Juhász- és pásztorkutyák
Az ezer arcú csehszlovák farkaskutya
Ceskoslovensky Vlcak
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. december 11.

Az ezer arcú csehszlovák farkaskutya

A fajta létrehozásának megálmodója Ing. Karel Hartl, aki 1955-ben egy biológiai kísérlet keretében a német juhászkutyát a kárpáti farkassal keresztezte. Ennek eredeti célja, hogy a cseh határőrségnél alkalmazott német juhászkutyáknál egy egészségesebb, terhelhetőbb fajtát hozzanak létre.


A Brita névre keresztelt, befogott kárpáti farkas szukát 1958 májusában párosították először sikeresen egy német juhászkutyával. Ezt követően még két vérvonallal próbálták megvalósítani az ideális munkakutya eszményét, azonban a farkas vér hatására lényegesen kezelhetetlenebb hibridek születtek, mint az eredeti német juhászkutyák. A kísérlet 1965-ben véget ért ugyan, de elkezdődött egy új fajta kialakítása. A cél immár a farkas felhasználható tulajdonságainak az ötvözése a kutyáéval, az egységes küllemet szem előtt tartva. 1983 óta már csak zárt tenyésztése folyik a fajtának, ekkor került be a vérvonalba az utolsó farkas, Lady. 1982-ben az egykori Csehszlovákiai tenyésztők szervezetének bizottsága nemzeti fajtaként ismerte el a csehszlovák farkaskutyát. Az FCI Csehszlovákia kettéválása után 1994-ben fogadta el hivatalosan a fajtát, fajtagazda országnak Szlovákiát ismerve el.

A cseh farkaskutya nagyon erős szociális kapcsolatot fejleszt ki nemcsak a tulajdonosával, hanem az egész családdal. Könnyen megtanulnak más, a családhoz tartozó háziállatokkal együtt élni. Nagyon erős vadászösztönnel rendelkeznek, ezt fontos, hogy még kölyökkorban visszaszorítsák. Soha nem szabad ketrecbe zárni, rendkívül fontos a korán elkezdett szocializáció. Ez a fajta nagyon játékos és temperamentumos, könnyen tanul. Kiképzésükhöz meg kell találni a megfelelő motivációt. A hosszú, heteken át tartó ismétlődő gyakorlatoktól könnyen elvesztik érdeklődésüket. Függetlenek, de tudnak kooperálni a falkával a cél érdekében. Emberi kontroll nélküli, független munkájuk tette őket használhatóvá a hadseregben. Alapjába véve barátságosak. Ez még azokra a kutyákra is érvényes, akik nem emberek között nőttek fel. Az emberekkel szembeni agresszivitás nagyon ritka. Csak akkor fordulhat elő, ha rosszul nevelték vagy kínozták. A cseh farkaskutya falkaállat. Ez a mentalitás tette lehetővé háziasítását. Pszichológiai jólétük függ a státuszuk tudásától és a biztos vezető személyétől. Gazdájára úgy tekint, mint a falkavezérre, az alfára. Vezér nélkül nem érzik magukat biztonságban. Ez az oka annak, hogy az egyedüli farkasok és a kóbor kutyák nem boldogok, mert nem tudják kezelni a túl sok szabadságot. A cseh farkaskutya nagyon egészséges és erős fajta. Átlagos élettartalmuk 12-15 év, de nem ritka a 17 éves farkas sem.


Együtt élni a csehszlovák farkaskutyával

Nehéz, és talán nem is helyén való csupán pár mondatba belesűrítve leírni mindazt az élményt és tapasztalatot, amit „farkasaimnak” köszönhetően szereztem. Rendkívül nyílt jelleműek, játékosak és aktívak, igazi energiabombaként visznek színt minden együtt töltött pillanatba. Bámulatos és megdöbbentő az a sokoldalúság, amivel érzéseiket félreérthetetlen módon kifejezik. Soha nem tapasztaltam, hogy társaikkal indokolatlanul verekedést kezdeményeztek volna, és nemtetszésüknek is hosszú ideig tartó figyelmeztető morgással adnak hangot. Sokaktól hallottam már negatívumként a fajtára nézve a kezelhetetlenséget. Saját tapasztalatom viszont ezt cáfolja. A helyi kutyaiskola aktív tagjaként állítom, hogy ezek a kutyák taníthatóak ugyan úgy, mint társaik, feltéve, ha kölyökkorától foglalkoznak vele. Az őrző-védő munkában is jól használhatóak, bár ezt a feladatot inkább játéknak tekintik, hiszen valójában minden embert szeretnek.

Molnár Anikó
Vom Hause Norky Kennel
www.vomhausenorky.mlap.hunyitókép: Molnár Anikó

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)