Kiállítások (klubkiállítások, CAC, CACIB)
ARCHÍV! - Nordic Winner
2009 Helsinki
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Tari József  |  2009. december 16.

Nordic Winner

A mesebeli történet úgy kezdődött, hogy a párom a barátaim segítségével karácsonyi ajándékom szervezésébe fogott.


Mi volt ez az álom? Három saját tenyésztésű pulink is él Finnországban, akiket ugyanúgy, mint legtöbbjüket jó lenne meglátogatni. Majd a baráti összefogást tett követte, és egészen egyszerűen közölték velem, hogy minden el van intézve annak érdekében, hogy Észak-Európa, vagyis pontosabban Skandinávia legnagyobb kiállítását megnézhessem.
Csikasz Dongó a tőlünk származó, saját tenyésztésű fekete puli gazdái, tulajdonosai, Leanna Haarni és családja láttak vendégül ez idő alatt. Ezt azért fontos kiemelni, mert számomra is meglepő, közvetlen, készséges volt a finn vendégszeretet. Leanna nem kevesebbre vállalkozott - magyarországi tanulmányai alatt perfekt magyar nyelvtudásra tett szert -, és egész nap tolmácsolt, a rendkívül gyenge idegen nyelvtudásomhoz társuló szakmai kíváncsiságom miatt.

Képgaléria itt!

Az Északi Győztes Show, azaz a Nordic Winner 2009-ben Helsinkiben december 13-án volt, előző napon, december 12-én pedig a Finnish Winner Show. A kiállítás minden napjára nyolcezer feletti nevezés érkezett (vasárnapi nevezéseket egészen pontosan tudom: 8359). A Nordic Winner Helsinki legjobban megközelíthető többszintes csarnok épületében kapott helyet. A beléptető kapunál a nevezettek külön bejáraton, zökkenőmentesen érkezhettek az épületbe kutyáikkal. Tágas, jól átlátható, kényelmesen megközelíthető ring beosztás, a ringek szélén padokkal, ülőhelyekkel. Kultúrált büfék, dohányzók, tiszta, higiénikus illemhelyek kutyáknak és embereknek. A bírálatok óramű pontossággal kezdődtek.

Nemzeti fajtáink közül a pásztorkutyákat és a magyar agarat Hódosi József bírálta. Nem volt könnyű dolga, hiszen a 31 pumit neveztek puliból 28-at, illetve 12 mudit. Érdekesség északon, hogy az ezer tó és a tél birodalmában, hogy  amíg összesen három kuvasz, és egyetlen komondor nevezés érkezett, addig szlovák cuvac fajtából például 16-ot vezettek fel.
Pulik közül Nordic Winner címet szerzett Castlewolf Wito’s Wermut fekete kan (tenyésztő és tulajdonos: Sandbäck Maarit Finnország) és Bubbleton Birthday Bijou fekete szuka (tenyésztő és tulajdonos: Jesper Ravn Dánia). Fehérben Nordic Winner lett Loncsosi-Bátor Ördög a kanok közül (tenyésztő: Bátor Zsuzsanna Magyarország, tulajdonos: Heidi Valo Finnország), a szukáknál pedig Baratsagos Affina (tenyésztő és tulajdonos: Niskanen Soili Finnország). A Finnish Winner napján puli vonatkozású siker, hogy Bubbleton Birthday Bijou a finisben az FCI I. Fajtacsoportot megnyerte és Best in Show IV. eredményt ért el.

A Best in Show óriási élmény volt ennyi nevezéssel és látogatóval. Bár kissé csúszott a kezdés időpontja, de a show minősége ezért bőven kárpótolt. Több ezer néző tapsolta meg a fajtagyőzteseket. Ez a taps egyébként jellemző a ringeknél is a bírálatok alatt, mert minden fajta esetében a Winner kiválasztásánál hallható volt úgy a taps, mint a fajtagyőzteseknek a vastaps a nézőktől. Az FCI I. fajtacsoport bírója magyar kiállítóknak nem ismeretlen. Marja Talvitie bírált már magyar fajtákat Kecskeméten. A Best in Show-on Loncsosi-Bátor Ördög (fehér puli) ugyan nem, de Bubbleton Birthday Bijou bekerült a bírói szűkítésbe. A finn bírónő Best in Show bírálatában a Nordic Winner FCI I. fajtacsoportját a bobtail nyerte…

Késő éjjel zárult a program. Annál is inkább, mert ebben az évszakban Finnországban, az ezer tó országában és a tél birodalmában nem sokkal 9 óra előtt kel a nap és délután 3 órakor már teljesen sötét van. A Nordic Winner szakmai szemmel is egy életre szóló örök emlék, óriási élmény, pótolhatatlan tapasztalat.

Tari József személyes élményeit blogján olvashatják, míg a magyar pásztorkutyák skandináv tenyésztéséről a Kutya Szövetségben olvashatnak.

Képgaléria itt!nyitókép: Tari József

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)