ülők”] feketék vagy annyira sötétbarnák, amennyire csak lehet. Átható tüzű tekintet. A kék vagy részben kék szemek nem kívánatosak.

Cseh terrier:

Szemek: Közép nagyok, [törölve: „inkább kissé mélyen ülők”], jóindulatú tekintettel. A szürkés kék egyedek szemszíne barnától sötét barnáig terjed, a világos kávébarnák szeme világos barna.

Foxterrier:

Szemek: Sötét, viszonylag kicsi [törölve: „inkább kissé mélyen ülő”], a kör alakúhoz minél inkább közelítő szemek. Ragyogó, intelligens tekintet.

Glen of Imaal terrier:

Széles vállak, izmos, erős hát. Mellső lábak rövidek, erős csontúak és kissé görbék.

Ír terrier:

[Az ír terrier általános jellemzéséből töröltek egy egészen terjedelmes szakaszt, mely a kutya vakmerő, meggondolatlan természetéről szól, mely az ír terriernek a „fenegyerek” becenevet szerezte meg az angolszász vidékeken. A törölt megfogalmazás szerint az egyébként békés kutyák egy oroszlán bátorságával képesek küzdeni, és harcolni utolsó leheletükig. Továbbá gazdájuk nyomát hihetetlennek tűnő távolságon keresztül képesek követni]

Ezek helyett egy egyszerű sor került be a standardba, mely szerint az ír terrier igen szoros kapcsolatot alakít ki a gazdájával.

Szemek: Viszonylag kicsik, nem hangsúlyosak. Világos, sárga szemek nem kívánatosak.

Manchester terrier:

Szemek: Viszonylag kicsik, sötétek és fénylők. Mandulavágásúak, nem hangsúlyosak.

Norfolk terrier:

Szemek: Ovális [törölve: „mélyen ülő”], sötétbarna vagy fekete szemek. Érdeklődő, éber, intelligens tekintet.

Norwich terrier:

Szemek: Viszonylag kicsim ovális alakú szemek. Színük sötét, a tekintet nyílt, érdeklődő.

Parson Russel terrier:

Szemek: Mandulavágású [törölve: „igen mélyen ülő”], sötét szemek, érdeklődő tekintet.

Skót terrier:

Általános megjelenés: Alacsony, túlsúlyos testtől mentes kutya, méretéből kifolyólag kotorékmunkára alkalmas, rövidlábú, figyelmes testtartású, megjelenése csekély mérete ellenére elárulja, mennyi erővel és ügyességgel rendelkezik.

Szemek: Mandulaformájúak, sötét barnák, egymástól meglehetősen messze [törölve: „mélyen ülő”] a szemöldökív alatt ülők, élénk, merész és intelligens tekintettel.

Skye terrier:

Szőrzet: kettős szőrzet. Az aljszőrzet rövid, sűrű, puha és gyapjas. A fedőszőrzet ésszerű hosszúságú, kemény, sima és laposan testhez simuló, fürtök nélkül. A szőrzet a fejen rövidebb, puhább, az arcorri részt és a szemeket elfedi, de a látást nem akadályozza. Oldalt megsokszorozódik, a füleket zászlósak, de formájuk felismerhető.

Welsh terrier:

Szemek: Viszonylag kicsik, jól elhelyezkedők, sötétek, tekintete merész, temperamentumához igazodik. Nagy, kerek szemek nem kívánatosak.

West highland white terrier:

Szemek: Egymástól messze ülők, közép nagyok, nem nagyok és kerekek, olyan sötétek, amennyire csak lehetséges, [törölve: „kissé mélyen ülők”] éber és intelligens tekintettel villan ki a bozontos szemöldök alól, mely átható pillantást eredményez. Világos szemek felettébb nem kívánatosak.

Szőrzet: Dupla szőrzet. A fedőszőrzetet kb. 5 cm hosszú, durva szőrzet alkotja, minden fürtösödés nélkül. Az aljszőrzet bundaszerű, rövid, puha és sűrű. A nyitott szőrzet felettébb nem kívánatos. A bőrnek egészségesnek kell látszania.nyitókép: Juhász

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)